Sinds begin dit jaar is Berend Broerse manager van Rechtsorde. Eén van de twee contentintegratiesystemen die binnen de advocatuur veel gebruikt worden.
Veertien jaar geleden begon hij als advocaat bij Barents- Krans. Daarna was hij werkzaam als werving & selectie consultant bij Ebbinge & Company en tevens werkzaam als recruitment manager bij Freshfields Bruckhaus Deringe. Zijn carrière draaide vooral om inhoud, mensen en marketing. Bij Sdu kwamen deze drie elementen in een mooie balans terug in zijn rol als uitgever en dat geldt in het bijzonder voor zijn nieuwe uitdaging bij Rechtsorde. En zo kan hij, zegt Broerse, zijn drie favoriete onderwerpen combineren: inhoud, mensen en marketing -red.
Wil je verder nog iets over jezelf vertellen?
Ik ben 42 jaar oud en sinds 1 januari 2015 algemeen manager bij Rechtsorde. Naast mijn werk bij Rechtsorde ben ik lid van de Bondsraad van de Consumentenbond, geniet ik van mijn jonge gezin, probeer ik twee keer in de week hard te lopen en heb ik sinds kort zangles. Dat laatste is een experiment. Eigenlijk ben ik meer een rapper. Gevraagd en ongevraagd en met een uitgebreid repertoire aan –met name- klassiekers. Voor het zingen moet ik echt uit mijn comfortzone komen, maar tot nu toe is mijn zanglerares gelukkig erg complimenteus.
Sdu is alweer geruime tijd eigenaar van Rechtsorde. Is er inhoudelijk veel veranderd sinds de overname door Sdu?
De periode voor de acquisitie heb ik niet vanuit Rechts- orde meegemaakt. Wat belangrijk is, is dat wij als Rechtsorde voldoende ruimte hebben om onze eigen koers te varen. De succesvolle product doorontwikkeling van Rechtsorde in 2014 is daar een mooi voorbeeld van.
Juristen gebruiken naast externe informatiebronnen ook vaak hun eigen knowhow. Hoe maakt Rechts- orde deze interne informatie toegankelijk?
We zien een trend dat kantoren en organisaties hun interne knowhow, zoals notities en modellen, willen koppelen aan juridische bronnen zoals wet- en regelgeving, jurisprudentie en bijvoorbeeld commentaar van uitgevers. Rechtsorde biedt die integratie op een betrouwbare en veilige manier en zorgt ervoor dat de in- terne knowhow van een kantoor nog waardevoller wordt.
‘Waardeverhoging van kantoor knowhow’
Daarnaast zien we een toenemende vraag vanuit de advocatuur naar cliëntportalen waarmee advocaten belangrijke cliënten toegang kunnen geven tot allerhande relevante informatie. Rechtsorde kan aan de basis staan van zo’n cliëntportaal of worden geïntegreerd in een cliëntportaal van een andere leverancier.
Als een kantoor specifieke bronnen en informatie gebruikt, blijft deze informatie dan op de server van het kantoor staan of staat deze informatie op een Rechtsorde-server buiten kantoor?
Op verzoek van onze klanten ondersteunen we beide methodes. Samen met de klant bekijken we welke methode in zijn geval de beste is en waar de voorkeur naar uit gaat. Omdat onze klanten steeds meer gebruik maken van toepassingen in een beveiligde ‘cloud’ is dat natuurlijk ook één van de opties die we ondersteunen. Rechtsorde is op dit punt heel veelzijdig.
Hoe is de beveiliging geregeld van deze eigen kantoor knowhow?
Rechtsorde kan de beveiliging en vertrouwelijkheid van de kantoorspecifieke informatie tot op documentniveau regelen. Uiteraard wordt in overleg met de klant bepaald welk niveau van beveiliging gewenst is.
Zien jullie precies wie wat, en hoe vaak men een bron raadpleegt? Hoe gaan jullie met deze informatie om?
Onze klanten hebben via Rechtsorde heel goed inzicht in het gebruik van de verschillende informatiebronnen. Ze kunnen goed zien welke bronnen regelmatig gebruikt worden en welke bijvoorbeeld vrijwel nooit. Veel klanten gebruiken deze gegevens om periodiek de collectie aan informatiebronnen tegen het licht te houden. Klanten kunnen deze rapportages zelf maken en deze gebruiksinformatie beschouwen wij als zeer vertrouwelijk.
Af en toe verneem je uit de markt nog wel eens de angst voor gemanipuleerde ranking van de resultaten. Hoe gaat Rechtsorde hiermee om?
Rechtsorde behandelt de informatiebronnen van de verschillende uitgevers strikt gelijkwaardig. Het enige dat voor ons belangrijk is, is dat onze gebruikers die informatie vinden die zij op dat moment nodig hebben.
‘Dat de gebruiker de juiste informatie vindt is voor ons het belangrijkste’
Dat kan een annotatie uit de Nederlandse Jurisprudentie (Kluwer), een artikel uit Vennootschap & Onderneming (Boom), een commentaar uit Sdu Commentaar Arbeidsrecht zijn of een document uit een van de andere honderden bronnen die je met Rechtsorde kunt doorzoeken. Wie de uitgever is, is voor het bepalen van de ranking van de zoekresultaten niet relevant. Ons belang is dat de gebruiker vindt wat voor hem relevant is, dus onafhankelijk van de uitgever.
Als ik overweeg om met contentintegratie van Rechtsorde te gaan werken, kan ik dan zelf bepalen welke bronnen ik in Rechtsorde wil gebruiken of moet ik vooraf gedefinieerde pakketten afnemen?
De klant bepaalt welke bronnen hij in Rechtsorde wil opnemen en maakt daarover afspraken met de verschillende juridische en fiscale uitgevers. Als er uitgaven zijn die alleen in een pakket met andere titels worden aangeboden door de uitgever, zal de gebruiker dat met de desbetreffende uitgever moeten bespreken.
Kan ik Rechtsorde ook afnemen als ik alleen gebruik wil maken van gratis bronnen?
Ja, dat kan via Rechtsorde Basis. Rechtsorde Basis wordt door gebruikers gewaardeerd omdat Rechtsorde Basis in een vaste set aan gevalideerde informatie- bronnen zoekt. Denk aan gratis bronnen als recht- spraak.nl en wetten.nl. Een ander voordeel is dat de zoekresultaten worden gerubriceerd. De rubricering gebeurt bijvoorbeeld op basis van informatiesoort of juridische relevantie. Ook worden er zoekverbanden gelegd. Jurisprudentie wordt gelinkt aan wetteksten en visa versa. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van de dossiers- en attenderingsfunctie.
Op deze wijze kan de gebruiker de gratis juridische bronnen vertrouwen en efficiënt raadplegen.
Hoe Rechtsorde Basis werkt is gemakkelijk te ervaren. Op www.rechtsorde.nl kun je gratis een Rechtsorde Basis maandabonnement afsluiten. Je krijgt meteen inloggegevens toegestuurd en hebt direct toegang.
Is het integreren van eigen kantoor knowhow in Rechtsorde een reële optie voor alle kantoren (groot en klein) gezien de investering die ervoor nodig is?
Jazeker. Naast grote advocatenkantoren maken steeds meer kleinere advocatenkantoren gebruik van Rechtsorde. De kleinere advocatenkantoren hebben steeds meer behoefte om zich te onderscheiden van de concurrentie en dat begint bij efficiënter werken dan je concurrent. Zoeken en vinden van al je juridische in- formatie in één portal is dan eigenlijk randvoorwaardelijk. Uiteindelijk verdient het kleine advocatenkantoor de investering terug omdat men efficiënt werkt, een concurrentievoordeel heeft en daarnaast een vrije keuze heeft in welke informatiebronnen men in Rechts- orde opneemt en welke niet.
Wat is de benodigde investering om gebruik te maken van Rechtsorde?
Het gebruik van Rechtsorde kost ongeveer €50 per jurist per maand. Dat is inclusief het gebruik van ongeveer 60 openbare informatiebronnen als Recht- spraak.nl. Daarnaast betaalt de klant per uitgever, per informatiebron die hij in Rechtsorde wil opnemen. Wij begeleiden de klant in dit traject en helpen zicht op het benodigde informatiebudget te krijgen.
Zijn alle bronnen (gratis en commerciële bronnen) beschikbaar via Rechtsorde?
Op dit moment zijn in Rechtsorde ruim 1.550 bronnen opgenomen. Dit aantal groeit continu op basis van de ontwikkelingen bij de juridische uitgevers en op basis van specifieke wensen van onze gebruikers. Deze 1.550 bronnen binnen Rechtsorde dekken op dit mo- ment 99,9% van alle mogelijke aanvragen.
Kunnen ook buitenlandse bronnen worden opgenomen in Rechtsorde?
Rechtsorde ontsluit op dit moment al een groot aantal buitenlandse bronnen zoals EUR-lex, Curia, IFRS - International Financial Reporting Standards, History of Tax Treaties, IFLR - International Financial Law Review, Europees Hof voor de Rechten van de Mens, etc. In overleg met klanten is het mogelijk dat dit aantal in de toekomst nog gaat groeien. Dat is wel onze verwachting.
Waarin onderscheidt het systeem Rechtsorde zich t.o.v. andere aanbieders?
Rechtsorde linkt de informatie uit verschillende bronnen zoveel mogelijk aan elkaar, waardoor je als gebruiker beter inzicht krijgt en snel gerelateerde documenten kunt raadplegen. Dat scheelt tijd en je hoeft niet te worstelen met het vinden van ‘de juiste zoekvraag’. Rechtsorde heeft ook een voorsprong als het gaat om het beschikbaar maken van kantoorspecifieke knowhow. Steeds vaker doen wij dat niet alleen voor onze klant, maar ook voor (een deel van) de cliënten van onze klant. Een advocatenkantoor kan met behulp van Rechtsorde eenvoudig zijn kennis delen met bijvoorbeeld bedrijfsjuristen. Verder heeft Rechtsorde als enige aanbieder een nieuwsbrief met ‘tips and tricks’ en houden we geregeld webinars (live video colleges) met tips voor gebruikers.
Klanten zijn een bepaalde methode van zoeken naar informatie gewend. Hoe groot is de omslag en heb ik een training nodig?
Rechtsorde is een intuïtief zoeksysteem en zeer gebruikersvriendelijk. Voor de fijne kneepjes bieden we gebruikerstrainingen aan. Daarnaast geven we, zoals gezegd, met enige regelmaat webinars die gebruikers vanaf hun eigen werkplek online kunnen volgen. Op onze website staan ook nog wat korte filmpjes met ‘tips and tricks’.
Het gebruik van contentintegratiesystemen is snel toegenomen. Wat is de visie van Rechtsorde voor de lange termijn?
Contentintegratie is als eerste geadopteerd door de advocatuur. Daar zie je een toenemende concurrentie en druk op de tarieven. Advocaten moeten efficiënter gaan werken. Het gebruik van contentintegratie sluit daar naadloos op aan. Onze verwachting is dat na de grote kantoren, de adoptie van contentintegratie bij middelgrote en kleinere kantoren de komende tijd onverminderd doorgaat. Ook in het bedrijfsleven en de publieke sector zien we een toenemende vraag naar contentintegratie.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen dit jaar voor Rechtsorde?
In 2015 gaan we onverminderd verder met de doorontwikkeling van Rechtsorde en het verder ver- beteren van onze dienstverlening aan onze klanten. Speerpunten daarbij zijn: integratie van interne knowhow, integratie met cliëntportalen en het verder verbeteren van de zoek- en bladerfunctionaliteiten binnen Rechtsorde. Vorig jaar hebben we onze zichtbaarheid in de verschillende markten ver- groot en dat heeft direct tot resultaten geleid. We hebben veel nieuwe klanten mogen verwelkomen waaronder een groot aantal ‘overstappers’ van een concurrerend product. Zo hebben de advocaten en notarissen van Van Doorne eind vorig jaar een bewuste keuze voor Rechtsorde gemaakt. Als het aan ons ligt, gaan verschillende andere grote kantoren de komende tijd ook overstappen naar Rechtsorde. Dit jaar steken we nog meer energie in bestaande relaties en gaan we nog beter de specifieke voorde- len van Rechtsorde onder de aandacht brengen bij toekomstige nieuwe gebruikers.