top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

VERIFY {legaltech.Startup_Consolidatie} = ‘true’ OR ‘false’;


VERIFY {legaltech.Startup_Consolidatie}

= ‘true’ OR ‘false’;

De laatste jaren wordt de juridische sector overspoeld met legaltech start-ups en er lijkt geen einde aan te komen. Dat is goed nieuws, er valt immers nog veel aan efficiëntie te winnen in de advocatuur. Er zijn kenners die de advocatuur steevast omschrijven als de meest inefficiënte sector. Waar of niet, dat er nog een inhaalslag gemaakt kan worden ten opzichte van andere professionele dienstverleners staat als een paal boven water.

Dit is absoluut geen pleidooi tegen legaltech start-ups. Het is geweldig dat onze traditionele sector is ontdekt door ondernemers die mogelijkheden zien om te verbeteren. De vraag is echter of advocaten(kantoren) door de bomen het bos nog wel zien. Wordt het aanbod niet té groot?

Eerder deze maand bezocht ik het eerste congres van ELTA (European Legal Technology Association) in Berlijn. Een gemêleerd publiek, bestaande uit advocaten, inhouse juristen, IT managers uit de advocatuur en natuurlijk ook een flink aantal legaltech startups. Zomaar twee uitspraken van verschillende sprekers:

  • “Legaltech bedrijven, er zijn er veel te veel en de meeste zijn te klein om het verschil te kunnen maken.”

  • “Legal Artificial Intelligence is net zoals seks op de middelbare school: iedereen praat erover maar niemand doet het.”

Natuurlijk, het zijn leuke generalistische oneliners, maar ze maken duidelijk dat er een meer kritische wind -ok, een briesje- begint te waaien aan de consumerende kant van de legaltech sector. Maar een briesje is vaak een voorbode van slechter weer.

Zover is het nog lang niet, er is nog voldoende interesse in alles wat nieuw en verfrissend is op het gebied van legaltech en legal AI. Zoals gezegd, is er nog een grote efficiëntieslag te maken en voor ieder werkproces in een advocatenkantoor is wel een start-up te vinden die de perfecte oplossing biedt. Maar toch, vroeg of laat zal er een consolidatie moeten plaatsvinden.

De vraag is of we het begin ervan al niet hebben waargenomen. Document management marktleider iManage, niet bepaald een start-up (alhoewel je daar ook nog over kan discussiëren), kondigde een paar weken geleden aan legal AI pionier RAVN over te nemen. Een donderslag bij heldere hemel, niemand had het zien aankomen.

Hoewel deze overname op het eerste gezicht een vreemde combinatie lijkt, is het een perfecte match: de databases van iManage systemen staan immers boordevol met documenten (kennis dus) en RAVN heeft de tools om al die data te analyseren en er vervolgens hele slimme dingen mee te doen.

Grootschalige consolidatie? Nee, daar is het misschien nog te vroeg voor, maar er zijn zeker legaltech start-ups die perfect complementair in functionaliteit zijn en dus misschien de krachten kunnen bundelen om op die manier een completer scala aan functionaliteiten te bieden aan potentiële klanten. Weer andere start-ups bieden zoveel overlappende functionaliteiten dat zij zich zouden kunnen afvragen of het niet beter zou zijn om hun krachten te bundelen.

Hetzelfde is al gebeurd in een ander deelgebied van de legaltech industrie: eDiscovery, in Europa misschien niet heel erg aan de orde, maar des te meer in de Verenigde Staten. Jarenlang was er een enorme groei in het aantal eDiscovery bedrijven, die als paddestoelen uit de grond schoten. Bezoekers van het jaarlijkse LegalTech congres in New York zullen het herkennen: het aantal eDiscovery bedrijven op de beursvloer was een paar jaar geleden meer dan 75%. Echter, de consolidatie slaat daar nu flink toe. Regelmatig verschijnen berichten dat er weer een partij is opgekocht door een concurrent. Hetzelfde staat dus ook te gebeuren in andere takken van de legaltech industrie en zeker als het legal AI betreft. Maar goed, zover zijn we nog niet, er is nog tijd genoeg om het uitgebreide aanbod aan legaltech oplossingen te bewonderen en om te bepalen welke leveranciers waarde kunnen toevoegen aan uw kantoor!

Eerder gepubliceerd in het eMag LegalBusinessWorld nr. 4

 

Rob Ameerun adviseert advocatenkantoren op het gebied van ICT, sociale media en kennismanagement. Daarnaast is hij de oprichter van de internationale legaltech nieuws website Legal IT Professionals, eigenaar van legaltech magazine Legal IT Today (een kwartaaluitgave voor de internationale legaltech community) en organisator van Lexpo – the legal innovation event.

bottom of page