top of page
Writer's pictureLegal Business World

Een modern opleidingsinstituut innoveert met een klantfocus op het resultaat


Er worden veel beroepsopleidingen, trainingen en andere ‘postdoctorale’ cursussen aangeboden in juridisch Nederland. Aanbieders lokken cursisten met mooie en chique locaties, buitenlandse programma’s en top sprekers. Echter, aan een van onze oudste juridische opleidingsinstituten, de Universiteit Leiden en dan met name bij het Post Academisch Onderwijs denken ze hier iets anders over. Marco van der Ree, Directeur van het PAO Leiden, legt het primaat liever neer bij de invulling van het programma en het te bereiken resultaat. “Ik denk dat het belangrijk is om niet te veel van hetzelfde aan te bieden, maar te investeren in een programma-aanbod dat aansluit bij onze cursisten”. Als voorbeeld geeft hij hierbij aan dat de vaak zeer drukke juridische professional niet altijd zin en tijd heeft om in de spaarzame vrije uurtjes ook nog eens te studeren. Omdat tijd een belangrijke factor is heeft het PAO Leiden naast het reguliere aanbod programma’s gecreëerd die minder (t)huiswerk met zich meebrengen, maar wel met het gewenste resultaat. Marco van der Ree hierover: “Programma’s met minder (t)huiswerk worden soms als ‘light’ programma’s gezien en daarom als minder goed. Dit is niet terecht. Het gaat tenslotte om het eindresultaat. Als advocaten of bedrijfsjuristen bij ons zo’n programma doorlopen, dienen zij net zo goed een toets van bekwaamheid af te leggen. Daarbij komt, dat de programma’s en de toetsen inhoudelijk ontwikkeld worden door onze professoren en universitair docenten, die meestal ook werkzaam zijn in of ervaring hebben met de juridische praktijk. Kortom, de specialisten weten als geen ander welke informatie een cursist aan het einde van de rit eigen moet zijn”.

Een voorbeeld hiervan is de opleiding contractenrecht. Dit programma bestaat hier uit 14 modules. Op iedere module zit een specialist uit de universitaire wereld en/of de praktijk (advocaat en/of rechter). Iedere module bevat een deel theorie waarna de cursisten in kleine gemengde groepjes (bijv. bedrijfsjurist, advocaat, overheidsjurist) uiteengaan om aan een casus te werken. “Door deze werkwijze zien we naast het ontstaan van een competitief element ook een lerend effect door met gemengde groepen te werken. De advocaat bekijkt de casus bijvoorbeeld meer vanuit een proces kant terwijl de bedrijfsjurist meer naar de praktische toepassing kijkt” aldus Prof. dr. Willem van Boom o.a. verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de opleiding contractenrecht. Het praktische ‘learning by doing’ is ook te zien in het tentamen of de eindtoets. Van Boom hierover: “De toetsvorm ligt in het verlengde van de modules. Men krijgt één uur om een casus voor te bereiden die vervolgens individueel besproken wordt. Wat leuk is, is dat je tijdens dit mondelinge tentamen een dialoog ziet ontstaan die op zichzelf ook weer een lerend effect met zich meebrengt”. Aansluiting bij de praktijk is ook terug te zien in het studiemateriaal. In tegenstelling tot het traditionele model waar de cursist een of meer mappen krijgt, en/of nieuwe informatie moet aanschaffen, zoekt het PAO naar directe aansluiting bij de informatiebronnen die in de praktijk worden gebruikt.

Toch is dit niet het eindstation. Van Boom: “Je moet blijven innoveren en kijken naar de resultaten van je huidige programma’s. Zo hebben we veel geleerd van bijvoorbeeld het kleinschalig onderwijs en onze buitenlandse LL.M. opleiding. Deze bevindingen hebben we waar mogelijk toegepast in onze programma’s”

Het PAO Leiden is een voorbeeld van een opleidingsinstituut dat actief bezig is met nieuwe ontwikkelingen ten einde op de meest ideale wijze aan te sluiten bij de huidige marktwens zonder op kwaliteit in te boeten. Van der Ree: “Eigenlijk kun je zeggen, dat wij onze organisatie hebben ingericht om optimaal te kunnen reageren op de dynamiek in de juridische markt en hiermee dus de klantwens. Of dit nu de digitale leeromgeving is of de nieuwe opzet van de opleiding contractenrecht. Voor ons is belangrijk dat onze klanten succesvol zijn, want als zij dit zijn, zijn wij het ook”

Wilt u meer weten over het Juridisch PAO Universiteit Leiden, hun opleidingsaanbod en of de cursus contractenrecht, kijk dan op www.paoleiden.nl of www.paoleiden.nl/16scr1

bottom of page