Al eerder waarschuwden de AFM en de Nederlandsche Bank dat op crowdfunding wettelijke bepalingen van toepassing zijn, waarmee men rekening moet houden bij het starten van een platform. Niet alleen kunnen er risico’s aan verbonden zijn voor de ‘funders’ die veelal gewoon investeren of beleggen, maar juist ook voor het betrokken platform en de ‘fundraiser’. Zowel op grond van het civiele recht als vanuit de toezichtregelgeving. Dit is ook de boodschap van FG Lawyers uit Amsterdam. Als ervaren advocaten in de (inter)nationale corporate, finance en litigation praktijk, richten zij zich ook op alternatieve financieringsvormen en FinTech.
Jan Paul Franx, één van de oprichters van FG Lawyers, hierover: “Als we kijken naar bijvoorbeeld crowdfunding zie je vier vormen: donation based, reward based, investment based en lending based. Met name bij de laatste twee vormen praat je eigenlijk over een kapitaalmarkttransactie in het klein en een krediet- of financieringsactiviteit in de vorm van vreemd vermogen. Crowdfunding is vooralsnog niet specifiek geregeld in bijvoorbeeld de Wft (Wet op het financieel toezicht), maar regels van de Wft kunnen wel degelijk van toepassing zijn op deze alternatieve financieringsvorm.” Anne Hakvoort, partner bij hetzelfde kantoor, vervolgt: “Of het nu gaat over alternatieve betalingssytemen of financieringsvormen als crowdfunding, het blijft zeer belangrijk om te weten wanneer er bijvoorbeeld
prospectusplicht is, een vergunningtraject moet worden doorlopen en welke regelgeving er mogelijk van toepassing is. Ook als het niet direct duidelijk is welke consequenties eraan een product vastzitten. Wij treden dan in overleg met de AFM en/of de Nederlandsche Bank om voor de cliënt helderheid te verschaffen”.
Wat we hiervan leren is dat een innovatief en goed uitgedacht product, dat toegankelijk is en sympathiek oogt, juridisch de nodige haken en ogen kan hebben. Door kleine details van het product aan te passen kunnen, gezien vanuit de Wft, het product en de aanbieder van kleur verschieten. Ook de aansprakelijkheid kan daardoor anders komen te liggen. Ervaring leert dat de uitdagingen (maar ook risico’s) juist in deze details schuilen. Mede in het kader van aansprakelijkheid heeft FG Lawyers een pan-Europees onderzoek geïnitieerd in 11 lidstaten om per lidstaat inzicht in deze materie te krijgen.
Dat FG Lawyers veel kennis in huis heeft op het gebied van finance en FinTech is niet zo verwonderlijk. De oprichters zijn lange tijd partner geweest bij een van de top 3 kantoren in Nederland en hebben zowel in het binnen- als buitenland gewerkt in de hoek van M&A, private equity transacties, joint ventures en beursintroducties. Met het toetreden van Anne Hakvoort is de corporate en finance praktijk verder versterkt. Anne heeft veel kennis van het financieel, toezicht- en effectenrecht en specialiseert zich in alternatieve financieringsvormen en FinTech. Aangezien alternatieve betalings- en financieringsvormen al snel te maken hebben met regelgeving is het dan ook niet verwonder verwonderlijk dat alle relevante kennis en ervaring voor deze markt in huis is. Over de vraag of dit nu alleen het speerpunt is van het kantoor is Franx zeer duidelijk: “Onze ambitie is om de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan in diverse commerciële praktijksoorten binnen de topkantoren van Nederland op een kleinere en meer persoonlijke schaal in dienst te stellen van de cliënt. Onze expertise ligt in de corporate en finance hoek waarin we een kwalitatief hoogstaande dienstverlening leveren met veel gevoel voor service, een praktische aanpak en persoonlijke benadering. Niet alleen voor onze grotere cliënten, maar ook voor de (startende) ondernemer in het MKB. Bij dit laatste zie ik de lezer al denken, maar hoe zit dat met de tarieven. Rondom de vergoeding zijn met ons altijd maatwerkafspraken te maken. De meter gaat niet direct lopen, wij nemen de tijd om eerst met de cliënt te onderzoeken of een juridisch adviestraject voor hem iets oplevert.”
Wilt u meer weten over de dienstverlening van FG Lawyers kijk dan op www.fglawyersamsterdam.com