top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Eerste Global Legal Forum Conferentie enthousiast ontvangen


Het Global Legal Forum is opgericht door Law Pundits, aanbieder van opleidingen en tevens evenementenorganisator, met steun van de gemeente Den Haag en The Hague Convention Bureau.

Het Global Legal Forum is een wereldwijd platform dat overheden, onderwijs, de rechterlijke macht, advocatenkantoren, general counsel en legaltech bedrijven bij elkaar brengt om samen te werken aan uiteenlopende thema’s, die een impact hebben op het bedrijfsleven, de maatschappij en de juridische wereld.

Op 23 en 24 augustus 2018 vond in het Vredepaleis in Den Haag de eerste conferentie plaats met als thema:

  • Legal Technology

  • Blockain

  • AI – Changing dynamics in law

Wat een prachtige locatie om een podium te bieden aan een internationaal gezelschap van sprekers, die ieder vanuit een ander blikveld kijken naar de impact van legaltech op het juridische domein. Een vlammend betoog over regelgeving en ethische kwesties. Over de noodzaak van samenwerking tussen technische en juridische professionals en over gelijke toegang tot het recht, voor iedereen.

Technologie is prachtig maar heeft sturing nodig

De aftrap door Lokke Moerel, Senior Of Counsel bij het Amerikaanse advocatenkantoor Morrison & Foerster, Professor Global ICT Law aan de Universiteit Tilburg en lid van de Cyber Security Council zette de toon voor het congres. Technologie is prachtig maar heeft wel sturing nodig. Bij het gebruik van data moeten we ons houden aan de fundamentele ethische principes: non-instrumentalisering, gelijkheid, non-discriminatie en toestemming. En als het gaat om artificial intelligence (AI) geldt bovenal dat de mens centraal moet staan (geen vooroordeel), er moet menselijke controle moet zijn (geen black box) en er moet altijd een menselijke verantwoording zijn (dus geen vinger wijzen naar het algoritme). De zaal is het er roerend mee eens.

Juridische sector mag meer oog hebben voor innovatie

In de paneldiscussie die volgde ‘Should there be Regulation on the Use of Tech and Code in Law?’ stelde Maurits Westerik, IP- & IT-advocaat bij Bird & Bird, dat wetgeving achterloopt op technologische ontwikkelingen en dat de juridische sector meer oog mag hebben voor innovatie maar geen risico’s durft te nemen. Panellid Sophia Adams Bhatti, Director of Legal and Regulatory Policy - Law Society of England and Wales, pleitte voor een samenwerking tussen advocatenkantoren die willen innoveren en geeft aan dat dit in de UK al gebeurt. Co-creatie initiatieven zijn in Nederland ook niet meer zo vreemd. Denk aan KEI, digitaal procederen en de vorming van Silex.

Techneuten en advocaten hebben meer met elkaar gemeen dan gedacht

Westerik, een van de weinige advocaten die overigens zelf ook programmeert, stelde in zijn inspirerende toespraak ‘Lawyers and Coding: Myths and Reality’ dat technische professionals en juridische professionals meer met elkaar gemeen hebben dan over het algemeen wordt gedacht. Uiteindelijk draait het in beide vakgebieden in de kern namelijk om regels en dus om code. Ik ben er even stil van en moet het tot me door laten dringen. En terwijl ik erover nadenk, vraag ik me af wat dan zo belemmerend werkt tussen deze professionals. Is het de eigenzinnigheid die zowel advocaten als techneuten kenmerkt? Of is het de communicatie? Want ja, ze werken beiden met code, maar ik heb toch meer dan eens het idee gehad dat ieder in zijn eigen wereld leeft en elkaar maar moeilijk begrijpt, omdat ze een andere taal spreken.

Samenwerken in multidisciplinaire teams

Ik merkte dat ik uit mijn stoel opveerde toen Jaap van den Herik, Professor of Computer Science and Law aan de Universiteit Leiden, vanuit het publiek aanhaakte op het thema samenwerking en opperde dat er meer samengewerkt moet gaan worden in multidisciplinaire teams. Zeker nu er vanuit de overheid meer aandacht lijkt te komen voor de onderbelichting van technologische mogelijkheden in rechtenstudies en er in het onderwijs initiatieven worden gestart om studenten wegwijs te maken in legaltech. Dat zijn ontwikkelingen waar ik blij van word. Samenwerken loont!

Nederland zet flink in op legaltech

Het blijkt overigens dat we het in Nederland zo slecht nog niet doen. Neem bijvoorbeeld de Legal Tech Alliantie, waarin alle HBO-Rechten opleidingen samenwerken en de verschillende hogescholen vrijelijk hun onderwijsmateriaal delen. Ook Katja van Kranenburg, partner bij CMS en Hoofd Human Capital Agenda bij de Dutch Blockchain Coalition, geeft tijdens de panel-discussie ‘Integrating Legal Technology in Legal Academics: Law School Perspective’ aan dat zij geregeld doceert over legaltech, en met haar steeds meer collega’s, die doordrongen zijn van het besef dat legaltech een impact gaat hebben op hun professie.

Legaltech Start-ups

En dat legaltech een impact heeft, liet Raymond Blijd van Legal Pioneer zien. Onder de naam LegalComplex visualiseert Blijd het aantal legaltech start-ups wereldwijd, hoeveel financiering is verkregen en in welke tijdsspanne. De getallen liegen er niet om en geven een aardig inzicht. Volgens Tyler Todd, advocaat en COO van het Amerikaanse 1LAW, kent legaltech een geschatte marktwaarde van $18 miljard.

Bewustwording komt op gang

De juridische branche ziet langzaam maar zeker steeds meer van de mogelijkheden van legaltech en de uitdagingen die digitalisering met zich meebrengt. Technologie kan beslist bijdragen aan het toegankelijker maken van het recht met als ultiem doel: gelijke toegang tot het recht voor iedereen.

De schaduwkant van digitalisering, die werd toegelicht door Alexander Pisemskiy van de CSI Group in de sessie ‘Cyber Security Threats in Law: Unforeseen Challenges’, zorgde voor wat bezorgdheid in de zaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat advocatenkantoren slecht beschermd zijn tegen online bedreigingen en zich hiervan niet voldoende bewust zijn. Hier ligt een duidelijke taak om op te pakken, waarbij wederom uiteraard onderwijs een belangrijke rol speelt.

Wat gebeurt er binnen nu en 5 jaar?

De tweedaagse conferentie sloot af met een drietal paneldiscussies ‘Embracing Technology: Action Plan for In-House Counsels, Action Plan for Law Firms and Action Plan for Government’. Bij deze discussies stond de vraag centraal wat er binnen nu en 5 jaar gebeurt. Sandra van Heukelom, staats- en bestuurs-rechtadvocaat en hoofd van het team digitale transformatie bij Pels Rijcken en voorzitter van de stuurgroep van de Dutch Blockchain Coalition, ziet interessante bewegingen rondom de regie op gegevens en de ontwikkeling van een self-sovereign identity. Westerik ziet een verandering in de manier waarop zaken worden gemanaged en zou graag gebruik maken van een echt gebruikersvriendelijke tool voor Legal Project Management (LPM). En van Kranenburg ziet, net zoals het Amerikaanse panellid Todd, binnen nu en 5 jaar de opkomst van 3D-scanning technologie.

Hoe het daadwerkelijk gaat zijn, zal de tijd ons leren. Ik, hoorde dat iedereen erg tevreden was en ik heb genoten van de interessante gesprekken met bezoekers uit Dubai, Duitsland, Engeland, India, Rusland, Verenigde Staten, Zwitserland en natuurlijk uit eigen land. En ik zie uit naar het vervolg op deze conferentie volgend jaar.

 

bottom of page