top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Fundamentele veranderingen in juridische dienstverlening


Niet-advocatenkantoren leveren steeds vaker juridische diensten

7 juli 2016 - De zakelijke markt voor juridische diensten verandert ingrijpend. Dit heeft te maken met complexe regelgeving, toenemende risico’s, de opkomst van de digitale economie en de aanhoudende druk om kosten te besparen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek “Toekomstige trends in juridische dienstverlening” (*) dat RSG Consulting uitvoerde in opdracht van Deloitte Legal.

Uit de studie blijkt dat de behoeften van bedrijven drastisch aan het veranderen zijn – een meerderheid van de deelnemers overweegt een diepgaande evaluatie van hun juridische dienstverleners. Hoewel de vraag naar juridische diensten in het algemeen toeneemt, is er behoefte aan een nieuw soort adviseur die meer dan alleen juridisch advies kan geven. Inkopers van juridische diensten zoeken specifiek naar leveranciers die een beter begrip hebben van hun sector of bedrijf, strategisch advies kunnen geven over gerelateerde niet-juridische gebieden, multidisciplinaire grensoverschrijdende diensten bieden en die technologie beter benutten.

Vraag naar meer dan juridisch advies

In het algemeen groeien zowel de vraag naar als de uitgaven voor juridische diensten. Bepaalde specialismen groeien sneller dan andere, zoals de naleving van wet- en regelgeving (49%), M&A (42%), en procesvoering (39%). Wereldwijde compliance is tegenwoordig een van de grootste uitdagingen voor interne juridische afdelingen, in combinatie met de noodzaak om ‘meer met minder’ te doen.

Maar het onderzoek laat ook zien dat conventionele advocatenkantoren vandaag de dag niet langer voorzien in de behoeften van bedrijven. De meerderheid (55%) van de deelnemers aan het onderzoek (juridisch adviseurs, algemeen adviseurs – of CEO’s en CFO’s) hebben hun juridische dienstverleners grondig geëvalueerd of overwegen dit te doen.

Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel meer wordt verwacht van de geleverde diensten van externe adviseurs, deze momenteel op een aantal cruciale gebieden niet aan deze verwachtingen voldoen. Het gaat dan met name om het gebruik van technologie, transparantie van de prijsstelling en de mate van integratie van professionele adviesdiensten.

Een op de drie inkopers van juridische diensten wil dat hun juridische dienstverlener commerciële, sector gerelateerde en niet-juridische expertise met zich mee brengt – wat ze momenteel niet doen. Naast het leveren van specifieke juridische diensten, verwachten respondenten dat hun juridische dienstverlener advies en expertise levert die verder gaan dan alleen juridisch (33%) en ze willen een meer proactieve kennisdeling (18%). 52% gaf aan dat ze net zo graag diensten afnemen van niet-traditionele advocatenkantoren.

Vijf toekomstige trends in de juridische dienstverlening

1. Vraag naar meer dan alleen juridisch advies. Een grote meerderheid van de deelnemers gaf aan behoefte te hebben aan sectorspecifieke, commerciële en niet-juridische expertise. Daarnaast willen zij dat juridische dienstverleners beter thuis zijn in wereldwijde data en cyber issues. Bovendien moeten ze meer proactief zijn met het delen van kennis over de landsgrenzen heen.

2. Beter en meer gebruik van technologie. De meerderheid van de deelnemers gaf aan dat technologie de taken van in-house juristen (nog) niet heeft overgenomen (77%). Maar meer dan de helft (52%) denkt dat dit wel zal gebeuren in de komende vijf jaar. Inkopers willen betere en relevantere technologieën die gebruikt en gedeeld worden op geïntegreerde platforms.

3. Advies over naleven van wet- en regelgeving en wereldwijde compliance. Bijna de helft (49%) van alle deelnemers gaf aan dat de juridische kosten voor naleving van wet- en regelgeving van hun afdeling groeien. Wereldwijde compliance wordt in het bijzonder als een groot probleem gezien voor in-house juristen. Meer dan een kwart (26%) vindt dit zelfs de grootste uitdaging binnen hun afdeling.

4. Prijstransparantie en goede prijs-kwaliteit. Een grote meerderheid van de deelnemers wil meer zekerheid en transparantie over de factuur. Vaste of gemaximeerde prijzen of prijzen op basis van geschatte waarde waren vaak genoemde oplossingen.

5. Vraag naar niet-traditionele juridische dienstverleners. Een meerderheid (55%) van de deelnemers aan het onderzoek overweegt een grondige evaluatie van hun juridische dienstverleners. Meer dan de helft (52%) wil net zo graag diensten afnemen van een niet-traditioneel advocatenkantoor dat een scala aan professionele diensten biedt.

Chris de Jong, Managing Director Deloitte Legal Nederland: “Onze klanten zoeken naar oplossingen die veel meer omvatten dan alleen een juridisch advies. Zij lopen tegen veelzijdige kwesties aan en vragen om adviseurs die de bedrijfsdynamiek goed begrijpen evenals de impact van juridische beslissingen op andere delen van het bedrijf – zeker als ze wereldwijd actief zijn. Dankzij ons wereldwijde netwerk en multidisciplinaire aanpak kan Deloitte de diensten aanbieden die naadloos aansluiten bij de veranderende behoefte van onze cliënten.”

“Het juridische vak ondergaat een enorme transformatie. Bij Deloitte Legal zien we een duidelijke behoefte aan een nieuw soort dienstverlening die juridisch advies met strategisch advies combineert in verschillende disciplines. Onze klanten verwachten overzicht, inzicht en meer en beter gebruik van technologie. Wij kunnen dat bieden. Onze ambitie is om dé juridisch dienstverlener van de toekomst te worden,” aldus Piet Hein Meeter, Global Managing Director bij Deloitte Legal.

*Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door RSG Consulting in opdracht van Deloitte Legal, de juridische tak van Deloitte & Touche LLP. Het onderzoek bestaat uit een kwantitatieve internetenquête met 243 inkopers van interne juridische diensten, die vooral werkzaam zijn als CEO, CFO of Algemeen of Juridisch Adviseur. De antwoorden op de kwantitatieve enquête worden ondersteund door 30 diepgaande kwalitatieve interviews met senior inkopers van juridische diensten in wereldwijde organisaties en uit verschillende sectoren. Het veldwerk vond plaats tussen september 2015 en februari 2016.

Over Deloitte Legal

Deloitte Legal bestaat onder andere uit de juridische tak van memberfirms van Deloitte Touche Tohmatsu Limited en haar dochterbedrijven die juridische diensten leveren. De teams van Deloitte Legal combineren sectorspecifieke kennis met ruime juridische ervaring om zo doel- en klantgerichte service te bieden aan (inter)nationale organisaties. De sectorspecialisten van Deloitte Legal streven ernaar om de specifieke behoeften te begrijpen van klanten die werkzaam zijn in de sectoren die zij bedienen, om dichtbij hun onderneming te blijven en bovenop de laatste trends en ontwikkelingen te zitten. Het netwerk van Deloitte heeft meer dan 1.650 juridische professionals in dienst in 73 landen. www.deloittelegal.com

bottom of page