top of page
Writer's pictureLegal Business World

Groot door kleinschaligheid We All Love Law


Kunt in een paar zinnen uzelf en uw organisatie beschrijven?

Sinds 2007 ben ik advocaat en in 2016 werd ik partner bij Van der Feltz. Mijn praktijk is zeer divers en omvat civiele procedures, cassaties en zaken die het volledige terrein van het belasting- en onteigeningsrecht bestrijken. Ik ben ook toegelaten als advocaat bij de Hoge Raad en voer veel cassatieprocedures in civiele zaken.

Van der Feltz is opgericht in 2006 en met zo’n 20 advocaten is dit een middelgroot en sterk gespecialiseerd kantoor. Sinds de oprichting in 2006 zijn wij actief binnen de niches van het vastgoedrecht, bestuursrecht en de cassatiepraktijk, maar wij hebben onze specialismen uitgebreid, naar onder meer milieu-recht, energierecht, aanbestedingsrecht, civiel bouwrecht en belastingrecht. Dankzij de kleinschaligheid zijn wij in staat onze cliënten binnen de sectoren Bouw- en Vastgoed, Energie, Industrie en Overheid optimaal te bedienen met een individuele, persoonlijke benadering. Daarnaast kennen we elkaars kwaliteiten door en door. Eén ding hebben we gemeen: ‘we all love law’, wat ons drijft om voortdurend met ons vak op hooggespecialiseerd niveau bezig te zijn en ons te blijven ontwikkelen op zoek naar de beste oplossingen voor onze cliënten.

Wat is uw missie voor de komende jaren?

Uiteraard is onze missie voor de komende jaren volkomen in overeenstemming met het bovengenoemde. Wij willen juridische dienstverlening bieden van hoge kwaliteit, waarbij ons motto is: ‘Procedeer alleen als het niet anders kan’. Verder willen we blijven werken aan de optimalisatie van onze servicegerichte cultuur en processen.

Met mijn eigen cassatiepraktijk (op het gebied van het civiele recht in de ruimste zin) vind ik het belangrijk om een sparring partner voor andere advocaten te zijn. In mijn adviezen over de kans van slagen van een eventuele cassatieprocedure neem ik meer aspecten mee dan alleen de formeel-juridische. Er is vaak al lang geprocedeerd en dan is het goed om alle belangen met elkaar te bespreken en vast te stellen wat het gewenste eindresultaat zou moeten zijn.

Veel kantoren hanteren ‘unique selling points’ en ‘unique value points’, maar zijn daar eigenlijk niet echt onderscheidend mee. Wat doet u om uw eigen identiteit/uniciteit te borgen en te verhogen?

Van onze cliënten horen wij dat ze het niet alleen leuk vinden om ons mooie kantoorpand aan de Javastraat in Den Haag te bezoeken, maar ook dat zij er de voorkeur aan geven om samen te werken met een niet al te groot advocatenkantoor. Wij onderhouden langjarige, persoonlijke relaties met onze cliënten, waardoor wij in staat zijn echt goed te begrijpen wat voor hen van belang is. En daarnaast onderhouden wij goede en hechte relaties met de universiteiten. Eén van onze partners is bijzonder hoogleraar onteigenings- en belemmeringenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Andere kantoorgenoten zijn eveneens werkzaam aan universiteiten en zijn bezig met promotieonderzoek. Bovendien hebben wij contact met de universiteiten via onze studentstagiaires en werkstudenten die bij ons werkervaring op doen. Dat houdt ons op vele vlakken scherp.

Tot slot is bijzonder dat wij een relatief groot team van onteigeningsadvocaten hebben. In Nederland zijn ongeveer 50 onteigeningsadvocaten werkzaam, waarvan 4 bij ons. Dat is veel voor een middelgroot kantoor.

Hoe borgt u de kwaliteit van het kantoor?

Werken op hoog academisch niveau hebben wij hoog in het vaandel staan. Dat wordt gevoed door onze verbondenheid aan universiteiten. Onze cliënten verwachten dit ook van ons. Wij verwachten dit natuurlijk ook van elkaar. Publiceren op wetenschappelijk niveau en permanente opleiding vinden wij dan ook heel belangrijk. En met onze achtergrond en ruime juridische ervaring kunnen wij ons talent en ook toekomstige talent een hele mooie opleiding in de advocatuur bieden. Dit is voor veel aspiranten heel aantrekkelijk. Verder zijn wij de Bilderdijk Academie gestart. Dat is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling. De Bilderdijk Academie benut de bijzondere expertise die bij Van der Feltz advocaten aanwezig is om te komen tot een aanbod van een aantal hoogwaardige cursussen. Het cursusaanbod omvat juridisch-inhoudelijke cursussen op die onderdelen van het recht waarop het kantoor over bijzondere expertise beschikt.

Vooruitblikkend: Wat ziet u voor de komende 3-5 jaar als grootste verandering op het gebied van uw klantrelatie?

De komende 3-5 jaar zullen cliënten steeds meer te kiezen hebben als het gaat om juridische dienstverlening. Er zullen meer alternatieve spelers op de markt komen, al dan niet met behulp van technologie, die hen ook kunnen helpen met juridische problemen. Een andere trend is bijvoorbeeld dat het aantal rechtszaken daalt. Dat betekent dat advocaten nog beter moeten weten waar hun toegevoegde waarde ligt en hoe dat naar buiten toe gecommuniceerd moet worden. Voor ons betekent dit dat specialisatie nog meer van belang wordt.

De marktdynamiek is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, dit heeft impact op menig organisatie. Hoe voorziet u in deze dynamiek een bestendige groei?

Wij hebben al vanaf de oprichting direct een duidelijke focus gekozen en ons gepositioneerd als gespecialiseerd nichekantoor in de vastgoed- en overheidspraktijk. Dit heeft voor groei gezorgd. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze groei houden door een scherpe focus te blijven hanteren. Dit zorgt ook voor langjarige relaties met onze cliënten, waardoor wij hen steeds beter leren kennen en weten waar hun behoeften liggen, waardoor wij proactief kunnen handelen. Wij zullen verder inzetten op het verbeteren en optimaliseren van processen om waarde voor cliënten toe te voegen en kosten te kunnen beheersen. Groei is ook afhankelijk van ons talent, dus onze advocaten. We willen een goede werkgever zijn, nu en in de toekomst met een duidelijke focus op de cliënt.

Wat is voor u de belangrijkste bron om bij te blijven en hoe houdt u ‘de zaak op orde’?

We laten ons adviseren door professionals op het vlak van marketing en acquisitie, maar zorgen er ook voor dat we zelf op de hoogte blijven van de trends. We hebben een meerjarenplan waarin doelstellingen zijn opgenomen. We evalueren periodiek of die doelstellingen zijn gehaald. Ook op andere fronten, zoals knowhow en ICT, kunnen we ons meten met de top.

Klanten stellen steeds hogere eisen aan branche- en vakkennis. Hoe ervaart u dit en hoe speelt u hierop in?

Het is een uitdaging om steeds tegemoet te komen aan de wensen van cliënten, Naast de hiervoor al vermelde Bilderdijk Academie delen we relevante blogs met onze cliënten. Daarin wordt op praktische wijze inzicht geboden in een recente ontwikkeling op een van de vakgebieden waarop het kantoor werkzaam is. Verder mag onze nieuwsbrief niet onvermeld blijven, waarin we onszelf ook steeds meer van onze persoonlijke kant laten zien en iets over het kantoorleven vertellen. (We merken dat cliënten dat willen).

Hoe ervaart u de druk van concurrentie?

Externe concurrentie is belangrijk en houdt ons scherp. Intern is er geen sprake van concurrentie. We werken graag samen; we hebben een “opendeurencultuur”. Als een zaak binnenkomt bij iemand maar een andere kantoorgenoot heeft meer expertise op dat vlak, dan wordt de zaak door die ander behandeld.

Wij concurreren niet op prijs, maar op kwaliteit, kennis van de markt en onze cliënten. We denken dat we marktconforme tarieven hanteren. In alles wat we doen zetten we de cliënt centraal. In dit kader meten we gestructureerd de waarde van onze dienstverlening bij clienten met regelmatig klantonderzoek.

Inzet op vernieuwing is noodzakelijk maar wordt tegelijk ook vaak gezien als kostenpost. Innovatie-uren zijn tenslotte niet declarabel. Hoe gaat u hiermee om?

Het is een gegeven dat niet alle gemaakte werkuren declarabel zijn. Wij zijn constant bezig met vernieuwing op dit gebeid. De oprichting van de Bilderdijk Academie, waarop ik hiervoor al uitgebreid ben ingegaan, is daarvan een goed voorbeeld. Intern organiseren wij ook met regelmaat bijeenkomsten met alle advocaten, waar in brainstormsessies wordt nagedacht over nieuw te ontwikkelen initiatieven. Een van de uitkomsten van zo’n sessie is bijvoorbeeld dat we op basis van cliëntwensten, relevante blogs hebben geïntroduceerd.

Welke marketing en business development activiteiten vindt u het meest effectief om nieuwe cliënten te werven en/of bestaande cliënten te behouden?

Allereerst is een sterke persoonlijke relatie met cliënten van groot belang. Niet alleen omdat klantretentie veel efficiënter is dan acquisitie, maar ook omdat mond-tot-mond-reclame en zelfs online recensies potentiële cliënten over de streep kunnen trekken. Daarnaast is het onderhouden van een hecht netwerk, zowel offline als online, nog altijd een belangrijke factor.

Advocaat en ondernemerschap, hoe ziet u dit?

Elke advocaat is ook ondernemer en dat geldt zeker voor de compagnons van ons kantoor. Zowel op het punt van de interne kantoororganisatie als extern (bijv. acquisitie) nemen zij het voortouw. Ons kantoor is te klein om een stafafdeling in te richten voor HR, finance, marketing en business development. Maar wij hechten hieraan groot belang en voorzien ons zo nodig van (externe) expertise.

Tot slot: wanneer is uw dag geslaagd?

Wanneer het is gelukt om sneller dan verwacht een probleem op te lossen voor een cliënt. Dan ga ik met meer energie naar huis dan waarmee ik naar kantoor ben gekomen. Als we dan ook nog nieuwe plannen voor bij-voorbeeld de Bilderdijk Academie hebben gemaakt en ik de dag heb afgesloten met een gezellige borrel in de kantoorbar heb ik helemaal een topdag gehad.

bottom of page