De verkoop van Legal Intelligence (LI) ligt inmiddels al een tijd in het verleden. Benieuwd naar hoe het nu gaat met LI is de redactie in gesprek gegaan met de nieuwe directeur.
Wolters Kluwer Nederland exploiteert LI nu al weer geruime tijd. Is er inhoudelijk veel veranderd in de propositie sinds de acquisitie door Wolters Kluwer Nederland?
Sinds het samengaan met Wolters Kluwer is het systeem fors doorontwikkeld. Er is een behoorlijk aantal nieuwe producten gelanceerd, zoals Public Intelligence voor de overheid en een app voor Windows 8 (naast de bestaande iPad-app, die ook diverse nieuwe releases heeft gehad). De acquisitie door Wolters Kluwer heeft de investeringsmogelijkheden vergroot, wat de kwaliteit van de producten en diensten ten goede is gekomen, en het mogelijk heeft gemaakt meer mensen aan te nemen voor verdere ontwikkeling van ons productportfolio. Het aantal klanten is fors toegenomen, en in 2014 is ook de Rijksoverheid gebruik gaan maken van het systeem.
Kantoren hebben naast de vele externe bronnen ook eigen expertise en kennis. Het uitgangspunt was dat LI ook deze informatie kan ontsluiten. Is dit nog steeds het geval?
Het uitgangspunt van Legal Intelligence, waar we in 2002 mee zijn gestart, is nog hetzelfde: op een eenduidige manier toegankelijk maken van informatie: betaalde, openbare informatie en externe en interne informatie.
De eigen know how is voor een organisatie natuurlijk minstens zo belangrijk om te ontsluiten.
We merken overigens dat de vraag naar het integreren van eigen know how binnen contentintegratie toeneemt. We hebben hiervoor drie producten ontwikkeld: KnowHow Lite, KnowHow en KnowHow Pro. Met KnowHow lite kunnen PDF-bestanden zonder extra kosten worden geüpload naar Legal Intelligence; ze zijn vervolgens binnen tien minuten doorzoekbaar, uitsluitend voor de desbetreffende klant. Het product KnowHow maakt het mogelijk om eenvoudig de inhoud van een deel van het kantoornetwerk toegankelijk te maken (zoals de inhoud van een gedeelde netwerkschijf). Ook in dit geval worden de documenten, bijvoorbeeld modellen, uitspraken en voorbeeldbrieven, doorzoekbaar gemaakt in de zoekmachine van Legal Intelligence, uitsluitend voor de desbetreffende klant. En KnowHow Pro is de meest uitgebreide variant. In deze variant blijven de eigen documenten te allen tijde binnen het eigen kantoornetwerk. Dit wordt gerealiseerd door een lokale installatie van LI binnen het kantoornetwerk, bijvoorbeeld gekoppeld aan een lokaal ‘document management system'.
Als kantoorspecifieke bronnen en informatie worden meegenomen in de ontsluiting, blijft deze informatie dan op de server staan van het kantoor of staat deze informatie dan op een LI server buiten het kantoor?
Documenten komen nooit bij de moedermaatschappij Wolters Kluwer terecht. We kennen meerdere varianten van KnowHow, zoals hierboven beschreven. Bij de producten KnowHow Lite en KnowHow verlaten de documenten tijdelijk de infrastructuur van de klant om in de zwaar beveiligde datacenters van Sentia, de hosting provider van Legal Intelligence, geïndexeerd te worden. Bij KnowHow Pro verlaten de documenten nimmer het kantoornetwerk.
Hoe is de beveiliging geregeld van deze kantoorspecifieke informatie bij koppeling aan LI?
Naast gebruiksgemak en functionaliteiten is beveiliging uiteraard essentieel voor onze producten. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan. Zowel de bij de klant als bij onze hosting provider ondergebrachte KnowHow-oplossingen voldoen aan strenge beveiligingseisen. De oplossingen worden regelmatig door een gespecialiseerde externe partij geaudit.
Als er een storing is in het LI systeem, waardoor de content tijdelijk niet beschikbaar is, is de hieraan gekoppelde kantoorspecifieke informatie dan wel bereikbaar?
Om te beginnen kunnen we stellen dat het aantal storingen zeer gering is (in de eerste twee maanden van 2015 was de beschikbaarheid 99,96%). Onze systemen zijn volledig redundant opgebouwd op twee fysieke locaties zodat bij een storing de uitval minimaal is. We zijn ons er zeer goed van bewust dat ons systeem een essentieel onderdeel vormt van de workflow van de professional, niet alleen tijdens kantooruren, maar ook ’s avonds en in het weekend. Overigens is de beschikbaarheid van interne documenten van de klant doorgaans niet afhankelijk van Legal Intelligence en blijven deze dus bereikbaar.
Het gebruik van digitale informatie geeft ook makkelijk inzage in het gebruik van deze informatie. Zien jullie precies wie wat, en hoe vaak men een bron raadpleegt?
Wij aggregeren alleen geanonimiseerde informatie over raadplegingen, en deze staat uitsluitend ter beschikking van de klant. Hierdoor kan de klant vaststellen hoeveel unieke gebruikers een bepaalde uitgave heeft. Dit geeft de klant dus de gelegenheid meer te weten te komen over hoe intensief titels gebruikt worden. Het is vervolgens aan de klant zelf om deze gegevens al dan niet met een uitgever te delen.
Af en toe verneem je uit de markt nog wel eens de angst voor gemanipuleerde ranking van de resultaten, hoe gaat LI hiermee om?
Manipuleren van de ranking ten gunste van een specifieke uitgever of uitgave is een absolute ‘no go’ voor contentintegratie. Onze focus is uitsluitend het zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken van de toegang tot de enorme hoeveelheid kennis en informatie. Legal Intelligence is weliswaar een onderdeel van Wolters Kluwer, maar de content van Wolters Kluwer wordt op exact dezelfde wijze behandeld als de content van overige aanbieders van openbare en betaalde informatie.
Als ik overweeg om met contentintegratie van LI te gaan werken, kan ik dan zelf bepalen welke informatiebronnen ik in het systeem wil gebruiken of moet ik vooraf gedefinieerde pakketten afnemen?
Het pakket bronnen is altijd volledig op maat gemaakt, afhankelijk van de wensen van de klant. Sommige uitgevers bieden hun content alleen in pakketten, maar de meeste uitgevers bieden zowel losse titels als pakketten aan, bijvoorbeeld van titels die relevant zijn voor een specifiek rechtsgebied of alle content van een uitgever. De klant kan zelf bepalen van welke contentset hij gebruikt maakt en kan uiteraard later uitbreiden of inkrimpen; dat laatste natuurlijk met inachtneming van de abonnementsperiode van de uitgever. Sommige uitgevers willen zelf een contract met de klant en maken direct afspraken. Andere uitgevers staan toe dat Legal Intelligence als ‘wederverkoper’ optreedt.
Kan ik LI ook afnemen als ik alleen gebruik wil maken van de gratis bronnen?
Jazeker, LI is gewoon af te nemen met alleen openbare bronnen. Met name de primaire rechtsbronnen (regelgeving, verdragen, rechtspraak en parlementaire geschiedenis) zijn standaard in het systeem opgenomen (voor wat betreft rechtspraak betreft het de – ruime – selectie die op rechtspraak.nl is gepubliceerd). Bovendien is standaard ook een groot aantal andere bronnen te raadplegen, zoals documenten van toezichthouders als de Autoriteit Consument en Markt. De meerderheid van onze klanten kiest ervoor om deze openbare bronnen aan te vullen met uitgeverscontent, bijvoorbeeld tijdschriften, commentaren of geannoteerde rechtspraak.
Is contentintegratie door LI toegankelijk voor alle kantoren (groot en klein) gezien de investering die er nodig is?
Het product Legal Intelligence is interessant voor zowel grote als kleine kantoren. De investering betreft twee componenten: de zoek- en informatiebeheeroplossing (Legal Intelligence) en de betaalde uitgaven waarvoor de klant kiest. Voor de totale investering geldt dat deze kan worden afgezet tegen de gewenste kwaliteit van de dienstverlening aan de klant, de daaraan gerelateerde informatiebehoefte en de snelheid waarmee het gekozen aanbod aan bronnen effectief kan worden doorzocht. De tijdsbesparing en de kwaliteitsverbetering die kunnen worden gerealiseerd door een eenduidige en complete zoekfunctie en de mogelijkheden om proactief informatie te beheren. Ten opzichte van de betaalde content afkomstig van uitgevers is de investering voor Legal Intelligence klein. De drempel voor aanschaf ligt daarom laag en het systeem kan natuurlijk gefaseerd door een klant worden uitgebreid.
Wat is de benodigde investering om gebruik te maken van Legal Intelligence?
De listprijs is €636,- per ‘fee earner' per jaar voor de zoekdienst inclusief attenderingen, dossiers, alle openbare bronnen en bijbehorende functies zoals parlementaire geschiedenis.
Wat zijn de systeemvereisten en werkt LI op zowel Windows als Apple?
Klanten vragen steeds meer om toepassingen die ‘device’ onafhankelijk werken. LI is ‘software as a service’ (SAAS) en werkt op alle apparaten met een actuele internetbrowser en internettoegang. Sinds kort is onze site geheel ‘responsive’. Dit houdt in dat de klant op ieder apparaat – smartphone, tablet, laptop of desktop – een goede weergave heeft. Handig als een klant bijvoorbeeld in de rechtbank nog even vlug wat wilt inzien op bijvoorbeeld uw iPhone.
Zijn alle bronnen beschikbaar?
Vrijwel alle Nederlandse juridische bronnen zijn via Legal Intelligence leverbaar; het gaat in totaal om ruim 1.700 titels van ruim 20 uitgevers. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen; we zijn immers afhankelijk van de medewerking van uitgevers en van de digitale beschikbaarheid van content. Momenteel beschikken wij daarnaast standaard over zo’n 60 openbare bronnen in Legal Intelligence, waaronder overheid.nl, rijksoverheid.nl, wetten.nl, rechtspraak.nl, EUR-Lex, acm.nl, internetconsultatie.nl en tuchtrecht.nl.
Als ik bronnen uit het buitenland mee zou willen nemen in mijn LI toepassing is dit dan mogelijk?
In principe is de opname van content altijd mogelijk indien LI overeenstemming bereikt met de aanbieder van de content en deze op een bruikbare wijze aan ons ter beschikking wordt gesteld. We merken overigens dat dit steeds gemakkelijker gaat mede omdat content integratie steeds meer als een ‘standaardoplossing’ wordt gezien.
Waarin onderscheidt het systeem LI zich t.o.v. andere aanbieders?
Er zijn een aantal aanbieders op het gebied van contentintegratie. Wij onderscheiden ons op
kwaliteit van de zoekresultaten en gebruikersondersteuning, de eenvoud van de interface, en de compleetheid van bronnen en functies. LI loopt voorop in innovaties in juridisch zoeken, zowel inhoudelijk (de diverse geavanceerde mechanismen om de klant bij de gezochte informatie te brengen) als wat betreft design (het gebruiksgemak en de eenvoud van de interactie tussen de gebruiker en het systeem). LI specialiseert zich nu al meer dan twaalf jaar in juridisch zoeken. We weten als geen ander hoe we juridische informatie toegankelijk moeten maken en op welke intelligente manieren we onze resultaten kunnen verrijken. We onderhouden intensief contact met onze klanten en zij hebben zich verenigd in de ‘Legal Intelligence Society’ waarmee we op regelmatige basis overleg hebben.
Klanten zijn een bepaalde methode van het zoeken naar informatie gewend. Hoe ondersteunen jullie klanten die over stappen op Legal Intelligence?
Van onze gebruikers horen we vaak dat het systeem zeer intuïtief is; de kern van het systeem, de zoekregel, zorgt voor een zo slim mogelijke interpretatie van zoekopdrachten van juristen. Uitgebreid onderzoek heeft deze interpretatie door de jaren heen steeds verder verbeterd. Daar waar nodig ondersteunen wij de gebruiker. Hiervoor hebben we verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld met advies over hoe te zoeken ten opzichte van andere systemen, hoe attenderingen en dossiers in bestaande systemen kunnen worden overgezet, met specifieke kennis van bronnen en hoe ze zo optimaal mogelijk in te zetten zijn in de informatiehuishouding van de klant. En natuurlijk bieden wij ook een gebruikstraining aan indien de klant hier om vraagt.
Nederland was het eerste land ter wereld waar contentintegratie werd geïntroduceerd. Zijn er inmiddels ook andere landen die contentintegratie toepassen?
Er zijn diverse landen waar enigszins vergelijkbare systemen in gebruik zijn. Maar over het algemeen is de dekking van de content een stuk lager dan in Nederland. Zo kan er sprake zijn van minder goede openbare bronnen (dit is in Nederland goed geregeld) of niet alle voor de klant belangrijke uitgevers werken mee aan het ter beschikking stellen van hun content.
Na wetgeving en jurisprudentie is de markt nu bezig met de ontsluiting van commentaar (Platform Open Commentaren). Zien jullie deze ontwikkeling als een bedreiging?
Wij zien dit als een kans. Elke openbare bron die waarde toevoegt voor onze klanten is een interessante toevoeging aan ons systeem. Immers volledigheid in aanbod staat centraal, ongeacht het soort bron en van wie deze afkomstig is. Als de klant er om vraagt en een openbare bron graag meeneemt, streven wij ernaar deze ook aan te bieden.
Verwachten jullie dat door de ontwikkeling van de techniek contentintegratie uiteindelijk niet meer het specifieke domein is van de uitgever en dat er meer aanbieders op de markt komen?
Er is in theorie met behulp van taaltechnologie en data-analyse veel mogelijk dat een generieke aanbieder wellicht de mogelijkheid geeft goede juridische contentintegratie te introduceren. Het domein vraagt echter wel om specifieke zoekoplossingen en gebruik en standaardisering van metadata. Dat vraagt veel kennis van het juridische domein, die bij LI aanwezig is.
Contentintegratie maakt diverse content doorzoekbaar. Zal het systeem uiteindelijk migreren naar een echt kennissysteem?
De stap van een geïntegreerd zoeksysteem naar een ‘automatisch vraag- en antwoordsysteem’ is een hele grote. Tussen deze twee zijn er echter voldoende mogelijkheden te vinden om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren en gebruikers meer proactief te attenderen op nieuwe, relevante informatie. Bovendien zijn juridische vragen zelden vatbaar voor een ‘zwart/wit’ antwoord. Voor een goede duiding van een juridische vraag is het nodig om de verschillende primaire en secundaire rechtsbronnen in onderling verband te raadplegen. Wij zullen die informatie steeds meer met elkaar verbinden en eenvoudig navigeerbaar maken, zoals wij nu bijvoorbeeld al doen met onder meer parlementaire geschiedenis en commentaar bij wet- en regelgeving.
LI biedt net zoals vele andere software (tooling) ondersteuning in het werkproces. In hoeverre is
een integratie mogelijk?
De integratie van LI in een ‘suite’ van tools heeft onze volle aandacht; het innemen van een belangrijke plaats in de werkprocessen van onze klanten is voor ons en ook voor aanbieders van andere tools van groot belang. Zo ontsluiten wij bijvoorbeeld modellen gerelateerd aan wetsartikelen, bieden wij toegang tot woordenboeken en kunnen klanten ook toegang krijgen tot kennisintensieve systemen zoals beslisbomen.
Als er sprake is van een dergelijke integratie dan zou het makkelijk zijn dat LI ‘open source’ is. Hoe kijken jullie hiertegenaan?
Voor integratie is ‘open source’ zeker geen vereiste. In de IT markt wordt volop gewerkt met zogenaamde application programming interfaces (API’s) en interfaces. Dit zijn de mechanismen waarmee toepassingen met elkaar communiceren, bijvoorbeeld om zoekresultaten uit te wisselen. Indien de specificaties van deze interfaces bekend zijn, is de aansluiting tussen LI en andere systemen net als bij open source software prima mogelijk.
Staan in de directe toekomst nog vernieuwingen op stapel; wat kan de markt in 2015/2016
verwachten?
Zeker, om een tipje van de sluier op te lichten, wij werken in elk geval aan de ontsluiting van boeken om de notie van een ‘digitale bibliotheek’ nader vorm te geven. Daarnaast breiden wij onze mogelijkheden uit op het gebied van de communicatie van onze klanten met hun klanten, bijvoorbeeld door het bieden van klantportalen en andere faciliteiten om eenvoudig kennis te delen met de opdrachtgever. Bovendien werken wij hard aan het verder analyseren van de content die wij ontsluiten om op die manier de resultaten aan te passen aan de wensen van de individuele gebruiker.
Wat is de visie van Legal Intelligence voor de lange termijn?
De markt voor juridische dienstverlening verandert. Een groeiend onderscheid tussen standaardoplossingen en hooggespecialiseerd maatwerk zal de praktijk van advocaten wezenlijk veranderen. Elders, bijvoorbeeld bij de overheid en bedrijfsjuristen, zullen specialisatie en standaardisering ook gevolgen hebben. Van Legal Intelligence vraagt dit een steeds gerichtere aanpak, met specifieke resultaten en informatie op maat. Daarbij zullen we concurreren met generieke zoekmachines zoals Google, en moet het zijn meerwaarde blijven bewijzen door betrouwbare en kwalitatief goede producten.
Zou je tot slot nog iets over jezelf kunnen vertellen?
Jazeker, ik ben is sinds 1 oktober 2014 directeur van Legal Intelligence. Vanaf 2003 ben ik in diverse rollen bij het bedrijf Legal Intelligence betrokken. Ik heb diverse studies doorlopen w.o. wijsbegeerte, letteren en rechten en ben in 2002 gepromoveerd in de rechtsgeleerdheid. Tot 2011 ben ik naast mijn werk voor LI verbonden geweest aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.