top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Waarom de oprichting van de ACEDS Benelux Chapter goed nieuws is


De Association of Certified E-Discovery Specialists (ACEDS) opent binnenkort haar Benelux-Chapter, de eerste professionele eDiscovery-community in de regio.

ACEDS, een BARBRI Professional Association, is een ledenorganisatie voor professionals die werkzaam zijn op het gebied van eDiscovery. Hoewel de term “eDiscovery” in Nederland nog steeds minder gangbaar is dan in de Verenigde Staten, vormt ook hier het proces eDiscovery de kern van elk grootschalig internationaal, mededinging, -, compliance- of fraudeonderzoek. De afgelopen jaren staan technologieën die kunnen worden ingezet bij het managen van de steeds groter wordende hoeveelheden data die gepaard gaan met dit soort onderzoeken, steeds meer in de belangstelling.

Groeiende rol voor eDiscovery in Nederland

De lancering van een ACEDS Chapter in de Benelux, markeert de steeds grotere rol die het eDiscovery proces speelt in het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven. Aanvankelijk werd eDiscovery (het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronische data voor een specifiek doel) vooral gebruikt bij juridische onderzoeken of in een rechtszaak om bewijsmateriaal te verzamelen.

Tegenwoordig wordt eDiscovery ook aangewend voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld bij fusies en overnames om de benodigde informatie boven tafel te krijgen. Of bij due diligenceonder-zoeken om de juistheid van onder andere financiële, fiscale en juridische gegevens te controleren.

Nederland, België en Luxemburg leveren gezamenlijk grote spelers in zwaar gereguleerde industrieën als de financiële branche en de energiesector. De Benelux kent een groot aantal belangrijke multinationals. Vooral grensoverschrijdende geschillen en het afhandelen van verzoeken van toezichthouders zijn (steeds) belangrijkere redenen om eDiscovery in te zetten.

Daarnaast krijgt eDiscovery een meer proactief karakter. In een tijd waarin toezichthouders steeds strenger worden en de wetgeving op het gebied van data- en privacybescherming nu echt serieus wordt, bereiden bedrijven zich beter voor. De hoogste tijd dus voor een echte vakorganisatie.

Eerste professionele eDiscovery Community in de Benelux

Het doel van de ACEDS-gemeenschap is eDiscovery-specialisten een platform te bieden voor de uitwisseling van ideeën, begeleiding, training en ervaringen. ACEDS introduceerde het eerste certificeringsexamen op het gebied van eDiscovery. Gekwalificeerde kandidaten die slagen voor het robuuste examen, verdienen het recht om de Certified E-Discovery Specialist (CEDS ™) certificering te gebruiken.

Lidmaatschap: “Netwerken, Training, Carrière”

Om officieel lid te worden van de Benelux Chapter moet je lid zijn van de overkoepelende ACEDS- organisatie. De kosten daarvoor bedragen $205 per jaar. Het lidmaatschap biedt je legio voordelen.

Netwerken

Door het bijwonen van meetings en het ontmoeten van mede-eDiscovery professionals, vergroot je je netwerk. ACEDS Chapters streven naar een uitgebalanceerde mix van professionals uit het bedrijfsleven, de advocatuur, dienstverlening en technologie.

Training

Naast toegang tot de Amerikaanse (online) sessies bieden juist de chapters de specifieke kennis die op lokaal niveau hard nodig is. Aan de Chapter activiteiten zijn in de Benelux voor leden verder geen kosten verbonden.

Carrière

Naast toegang tot een uitgebreid netwerk en gedeelde kennis, vormt de associatie met een professionele vakorganisatie een uitgelezen kans om jezelf (en eventueel je bedrijf) te onderscheiden. In een gemeenschap waarin eDiscovery professionals uit alle mogelijke sectoren zijn vertegenwoordigd, is er altijd wel iemand die gebaat is bij jouw kennis, dienst of product.

Meer informatie

Voor meer informatie over de ACEDS Benelux Chapter kunt u contact opnemen met Annelore van der Lint (Annelore.vanderlint@zylab.com / T: +31 6 290 73 879). Op 25 januari a.s. vieren we de lancering van de Benelux Chapter vanaf 17:00 uur met een informele borrel in Café Wildschut in Amsterdam. Aanmelden kan hier.

 

bottom of page