- Hoe denken uw (potentiële) cliënten hierover en welk advies hebben ze voor u op app gebied?
- In hoeverre hebben apps een toegevoegde waarde voor de klant en hoe percipieert deze klant de apps?
Deze vragen zijn voorgelegd aan een kleine 30 bedrijven die werken met een vaste juridisch adviseur, een bedrijfsjurist in dienst hebben, of een andere functionaris die te maken heeft met bedrijfsjuridische dienstverlening. Met deze groep vonden enkele gesprekken plaats waarvan u in dit artikel een samenvatting kunt lezen. Als voorbeeld zijn diverse (gratis) apps besproken die worden aangeboden door advocatenkantoren en/of gratis te verkrijgen zijn in de App Stores. Daarnaast is met de ondervraagden gekeken naar functionaliteiten die men handig zou vinden en daarmee dus waarde toevoegen in het ‘juridische werkproces’.
Een duur digitaal visitekaartje
De vraag of men van het bestaan van juridische apps op de hoogte was werd door bijna alle geïnterviewde personen positief beantwoord. In veel gevallen bleek echter dat men wel op de hoogte was, maar er niet of nauwelijks gebruik van had gemaakt. Een enkeling wist met voorbeelden te komen waarin voor hem of haar een toegevoegde waarde zat voor wat betreft de signalering (een soort nieuwsbrief functie). Maar overall zag men, de voor hen bekende apps, meer als een digitaal visitekaartje dan als mogelijk communicatie medium of een handige extra functionaliteit.
Vergroot een app het innovatieve karakter?
Vervolgens werd ingegaan op het marketingeffect van de app. Hieruit blijkt dat men de apps niet zo zeer ziet als een marketing tool en het hebben van een app geen invloed heeft op de keuze voor een specifieke juridische dienstverlener. De app was volgens velen meer een soort advertentie uiting dan een tool. Op de vraag of de aanbieder van de App als modern of innovatief gezien werd, was men nogal verdeeld. Zo kwamen enkelen met uitspraken als ‘weggegooid geld’, anderen vonden het een poging om er bij te horen en ‘leuk initiatief, maar ik zie geen toegevoegde waarde’. ‘Doe navraag bij je cliënten wat zij handig zouden vinden’ (deze opmerking kreeg bijval van meerdere personen), net zoals: ‘toets mogelijke concepten bij je klant, wie weet brengt hij je nog op ideeën’.
Consumentengedrag bij B2B proposities
Na het tonen van enkele apps, was men meer positief. Hieruit blijkt dat er toch relatief veel onbekendheid is met wat er aan ontwikkelingen heeft plaatsgevonden. Niet met betrekking tot de apps die slechts de namen en contactgegevens van medewerkers bevatten, maar de apps waarin kennis wordt gedeeld, waarmee je kunt reageren op delen van deze informatie en waarmee je direct kunt communiceren met bijvoorbeeld de schrijver van het artikel. Wat ook naar voren kwam is dat de ‘slechte’ en ‘inhoudsloze’ apps er eigenlijk voor gezorgd hebben dat er niet meer verder gekeken wordt naar nieuwe of vernieuwde apps. Ook bleek dat de ondervraagde groepen eigenlijk zeer reactief zijn bij deze nieuwe ontwikkelingen, omdat men gewoon niet weet wat men eigenlijk moet verwachten. Bijna alle ondervraagden waren het daarom eens met het gebrek aan juiste communicatie rondom de vernieuwing of de nieuwe Apps. Niet zo zeer over de bekendmaking op zich, maar de ‘triggers’ die hen doen besluiten om naar de vernieuwde of nieuwe apps te kijken. Zoals een bedrijfsjurist van een bekend Nederlands bedrijf noemde: ‘Bij een eerste presentatie ben je nog wel benieuwd, maar als het dan geen extra waarde toevoegt is het momentum voorbij en kijk je niet meer naar de mogelijke verbetering. Onbewust denk ik dan, het zal wel niet zoveel zijn.’
Zorg dat we een hogere efficiency bereiken
Het laatste onderwerp tijdens dit onderzoek bestond uit het definiëren van apps en functionaliteiten die men zelf handig zou vinden. De meeste deelnemers prefereerde functionaliteiten die de efficiency van het werk verhogen. Enkele voorbeelden waren:
Een app die onafhankelijk van de drager (smartphone, tablet e.d.), mij in staat stelt om mijn dossiers en de voortgang in mijn dossier te bekijken.
Een app waarmee ik direct kan communiceren met mijn contact en dit opslaat in het betreffende dossier.
Een app die mij inzage geeft in het verloop van de declaratie.
Een app die mij informeert over (komende) wetswijzigingen en andere relevante informatie die voor mijn dossier van toepassing is.
Advies
Introduceer nooit een App, zonder vast te stellen welke toegevoegde waarde de App heeft voor uw cliënt. Onderzoek de wensen van uw cliënten en prospects. Op deze manier merkt u snel genoeg wat zij verwachten en welke functionaliteiten een positieve bijdrage leveren aan u als dienstverlener. En als u zich laat adviseren door een partij die bekend is met het bouwen van apps, bedenk dan dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het succes van het eindproduct. Vraagt u om een app, dan wordt er een app voor u gebouwd. Vraagt u om een oplossing voor een uitdaging of een probleem, dan zal er gesproken worden over hoe en of de app een oplossing kan bieden.