top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

De opmars van de Legal Operations Expert


We schreven al eerder dat kennis van technologie een belangrijke competentie is voor de moderne advocaat en General Counsel. Op het CLOC-event in Las Vegas leerden we inmiddels dat er een nieuwe functie is gecreëerd op de juridische afdeling: de Chief Legal Operations Officer (CLOO).

Legal Operations: alles behalve de wet

Legal Operations is een multidisciplinaire functie die binnen een organisatie of advocatenkan-toor de juridische diensten optimaliseert. De CLOO houdt zich binnen een kantoor of juridische afdeling met van alles bezig, behalve met de wet. De CLOO houdt toezicht op budgetten, datamanagement, technologie, human resources en vele andere terreinen.

Volgens het Amerikaanse Corporate Legal Operations Consortium (CLOC) richt Legal Operations zich op de twaalf basiscompetenties (figuur). Technologie is een van de meest fundamentele competenties in het model.

Bron: Corporate Legal Operations Consortium (CLOC)

Het zal menig Juridisch professional als muziek in de oren klinken. Eindelijk niet meer afgeleid worden door de zorg voor begrotingen, data, technologie en de implementatie van nieuwe instrumenten. In de Verenigde Staten stijgt het aantal mensen dat werkzaam is in Legal Operations gestaag. Niet verwonderlijk omdat in de V.S. het gebruik van technologie in de juridische sector sterk toeneemt.

Er is een grote kans dat uw juridische afdeling nog niet de luxe van een eigen Legal Operations specialist geniet. Gelukkig zijn er een aantal competenties die u zich als juridisch professional in de tussentijd zelf eigen kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van intelligente technologie om juridische diensten meer effectief en kostenefficiënt te maken, dit wordt in toenemende mate onvermijdelijk en u hoeft niet te wachten op de CLOO.

Technologie als meest winstgevende competentie

Natuurlijk gaat het bij Legal Operations niet alleen om technologie, maar hier valt wel de meeste winst te halen. Automatisering van het classificeren van documenten en extraheren van informatie uit grote hoeveelheden data, levert de juridisch professional direct duidelijke voordelen op:

  • Saai, arbeidsintensief werk of taken die eigenlijk overbodig zijn, worden veel sneller uitge-voerd door het te automatiseren. Zo kan de juridisch professional zich focussen op de meer strategische taken. En kan hij of zij veel sneller reageren op het moment dat er vragen vanuit de Board of andere stakeholders komen omdat de informatie die daarvoor nodig is, snel inzichtelijk is te krijgen.

  • Hoe minder data je hoeft over te dragen aan bijvoorbeeld een forensisch onderzoeker, hoe minder uren je hoeft te betalen. De hoogste kosten van een (juridisch) onderzoek worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden data die op uurbasis moeten worden doorzocht door een derde partij. Door het classificeren en doorzoeken van documenten zelf automa-tisch uit te voeren, kan de juridisch professional aanzienlijk besparen op de juridische out-of pocket kosten.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Technologie alleen is niet genoeg om alle vereisten van de AVG af te dekken. De nieuwe wetgeving is veel te breed en omvat te veel aspecten van gegevensbescherming, privacy en security. Maar technologie is wel de enige manier om op een verantwoorde manier om te gaan met (grote) dataverzamelingen die veel persoonlijke gegevens bevatten.

Omdat eDiscovery een van de weinige antwoorden is op onvoorziene rampen als datalekken bieden wij u een gratis testaccount aan. U kunt op deze manier zelf ervaren wat eDiscovery voor u kan betekenen.

bottom of page