top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Innovatie, klanten en durf


Kennedy Van der Laan (KVdL) staat bekend als een kantoor dat in positieve zin anders aankijkt tegen de advocatenpraktijk dan veel andere advocatenkantoren. Werd in de jaren 90 nog gesproken over een van de eerste lifestyle kantoren, nu wordt er al een aantal jaren gesproken over een van de meest innovatieve kantoren. Zo staat het als een van de weinige Europese kantoren op de R&D shortlist van Ron Friedmann, een vooraanstaand spreker en adviseur op het gebied van vernieuwing van de juridische sector in de Verenigde Staten (zie het artikel van Ron Friedmann Research & Developments in Big Law).

Maar hoe gaat KVdL nu echt om met innovatie, R&D en hoe betrekt het kantoor hier zijn klanten in? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen spraken wij met Bart de Man, Managing Partner en Jeroen Zweers, Innovation Director van KVdL.

Kennedy Van der Laan, de veranderende markt, vernieuwing en durf

Uit onze eerste vraag (bovenstaande fragment 1), ‘Wie en wat is KVdL?’, bleek al snel dat wij te maken hebben met een kantoor dat zijn focus heeft op vernieuwing.

Bij de tweede vraag (fragment 2 hieronder), ‘Hoe kijkt KVdL aan tegen de vele veranderingen op de markt?’ werd direct duidelijk dat KVdL een kantoor is dat een veranderende markt niet bedreigend vindt maar ziet als een kans. Beide heren zijn zeer goed op de hoogte van de veranderingen en lijken goed door te hebben wat er speelt en hoe hierin mee te gaan. Zo wordt in het tweede fragment niet alleen beschouwend gesproken over de verandering, maar volgt ook een voorbeeld waarin KVdL laat zien dat R&D verder gaat dan het achter een bureau bedenken van een nieuwe propositie. In dit fragment komt ook een nieuwe eigenschap naar voren; durf. Niet alleen durf om iets nieuws te doen, maar ook durf om te laten zien dat er nog geen kant en klare oplossing is. Durf om je kwetsbaar op te stellen en durf om je klant uit te dagen.

Dat durf een belangrijke eigenschap is, blijkt wel uit andere successen. Zonder durf had EasyJet nooit bestaan, zonder durf hadden we nooit de LED lamp gehad en zonder durf had Elon Musk nooit een Tesla geproduceerd.

Innovatie staat hoog op de agenda

(fragment 3 en 4)

Waarom heeft de innovation director en relatief vrije rol? Hoe verhoudt deze rol zich tot die van de partners/fee earners binnen het kantoor? En hoe zorgen jullie er gezamenlijk voor dat innovatie een intrinsiek onderdeel wordt van de day-to-day business?

In het antwoord op deze vragen kwam niet alleen de achtergrond van de rol van de innovation director naar voren, maar ook dat innoveren samengaat met delen. Delen met klanten, andere kantoren, bedrijven en de Nederlandse Orde van Advocaten.

Daarnaast wordt in onderstaande fragment ingegaan op het innovatieve product 'Customized Alliance' (klik op de link voor meer informatie) en hoe dit heeft gezorgd dat een nieuwe vorm van internationale samenwerking is ontstaan.

Hoe ontwikkelt KVdL haar nieuwe producten en diensten?

(fragment 5)

Ook hier komt samenwerking weer naar voren. In tegenstelling tot het zelf ontwikkelen van bijvoorbeeld software gaat KVdL samen met start-ups, gerenommeerde partijen en cliënten rond de tafel zitten om zo te komen tot een propositie die toegevoegde waarde levert.

Innovatie en R&D een kostenpost of een blijvende investering?

(fragmenten 6 en 7)

Wil je de klant helpen om zijn processen efficiënter in te richten en zijn effectiviteit te vergroten dan moet je hiervoor budget reserveren. Dat KVdL dit als vast onderdeel van haar bedrijfsvoering ziet is dan ook niet verwonderlijk. Het is geen kwestie van een eenmalige reservering. Het is een continu proces van ‘trial and error’, van durven te vragen en durven te doen.

En dat innovatie een kostenpost zou zijn, dat is volgens KVdL de oude manier van denken.

Innoveren is voor het kantoor een vanzelfsprekendheid, die als gevolg heeft dat het kantoor zich ver over de landsgrenzen onderscheidt door de manier waarop zij haar klanten succesvol bijstaat.

bottom of page