top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

In the Picture: Berkeley Bridge


Expert in Document Assembly & Kennisapps

Om met de deur in huis te vallen, wat is Berkeley Bridge en waar staan jullie voor?

“Berkeley Bridge helpt organisaties specialistische kennis om te zetten in

software toepassingen. Een voorbeeld is het automatisch opstellen van contracten, rekenmodellen of kennis apps die aan klanten ter beschikking gesteld worden. De ‘Berkeley Publisher’ is de onderliggende software. Deze software maakt het mogelijk dat kennis wordt omgezet in beslisboomstructuren, zodat die kennis ook door niet specialisten – collega’s en klanten van kantoren – op een goede manier gebruikt kan worden. Graag merk ik erbij op dat de genoemde beslisboomstructuren volledig flexibel zijn op te stellen door de klant zelf en indien gewenst kunnen wij hier ook ondersteuning bieden”.

Jullie bestaan al 10 jaar en jullie aanpak en strategie is dus uitgekristalliseerd. Wat zijn jullie kerngebieden/expertises?

“Onze kerngebieden behelzen alle situaties waarin kennis omgezet kan worden in beslisstructuren.

Wet- en regelgeving is typisch zo’n domein, bijvoorbeeld binnen advocatuur, overheid, tax, HR en

compliance. Maar ook in de gezondheidszorg wordt de Berkeley Publisher regelmatig ingezet. Een belangrijke onderscheidende factor voor organisaties is kennis. Wij maken het mogelijk om deze kennis zo effectief mogelijk te integreren in het werkproces. Naast het eigen interne gebruik biedt het ook zeer interessante mogelijkheden voor meer klantgerichte activiteiten, zoals bijvoorbeeld een cliënt portal. Meer complexe kennis kan dan klantgerichter worden gemaakt”.

Wat onderscheidt Berkeley Bridge van andere aanbieders in de markt?

“Wij kunnen organisaties ondersteunen met een breed scala aan kennisgebaseerde applicaties. Van automatische documentcreatie (zoals contractentools) en rekenmodellen tot kennis apps die kantoren bijvoorbeeld aan hun klanten aan kunnen bieden. Groot voordeel daarbij is dat het te allen tijde gebaseerd kan zijn op eigen content binnen het kantoor. Daarmee hebben kantoren alles in eigen hand en kunnen daarmee onderscheidend zijn. Onze ervaring met het ontwikkelen van kennissystemen in combinatie met kennis van de werkprocessen van de klant heeft geresulteerd in een product met duidelijk toegevoegde waarde. Dit tonen we ook graag aan door een berekening te maken op return of investment".

Wat is jullie persoonlijke achtergrond en in welke doelgroep(en) zijn jullie actief?

“De basis van Berkeley Bridge is afkomstig vanuit een afsplitsing van Kluwer. De oprichters hebben meer dan 20 jaar ervaring in het praktisch ontwikkelen van onder andere wet- en regelgeving naar softwaretoepassingen geïntegreerd in het werkproces. We hebben een mooi klantenbestand, waaronder binnen de advocatuur onder andere CMS Derks en Kennedy van der Laan. Verder hebben we een aantal pilots uitstaan bij kantoren waaronder Van Doorne Advocaten”.

Wat maakt de oplossing van Berkeley Bridge nu zo uniek voor de gebruiker?

“De meeste IT oplossingen richten zich op de generieke bedrijfsvoering van kantoren. Wij richten ons op kennis gebaseerde oplossingen waarmee kantoren zich kunnen onderscheiden. Dat kan puur op efficiency zijn, maar natuurlijk ook door kennisdeling met cliënten. Kennis staat bij ons centraal en we helpen graag die kennis zo effectief en efficiënt als mogelijk klantspecifiek in te zetten. Iedere situatie is anders. Wij hebben onze applicaties zo ontwikkeld dat maatwerk voor iedere organisatie haalbaar is”.

Zijn de toepassingen van Berkeley Bridge uitwisselbaar of te integreren in andere content oplossingen?

“Berkeley Bridge modellen kunnen op allerlei manieren geïntegreerd worden met andere oplossingen. Dat kan gaan om integratie met een oplossing als bijvoorbeeld HighQ, waarbij het voor de gebruiker visueel één geheel is waarbij maar éénmaal ingelogd hoeft te worden. Andere integraties zijn bijvoorbeeld met CRM pakketten, waarbij gegevens uit CRM hergebruikt worden in de beslisboom. Verder voorzien wij in integratie met oplossingen zoals Rechtsorde en Legal Intelligence”.

Hebben jullie nog meer voorbeelden van oplossingen voor de juridische markt?

“Ja, een voorbeeld is de automatische document creatie. Als je op onderstaande afbeelding klikt zie je een voorbeeld van een NDA. Aan de hand van een beslisboom wordt automatisch een document opgesteld in PDF of Word. Na het doorlopen van de beslisboom wordt een audit trail vastgelegd van hoe het model doorlopen is. Het mooie hieraan is dat de vragen, de tekstblokken, de look en feel geheel door het kantoor zelf te bepalen zijn. Er zijn kantoren die alles zelf maken, maar ook kantoren die er voor kiezen een deel van het werk door Berkeley Bridge te laten doen. Wij beschikken over een bibliotheek van template modellen op basis waarvan kantoren hun eigen modellen maken en over een Online Learning Center waar klanten middels ondersteunend filmmateriaal tot in detail uitgelegd wordt hoe ze modellen zelf kunnen maken in de Berkeley Publisher".

Zijn de toepassingen flexibel in te richten wat betreft functionaliteit, vormgeving en dergelijke?

“De modellen kunnen in elke gewenste look en feel gepresenteerd worden, die zich aanpast aan het medium (pc, smartphone, tablet)”.

“De kern van de Berkeley Publisher is dat kantoren modellen kunnen maken c.q. aanpassen naar hun eigen wensen, indien gewenst kan Berkeley Bridge hier ook in ondersteunen. Kantoren zitten dus absoluut niet in een keurslijf. De ontwikkeling van de Berkeley Publisher gaat continu door. Gemiddeld doen wij 2 grote releases per jaar. Bovendien hebben wij een gebruikersgroep die input geven voor aanpassingen in volgende releases”.

Jullie zijn ook actief in het buitenland. Wat doen jullie daar?

“De Berkeley Publisher is schaalbaar en wordt al door buitenlandse klanten gebruikt. Een voorbeeld is het advocatenkantoor Cadwalader in New York. Deze klant maakt kennismodellen (o.a. beslisbomen, document assembly) gebaseerd op weten regelgeving rond bankentoezicht, zoals de Dodd-Frank Act. Zij acteren eigenlijk als een uitgever die toezichthouders (SEC), grote banken en andere financiële instituten ondersteunen met kennismodellen. Wij staan aan de vooravond van een verdere internationale uitrol, die deels online gebeurt en deels fysiek met lokale partners”.

Zijn er ook buitenlandse concurrent werkzaam op de Nederlandse markt?

“Daar waar het gaat om automatische document creatie is ContractExpress (Business Integrity) een concurrent. Maar zoals gezegd is de Berkeley Publisher een platform om kennismodellen mee te maken, waaronder dus document assembly, wat veel verder gaat qua toepassingsmogelijkheden. Business Integrity heeft een sterke thuismarkt in de UK”.

“Wij onderscheiden ons doordat ons product breder inzetbaar is, laagdrempeliger is door de

grafische gebruiksinterface en een interessant prijsmodel heeft. En niet onbelangrijk: onze lokale

ondersteuning!”

Uitgevers of zoals ze zichzelf tegenwoordig noemen, information solution providers komen ook steeds meer met oplossingen op het IT vlak. Is dit bedreigend voor jullie, en wat maakt jullie anders?

“Onze ervaring is dat uitgevers met name kant en klaar producten leveren, zoals bijvoorbeeld SmartDox. Wat wij ook zien is dat steeds meer grote en middelgrote kantoren hun eigen kennis willen vertalen in software en qua onderhoud ‘in control‘ willen zijn. Vanzelfsprekend kunnen wij dat ook voor hen doen en hebben wij veel standaard modelcontracten en beslisstructuren beschikbaar die hergebruikt kunnen worden. Verder zijn modellen die met de Berkeley Publisher gemaakt zijn, eenvoudig te integreren in de gewenste look and feel van de klant”.

Kun je iets meer vertellen over jullie prijsbeleid?

“Voor document assembly hebben wij een prijssystematiek die gebaseerd is op het aantal fee

earners dat van de modellen gebruik maakt en het aantal modellen dat gemaakt wordt met de Berkeley Publisher. Dit is inzichtelijk en transparant. Als kantoren willen dat Berkeley Bridge de modellen voor hen maakt, dan maken we daar ook op voorhand een transparante afspraak over”.

De dynamiek op de juridische markt is aardig toegenomen en je ziet de markt in een groter tempo veranderen. Wat voorzie jij vanuit je vakgebied voor de komende 5 jaar gebeuren?

“Efficiency en kennisdeling zijn kernwoorden. Ook voorzie ik dat het voor kantoren gemakkelijker wordt om een soort van uitgever van hun eigen kennis te worden richting hun klanten. Kantoren hebben daarom de behoefte om kennis (bijvoorbeeld document templates) centraal te beheren en te distribueren. De distributie moet snel en efficiënt kunnen naar elk gewenste output en platform (dus pc, tablet, smartphone etc.). Het zijn kenniswerkers en in deze dynamiek bieden wij middelen om die kennis zo optimaal mogelijk in te zetten”.

En hoe zie je de rol van Berkeley Bridge in deze verandering?

“De filosofie van de Berkeley Publisher is dat domeinexperts zoals in de juridische wereld zelf hun kennis om kunnen zetten in kennismodellen en die distribueren naar verschillende plaatsen of platforms. Als kantoren de mensen of middelen zelf niet hebben, dan kan Berkeley Bridge daarin ondersteunen”.

 

Curriculum Vitae Rob van de Plassche

Co-owner Berkely Bridge 2005-heden

Kluwer, Uitgeefmanager 2002-2005

Kluwer, MRE 2002-2004

Blueprint Consulting, Owner 1998-2001

Planet Internet, Projectmanager 1996-1998

KPN, Productmanager GSM 1994-1996

Opleiding

Master of Business Administration Marketing, Rijksuniversiteit Groningen 1985-1991

Contact Informatie

Telefoon: +31 (0)172 515146

E-mail: info@berkeleybridge.nl

Website: http://www.berkeleybridge.nl

bottom of page