top of page
Writer's pictureLegal Business World

In the Picture: AMBRAC 26 jaar ‘Juridische’ content oplossingen


Wie of wat is Ambrac?

Ambrac is een dienstverlener die klanten ondersteunt in digitalisering en ontsluiting van kennis

in de breedste zin van het woord. Toen wij begonnen zagen we dat de ‘echte eindgebruiker’, zoals bijvoorbeeld de jurist en fiscalist, nog niet klaar was voor vergaande digitalisering van hun kennis- en contentprocessen. Daarentegen begonnen toeleveranciers, zoals de uitgeverijen en corporate publishers, wel steeds meer na te denken om kennis en informatie te digitaliseren. Ambrac is toen begonnen met het ondersteunen van deze informatieleveranciers in hun primaire digitale proces.

Jullie waren er al vroeg bij..

Ja, wij zijn in 1988 vanuit een IT-invalshoek begonnen. We zagen het uitgeefproces als een echt automatiseringstraject en probeerden zo ook de projecten te realiseren. De bestaande dienstverlenende partijen, veelal prepress bedrijven, begonnen met meer individuele ondersteunende tools op deelgebieden en schoven later op naar de meer breed opgezette IT-projecten.

Hoe zijn jullie gestart?

We begonnen met een groot ITproject voor Kluwer Rechtswetenschappen. Daar moesten de bestaande prepress systemen vervangen worden door een nieuw toekomstbestendig systeem. Dit was rond 1990 en men voorzag de opkomst van het elektronisch uitgeven. Het nieuwe systeem moest dus ontworpen worden voor zowel ‘nieuwe’ elektronische uitgaven als het traditionele proces op papier. Papier was tenslotte destijds nog een belangrijke informatiedrager. Zo ontstonden het Centraal Wettenbestand en de Centrale Jurisprudentieopslag.

Sinds de start van Ambrac hebben jullie dus al veel technische ontwikkelingen doorlopen?

Ja, vanaf de beginfase van het structureren van informatie in SGML, naar nieuwe standaarden als XML, webstandaarden als HTML5 en combinaties van applicaties op zowel pc’s als mobiele apparaten door middel van ‘responsive design’. En dat maakt deze sector ook zo leuk. Als je deze ontwikkelingen ziet, is het resultaat wat je ermee kunt doen altijd weer wat dynamischer, rijker en uiteindelijk voor de klant beter omdat je nog meer kunt aansluiten op zijn werkprocessen.

De auteur is steeds meer betrokken geraakt bij het digitale proces rondom contentcreatie. Is dit ook onderdeel van jullie oplossingen?

Inderdaad, het primaire proces start bij het manuscript van de auteur. De auteur kan door middel van ondersteunende tooling zijn manuscript eenvoudig klaarstomen voor publicatie. Tot voor kort gebeurde dat enkel door de redactie te voorzien van de juiste tools om hun workflow en de redactieomgeving optimaal in te richten, maar steeds meer zie je dit opschuiven naar de auteur. De auteur die auteurstools krijgt waar hij flexibel mee kan omgaan. Veelal integreren we standaardtools met specifieke wensen en processtappen waar we dan zelf de tooling voor ontwikkelen. We gebruiken waar mogelijk internationale standaarden als XML en XSLT om de informatie te structureren en vorm te geven. De redactie of de auteur slaat de informatie op in een content management systeem (CMS). Dit kan een complex systeem zijn of gewoon een database of filesysteem. Ambrac kan het inrichten afhankelijk van de wensen en specificaties van de klant. Vanuit dit CMS wordt de content gepubliceerd. Websites en portals worden op maat gemaakt. Hiertoe gebruiken we Microsoft .NET, C# en HTML5. Daardoor kunnen mobiele apparaten ook voorzien worden van de gewenste functionaliteit.

Automatisering staat vaak synoniem aan hoge kosten en afwachten wat je krijgt. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

De ICT branche is een betrekkelijk nieuwe branche die in een sneltreinvaart is ontwikkeld. Zoals vaak met ‘nieuw’ is ‘in het land der blinden een oog koning’. M.a.w. door relatieve onbekendheid bij de klant en de snel op elkaar volgende ontwikkelingen zag je dat de klant vaak niet wist wat de impact en het werk was die zijn vraag met zich meebracht. Het gevolg was dat er naast een basisofferte vaak een consultancy urenmodel werd gehanteerd. Nu de klant beter op de hoogte is, zie je dat hij de vraag (en vooral doelstelling) beter en duidelijker kan formuleren. Dit neemt nog niet weg dat het voor de klant vaak moeilijk is om zich een voorstelling te maken van het eindproduct. Om hierin ook een hoge mate van transparantie te geven starten wij dan ook vaak met een (herbruikbaar) prototype om zo snel mogelijk belangrijke functionaliteit te kunnen laten zien en af te stemmen of het overeenkomt met wat de klant voor ogen heeft. Hierdoor gaat het project ‘leven’ en wordt een en ander concreet voor zowel de opdrachtnemer als de klanten. Het prototype vormt een basissysteem dat we telkens in overzichtelijke ‘sprints’ uitbouwen met de functionaliteit die de klant het meest belangrijk vindt op dat moment. Binnen elke ‘sprint’ worden een aantal specificaties gedefinieerd die binnen enkele weken kunnen worden gerealiseerd. De kosten per specificatie worden in kaart gebracht en afgestemd met de klant. Zo blijft de investering beheersbaar en kan de klant beoordelen of een gewenste uitbreiding wel te rechtvaardigen is.

Je bent op veel manieren bezig met content. Waarom zijn jullie niet ingesprongen op contentintegratie zoals Legal Intelligence (nu Kluwer) en RechtsOrde (nu SDU) hebben gedaan?

Wij zijn een dienstverlener die partijen helpt met het realiseren van een systeem of product. Wij zijn niet een partij die een product, zoals contentintegratie zelfstandig in de markt zet. Wel leveren wij in opdracht van verschillende klanten contentintegratie waarbij we wetgeving, jurisprudentie en commentaren aan elkaar koppelen. We verrijken de informatie met zinvolle metadata waardoor er zeer gericht gezocht kan worden binnen de informatiebronnen.

‘Open Source is volwassen geworden’

Je ziet steeds meer toepassingen gebaseerd op Open Source. Hoe zie jij deze ontwikkeling?

Open source software is de laatste jaren veel volwassener geworden. De software is gratis maar kan vaak hetzelfde bieden als vergelijkbare commerciële softwarepakketten (soms zelfs meer). De populaire open source pakketten hebben grote communities achter zich, die actief met updates en ondersteuning bezig zijn. Zo implementeren wij bij verschillende klanten zoeksystemen op basis van zowel open source als commerciële pakketten. De resultaten en performance zijn gelijkwaardig. Wij zien dan ook steeds meer klanten overstappen op open source software.

Wat zien jullie als de meest ingrijpende ontwikkelingen in de IT-markt voor de juridische ondernemer?

Voor de komende paar jaar zie ik vooral meer koppelingen naar publieke bronnen en verrijking van de eigen informatie waardoor we meer gaan opschuiven naar het semantische web. Een andere ontwikkeling die al gaande is en verder zal worden uitgebreid, is personalisatie. Een jurist zal vanuit de openbare bronnen informatie kunnen selecteren en toevoegen aan zijn dossier. Dit dossier kan dan ook offline op een mobiel apparaat geladen worden, waardoor de informatie beschikbaar blijft zonder internetverbinding. Ook de klant van de jurist zal zijn dossier kunnen en willen inzien. Binnen dit klantendossier (dat kan verschillen van het juristendossier) kan dan alle relevante informatie worden opgeslagen en gedeeld tussen klant en jurist. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de beveiliging van deze gegevens, zodat die niet in verkeerde handen kunnen vallen. Daarnaast zien we natuurlijk de verschuiving naar de mobiele apparaten. Er worden aan alle kanten interessante apps gebouwd en dat zal nog wel even doorgaan. De huidige websites zullen worden aangepast en uitgebreid voor mobiele apparaten. Dit wordt gerealiseerd door middel van ‘responsive design’ en HTML 5. Dat wil zeggen dat, afhankelijk van de grootte van je scherm, er een passende gebruikersinterface geboden wordt. Dit allemaal vanuit een en dezelfde informatiebron.

Een onderdeel van groei voor de jurist is zijn ’eigen’ kennis als onderdeel van zijn content workflow. Zien jullie hier een verschuiving van de uitgever naar de eindgebruiker?

Deels wel. Ik denk dat juristen en grote kantoren meer gaan doen met hun eigen informatie (en kennis) zonder daar een uitgever tussen te zetten. De eigen informatie wordt nu in toenemende mate gebruikt binnen eigen informatie- en kennissystemen en ook hier is een beweging gaande naar verdere professionalisering zoals bijvoorbeeld het inrichten in interessegroepen net zoals in de sociale media. De rol van de uitgever zal blijven bestaan, maar deze rol zal veranderen. Net zoals er nu steeds meer nieuwe kanalen komen van waaruit consumenten hun informatie krijgen, zal dat voor de jurist ook gelden. Eerst voornamelijk vanuit de uitgever, nu ook de overheid en straks interessegroepen voor gedeelde commentaren. Ik zie ook dat dergelijke verschuivingen steeds sneller in tijd gaan.

Tenslotte. Hoe zie je de nabije toekomst?

De kern van onze business gaat om de klant (en haar klanten) te helpen en zo goed mogelijk te bedienen. De klant kan dus een toeleverancier zijn zoals bijvoorbeeld uitgeverijen, de overheid en zeker ook groepen van ‘eindgebruikers’ binnen advocatenkantoren, het notariaat en corporate councils. Wel denk ik dat de afstand tussen de auteur en de eindgebruiker kleiner wordt. Door informatiemodellen op te stellen voor de content en deze zo slim mogelijk te verrijken, kan er steeds eenvoudiger optimaal gebruik gemaakt worden van deze content voor toepassingen in bijvoorbeeld databases en websites. Dit laatste geldt ook voor de echte eindgebruiker zoals bijvoorbeeld de jurist. Ook de overheid, universiteiten en kantoren bezitten grote hoeveelheden kennis en content.

We zien een verschuiving van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd. Klanten krijgen zo een steeds grotere invloed op eindproducten. Wat me verbaast is dat de standaardisatie van commentaren nog niet verder is. Daar waar jurisprudentie en wetgeving tot commodity worden zie je nu pas dat er vanuit IT zwaarder geïnvesteerd wordt in commentaren. Verder denk ik dat het Semantische web, ook wel web 3.0 genoemd veel toekomstpotentieel heeft. Toekomstpotentieel omdat kennis en content nog beter en rijker verwerkt en gepresenteerd kunnen worden. Dit is daarom een van de nieuwe pijlers waar Ambrac zich op richt.

Curriculum Vitae

Cock van der Brugge Ambrac Information Management

Oprichter & Managing Partner 1988-heden

Volmac Networks: Ontwikkelaar1986-1988

Opleiding: Doctor Neher Laboratorium, Spraaksynthese en spraakherkenning; Afstudeerder 1985-1986

Technische Universiteit Delft; Doctoraalexamen Elektrotechniek, afstudeerrichting informatietheorie 1986

Recente Klanten: Reed Business Information, Wolters Kluwer (diverse divisies), SDU, Boom juridische

uitgevers, Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, ICTU, Belastingdienst

Contact Informatie

Telefoon: +31 (0)570 621 878

bottom of page