top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Legal dating for professionals


Your Legal Match brengt vraag en het aanbod rondom een juridische casus samen. Zoals de

persoonlijke datingsites profielen matchen om met een zo groot mogelijke slagingskans twee personen bij elkaar te brengen, biedt Your Legal Match de mogelijkheid om het bedrijf, de ondernemer, met zijn juridische vraag te koppelen aan de juiste jurist. Een groot verschil met de datingsites is dat dit niet met geheime algoritmes, sterrenbeelden of onduidelijke profielen searches plaatsvindt, maar op een transparante en zeer laagdrempelig wijze. Hoe dit gebeurd vragen we aan Martin van Hemert, CEO en mede-oprichter van Your Legal Match.

Wat is Your Legal Match, en wat is het doel wat jullie hiermee willen bereiken?

Your Legal Match brengt vraag en aanbod op juridisch gebied samen. Your Legal Match helpt ondernemers en particulieren kiezen voor de advocaat die het beste bij de vraag past. Gratis, laagdrempelig en transparant. Er is weinig transparantie en marktwerking tussen vraag en aanbod in de juridische dienstverlening. Daarbij komt dat juridische bijstand door een advocaat als kostbaar wordt ervaren door ondernemers en particulieren. Dit hoeft niet altijd nodig te zijn. Your Legal Match opent ook deuren voor nieuwe business- en acquisitievormen, met als doel een prijs kwaliteitverhouding die fair is.

Hoe werkt het precies?

Ondernemers en particulieren kunnen via www.yourlegalmatch.nl opdrachten plaatsen, offertes vergelijken en op basis van specialisme, regio, kwaliteit (rating), doorlooptijd en prijs een advocaat kiezen. Voor de advocaat hebben we een Lead Generator App ontwikkeld voor acquisitie, omzetgeneratie en marktinformatie. Advocaten kunnen zo eenvoudig leads matchen met hun specialisme. Zij kunnen op deze manier pitchen op interessante opdrachten. Na de match wordt de opdracht door partijen buiten het platform verder afgestemd. In beide gevallen is het achterlaten van een beoordeling een belangrijk onderdeel van het concept. Jullie verzorgen dus acquisitie voor de jurist. Kan iedereen, ongeacht rechtsgebied en complexiteit, zijn zaak/vraag bij jullie kwijt? Met name de bulk van de relatief eenvoudige zaken zal naar verwachting via ons platform worden aangeboden. Vanzelfsprekend kunnen cliënten ook terecht met complexe zaken in "exotische" rechtsgebieden, maar dan zal eerst afstemming tussen advocaat en cliënt noodzakelijk zijn om tot een realistische offerte te komen. Het contact tussen partijen verloopt overigens anoniem en encrypted via ons platform.

Welke juristen kunnen zich aansluiten bij Your Legal Match?

Om gebruik te kunnen maken van Your Legal Match moet je ingeschreven staan als advocaat bij de NOvA en moet je als jurist aantoonbare ervaring hebben binnen de aangegeven specialisaties. Een afgeronde specialisatie opleiding is vanzelfsprekend een pré evenals het lidmaatschap van een specialisatievereniging.

Hoe acquireren jullie juristen voor de dienst(en) van Your Legal Match?

Your Legal Match is in december 2015 gestart met een tiental ‘launching’ kantoren die voor een deel betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het concept. Daarnaast benaderen wij gericht kantoren op basis van expertise en regio. Met name kantoren die bereid zijn hun dienstverlening te vernieuwen en de nieuwe economie en technologische ontwikkelingen niet als een bedreiging zien, weten ons te vinden.

Kijken jullie ook naar de track record van de jurist als ze zich aanmelden bij jullie platform?

Alle inschrijvingen worden gecontroleerd en pas na goedkeuring wordt het account geactiveerd. Wat betreft het track record kan ervaring en opleiding een belangrijke rol spelen bij de keuze van een advocaat. Bij de offerte worden deze gegevens getoond aan de opdrachtgever.

“Ratings & reviews geven extra inzicht”

Als een opdracht is uitgevoerd kunnen opdrachtgever en advocaat elkaar een rating (sterren) en review (beoordeling) geven. De ratings en reviews bevatten zeer waardevolle informatie voor toekomstige gebruikers van Your Legal Match op basis waarvan zij hun keuze kunnen maken.

Kunnen naast bedrijven ook particulieren bij jullie terecht?

Jazeker, ook de particuliere markt kan wel wat transparantie gebruiken. Een goede vergelijkingssite om een advocaat te vinden bestaat nog niet. Daarnaast kun je als ondernemer ook privé een advocaat nodig hebben en dan is het prettig om via hetzelfde platform een advocaat te vinden.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de bedrijven jullie leren kennen en gebruik gaan maken van jullie dienst?

Your Legal Match richt zich op bedrijven die geen eigen jurist in dienst hebben, maar wel regelmatig juridisch advies nodig hebben. Als ondernemer wil je per opdracht zelf kunnen beslissen wat voor jou de beste oplossing is. De ene keer op basis van prijs, expertise of plaats, de andere keer op basis van beoordelingen van anderen. Deze bedrijven bereiken we door ze online en offline te benaderen en contact te onderhouden. Naast PR en sociale media zijn we in 2016 ook bij evenementen waar onze doelgroep aanwezig is. Uiteindelijk blijft persoonlijk contact belangrijk om te horen wat er speelt en waar nodig onze service daarop aan te passen.

Het kan voor bedrijven een drempel zijn hun juridische vraag open en bloot te publiceren. Hoe gaan jullie hiermee om?

Het plaatsen van een opdracht is altijd anoniem. Persoonlijke gegevens worden niet getoond bij de opdracht en kunnen niet door anderen worden bekeken. Dit geldt overigens ook voor de advocaat. De opdrachtgever ziet alleen de zelfgekozen username, plaats van vestiging, specialisaties, ervaring en referenties van de advocaat om pitches te kunnen vergelijken. Persoonlijke gegevens en offertes worden niet getoond aan andere advocaten. Als de offerte wordt geaccepteerd (match) worden elkaars persoonlijke gegevens zichtbaar.

Blijven jullie op een of andere manier betrokken bij de voortgang zodra er een match tot stand komt?

Zodra een match tot stand komt houdt de betrokkenheid van Your Legal Match op. Advocaat en cliënt ontvangen elkaars contactgegevens en kunnen een afspraak maken voor de verdere afhandeling van de zaak. Als de zaak is afgerond, vragen wij beide partijen wel om nog een beoordeling over de samenwerking te geven.

“Een beveiligd netwerk en encryptie”

Hoe zorgen jullie voor een beveiligde omgeving om datalekken tegen te gaan?

Veiligheid van persoonlijke gegevens heeft de hoogste prioriteit. Your Legal Match heeft passende technische en organisatorische maatregelen genomen om de verzamelde persoonsgegevens te beschermen. We werken met beveiligde netwerken en waar nodig met encryptie. Het vastleggen en verwerken van persoonsgegevens gebeurt in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens en de Meldplicht Datalekken.

Jullie dienst is gratis voor zowel de juristen als de bedrijven/particulieren. Maar jullie moeten toch ook ergens aan verdienen, al is het alleen maar om de kosten te dekken?

Gebruik van Your Legal Match is het eerste jaar inderdaad gratis. Wij vragen aan de advocaat, als tegenprestatie voor de acquisitie, en als service voor de klant, de eerste 45 minuten van de opdracht niet in rekening te brengen bij de klant. Matchingsites voor juridische dienstverlening zijn nog relatief onbekend. Door een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke service aan te bieden verwachten wij dat de markt een dergelijk initiatief sneller zal omarmen. Daarbij past een langere periode voor klanten om de voordelen te ervaren zonder dat daar direct voor betaald hoeft te worden.

Dit geeft ons de mogelijkheid het toekomstige verdienmodel af te stemmen op wat gebruikers bereid zijn te betalen voor welke service. Vanzelfsprekend gaan we ook met de NOvA in gesprek over wat zij een redelijk tarief vindt in verband met het provisieverbod.

Matching van vraag en aanbod op de juridische markt is al eerder geprobeerd en was meestal niet succesvol. Wat doen jullie anders en/of waarom gaat het jullie wel lukken?

De klant verwacht dat de website en app eenvoudig, gebruiksvriendelijk en veilig zijn. Bij voorkeur geschikt voor mobiel gebruik. Dat is een voorwaarde, als je daar niet aan voldoet haken klanten af.

Betaalde abonnementen of betalen per lead is een andere drempel. Als je als advocaat van tevoren niet weet of je de juiste leads krijgt maar wel moet betalen dan voelt dat niet goed. Voor bedrijven geldt dit eveneens. Een abonnement op een juridische service nemen zonder te weten of je een dienst nodig zult hebben of wat de kwaliteit daarvan is, zal klanten afschrikken. Succes valt of staat met de juiste mensen. Het team van Your Legal Match is een combinatie van jarenlange ervaring in digitaal uitgeven, ICT en jonge honden op het gebied van marketing, design en web & app ontwikkeling. Verder staan alle seinen op groen dat de juridische markt nu ook klaar is voor nieuwe initiatieven.

Naast jullie bestaan soortgelijke diensten zoals Leggle. Zien jullie deze dienst als concurrent?

Een jaar geleden dachten wij dat we de eerste met ons platform zouden zijn. Inmiddels zijn er een tiental initiatieven die proberen online opdrachten te werven bij bedrijven en particulieren. Ook rechtsbijstandsverzekeraars en advocatenkantoren proberen nieuwe middelen uit om klanten te acquireren. Het grote voordeel van Your Legal Match is dat klanten offertes van verschillende advocaten kunnen vergelijken en kunnen kiezen voor het aanbod dat het beste bij hen past. Advocaten kunnen anoniem en eventueel tegen aangepaste tarieven pitchen om nieuwe klanten te werven. Daarnaast is de dienst gratis om zowel bedrijven als advocaten aan te moedigen om het eens uit te proberen.

Hoe zien jullie de (nabije) toekomst voor Your Legal Match?

Over drie jaar willen wij marktleider zijn in Nederland. De Lead Generator App voor advocaten behoort dan tot het standaard instrumentarium om te acquireren. Bedrijven zullen als zij juridisch advies nodig hebben Your Legal Match gebruiken om offertes aan te vragen en op basis van ratings en beoordelingen offertes vergelijken en de advocaat kiezen die het beste bij hun opdracht past.

Wij willen in ieder geval bereiken dat over drie jaar de markt voor juridische dienstverlening transparanter is geworden en dat een faire prijs wordt betaald afhankelijk van het soort opdracht.

Zijn de gedragsregels van de NOvA, zoals het provisieverbod, conflicterend met jullie propositie?

Vanaf 4 april a.s. gaat de Orde van Advocaten het provisieverbod van gedragsregel 2 lid 2 handhaven voor advocaten die opdrachten verwerven via websites die voor hen leads genereren. Dit hoeft vernieuwing in de juridische dienstverlening niet in de weg te staan. Websites zoals Your Legal Match voor het vinden en vergelijken van advocaten zijn toegestaan als een advocaat niet (achteraf) hoeft te betalen per lead of een redelijk tarief betaalt om vermeld te staan.

De gratis Lead Generator App van Your Legal Match is dé nieuwe manier om binnen de gedragsregels van de NOvA klanten te vinden die het beste bij jou en jouw kantoor passen.

bottom of page