Geloof (...) het of niet, de Nederlandse Nashvilleverklaring is een stuk vriendelijker dan het Amerikaanse origineel. En daarom wellicht “minder strafbaar”? Een mooi lesje in zgn. "framing". Met dank aan de vertalers!
Oh, woordjes… En (nog erger:) de vertaling van woordjes. Neem nu de Nederlandse vertaling van het Engelse to deny. Waarom juist dat woord? Omdat dat woord een belangrijke rol speelt in de omstreden Nashville-verklaring (met of zonder verbindings-streepje, daar zij we nog niet helemaal uit). Daar staat in 14 zgn. Articles in het Engelse origineel: We affirm(… etc.) gevolgd door We deny(… etc.). De Nederlandse versie rept in evenveel zgn. Artikelen van “Wij bevestigen (… etc.)” gevolgd door “Wij ontkennen (… etc.)”.
Op de voorpagina van de Volkskrant van 8 januari schrijft Paulien Cornelisseal dat “’ontkennen’ de simpelste vertaling is van to deny”. En gelijk heeft ze. Een korte rondgang langs de belangrijkste woordenboeken geeft ons als betekenis van to deny: to say that you did not do something that someone has accused you of doingén to not allow someone to have something(Macmillan), to declare untrueénto refuse to grant(Merriam-Webster), to state that one refuses to admit the truth or existence of én to refuse to give (something requested or desired) to (someone) (Oxford).
Met andere woorden: to deny betekent zowel “ontkennen” als “verwerpen, iemand iets ontzeggen”. Dat de schrijvers van de Nashville-verklaring eigenlijk het laatste (“verwerpen’, dus) willen zeggen, kan je lezen in de preamble waar staat: (…) we offer the following affirmations and denials. Hetgeen in het Nederlandse voorwoord is vertaald als: “Het is om die reden dat wij de volgende volgende betuigingen en ontkenningenaanbieden” (mijn onderstreping). Waarom wordt in dit voorwoord affirmations vertaald als “betuigingen” terwijl alle artikelen met We affirm…(toch duidelijk het afgeleide werkwoord van affirmation) beginnen, dat als “Wij bevestigen” is vertaald?
“Wij betuigen…” en “Wij ontzeggen…/Wij wijzen af…” was een stuk beter geweest en veel meer in lijn met het gedachtengoed van de schrijvers. Maar ook een stuk minder vriendelijk en wellicht meer open tot eventuele strafrechtelijke vervolging. Op deze manier framen de vertalers van de Nashville-verklaring het hele schrijfsel in een stuk positiever en liefdevoller daglicht. Op deze manier ook, wordt het voor de heer Kees van der Staaij een stuk makkelijker om zijn handen in onschuld te wassen.
Het heeft er op het eerste gezicht niets mee te maken, maar afgelopen week las ik ook een blog van Jacobien van Dop en Jeroen Kiewietop de website van het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging. Daarin stellen de schrijvers dat “door onduidelijk woordgebruik van de wetgever de rechter soms wordt gedwongen tot het creëren van ficties in zijn uitspraak”. Ik citeer: “Een fictie is per definitie in strijd met de werkelijkheid. Ficties in het recht vergroten daarmee de afstand van het recht tot die werkelijkheid”.
Met in het achterhoofd echter de ‘affirm/deny– bevestigen/ontkennen’-vertaling wil ik hier stellen dat “een fictie per definitie juístde werkelijkheid ís”. Hoe, dat wil zeggen: met welke woorden (ontkennen? ontzeggen?) je die werkelijkheid vormgeeft, is een heel andere zaak.
Over de auteur
Peter Peek is een van de eigenaren van Branch Out Legal, een trainingsorganisatie dat zich concentreert op trainingen Legal English voor de juridische sector. Hij is afgestudeerd in Kunstgeschiedenis en Scandinavische Taal- en Letterkunde. Peter werkt al meer dan 25 jaar in Sales & Client Services binnen de wereld van Corporate Training en voordat hij met Nicola Courtney Branch Out begon, werkte hij voor een aantal internationale trainingsinstituten. Hij begrijpt de trainingsvraagstukken die organisaties hem voorleggen en weet daar creatieve oplossingen bij te vinden. De laatste jaren concentreert hij zich met Branch Out Legal op de juridische dienstverlening. Peters realistische en georganiseerde aanpak zorgen ervoor dat klanten dikwijls een langdurige relatie met Branch Out aangaan. Bij Branch Out is Peter verantwoordelijk voor marketing, verkoop en klantencontact.