top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Een studentstage in de praktijk


Een gesprek met Jeroen Allebrandi over zijn stageperiode bij twee kantoren en zijn ervaring als student-stagiaire.

Hoe heb je je georiënteerd op de juiste stage binnen de advocatuur?

Mijn oriëntatie heeft zich eigenlijk via twee wegen afgespeeld. De eerste via mijn studie aan het Utrecht Law College (ULC), waar ik in een zeer vroeg stadium (lees: eerste jaar) in contact werd gebracht met advocatenkantoren. Zo liep ik in mijn eerste jaar al een mini-stage, had ik diverse kantoorbezoeken meegemaakt en gepleit bij een oefenrechtbank. In de jaren daarna was er jaarlijks de Sirius Playground, waar 8 advocatenkantoren het middagprogramma vulden met workshops en presentaties en waar vervolgens geborreld en gedineerd werd op een informele wijze. De tweede via mijn lidmaatschap van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), waar ik eerst als tweedejaars in contact kwam met veel advocatenkantoren middels twee georganiseerde ‘Dagen van Advocatuur’, waar ook workshops werden gegeven en daarna geborreld en gedineerd.

In mijn derde jaar had ik zitting in de Centrale Financiële Commissie, waardoor ik op het gebied van sponsoring en werving in nauw contact ben gekomen met veel recruiters van advocatenkantoren. Uiteindelijk heeft dit hele proces ervoor gezorgd dat ik een grove selectie had van kantoren die mij aanspraken. Dan ga je natuurlijk ook even op de website kijken van deze kantoren en je selectie langzaam uitdunnen. Ik hield een top 3 over en ben toen veel gaan bellen met kennissen en met de recruiters van deze kantoren.

Uiteindelijk heb ik mijn keuze gebaseerd op verschillende criteria: het gevoel dat het kantoor gaf, dus met name de werksfeer/houding, de toekomstvisie en ambitie van het kantoor en het internationale aspect.

Is er genoeg informatie over stageplaatsen te vinden en is het onderscheidende vermogen tussen aanbieders duidelijk genoeg of kan dit anders?

De informatie over stageplaatsen zou zeker nog meer op de studentenmark gepromoot kunnen worden. Momenteel gebeurt dit voornamelijk via studieverenigingen, Integrand, AIESEC en studentenverenigingen. Dit zou naar mijn mening verder uitgebreid kunnen worden.

Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit op de site van een advocatenkantoor een soort rooster/agenda gezien, waarop studenten kunnen zien voor welke periode op welke sectie nog ruimte is.

‘Onderscheidende factoren mogen meer uitgedragen worden’

Het is natuurlijk lastig het onderscheidende vermogen te achterhalen, omdat je als student nog niet veel vergelijkingsmateriaal hebt. Ik kan me voorstellen dat niet veel kantoren staan te wachten op negatieve vergelijkingen t.o.v. andere kantoren. Dit zou dus meer vanuit een centraal punt kunnen gebeuren. Zo heeft Houthoff Buruma ooit iets dergelijks opgezet onder de naam Het grote gesprek, een stap in de goede richting. (zie hetgrotegesprek.nl)

Je hebt ervoor gekozen om Freshfields als eerste stageadres te benaderen, waar was deze keuze op gebaseerd?

Ik had al een aantal keer contact gehad met de recruiter en advocaten van Freshfields, waardoor ik in die zin al een eerste ingang had. Wat mij daarnaast heel erg aansprak was de ambitie van het kantoor en het internationale karakter, gecombineerd met een relatief klein aantal advocaten. Daar kwam later ook nog eens bij dat Freshfields een van de grootste is in de rechtspraktijk die mij het meest aansprak, namelijk Corporate M&A. Wat mij er uiteindelijk echt toe heeft aangezet om te solliciteren, was een ‘carrièremail’ waarin de Freshfields Connectstage werd gepromoot. Een stage waar je eerst 6 weken op het kantoor in Amsterdam meeloopt en vervolgens 4 weken op een kantoor naar keuze in het buitenland. Deze plek heb ik uiteindelijk niet verworven, maar het heeft mij vervolgens wel een mooie stageplek opgeleverd.

Uiteindelijk ben ik van mening dat de meeste keuzes worden gemaakt op basis van het gevoel dat een kantoor bij iemand geeft en dat pas later de overige aspecten erbij komen zoals wat is het karakter van het kantoor, hoe is de omgang, rechtspraktijk en ambitie.

Waar ben je tijdens je stage mee bezig geweest, gaf dit nieuwe inzichten in het werken binnen een advocatenkantoor en was dit wat je had verwacht?

Mijn periode op de sectie Corporate M&A bij Freshfields was een hele bijzondere. Gedurende deze periode was Freshfields betrokken bij een tal van grote overnames en interessante zaken.

Zo heb ik in deze periode de overname van Talpa door ITV meegemaakt. Zelf heb ik heel wat voorwerk en verdieping mogen doen met betrekking tot de zaak Fugro/Boskalis en mocht ik zelfs aanwezig zijn bij het kort geding daarvan, wat erg gaaf en leerzaam was. Daarnaast heb ik ook nog hele diverse opdrachten gekregen en heb ik hierdoor een goed inzicht gekregen in wat het werk binnen deze sectie inhoudt.

Mijn gedachten voorafgaand aan beide stage waren dat er vooral hard werd gewerkt, veel stress was en weinig sociale omgang zou zijn. Dit was geenszins het geval. Er werd inderdaad hard gewerkt, maar er was ook ruimte voor ontspanning en de omgang met elkaar was altijd heel vriendelijk en ontspannen.

‘Verschillen tussen Freshfields en Nauta’

Aansluitend aan Freshfields besloot je om nog een stage te lopen, maar dit keer bij Nauta Dutilh. Waarom deed je dit en had je een andere verwachting bij dit kantoor?

Ik had twee redenen om nog een stageperiode na mijn eerste stageperiode te volgen. De eerste was dat ik mijn bachelor rechtsgeleerdheid had afgerond en ik dus het tweede deel van mijn studiejaar moest invullen. Dit wilde ik zo nuttig mogelijk doen en daarbij kwam de tweede reden kijken, namelijk goed vergelijkingsmateriaal zien te krijgen tussen twee verschillende kantoren, zodat ik daarna zou kunnen beslissen bij wat voor een soort kantoor mijn voorkeur ligt.

Mijn verwachtingen waren vooraf zeker anders dan bij Freshfields. Ik had een onwijs leuke en interessante periode bij Freshfields gehad en had daardoor dus ook hoge verwachtingen bij NautaDutilh. Nauta verschilt daarin dat het qua omvang een veel groter kantoor is en minder de internationale focus heeft dan Freshfields. Ik was dus wel enigszins bang dat Nauta niet aan mijn verwachtingen zou kunnen voldoen, juist omdat de basis van mijn verwachtingen bij Freshfields is gevormd en dit een ander soort kantoor is. Als ik dan uiteindelijk terugkijk op mijn periode bij Nauta en deze vergelijk met mijn periode bij Freshfields dan heb ik beide periodes als heel positief ervaren en verschillen ze met name in het inhoudelijke werk dat ik heb gedaan. Wat betreft omgang en werksfeer zijn beide kantoren heel prettig, interessant en leuk geweest.

Waar ben je bij Nauta mee bezig geweest, en was dit anders dan bij Freshfields?

Het werk dat ik bij Nauta heb verricht was inhoudelijk heel anders dan bij Freshfields. Dit komt allereerst door de splitsing van de stageperiode, waardoor ik een maand op de sectie Corporate M&A heb rondgelopen en vervolgens een maand op de sectie Financial Litigation heb gewerkt. Reden hiervoor was om te kijken of Corporate M&A nou echt is wat ik later wil of dat er nog een andere rechtspraktijk is die mij wellicht meer aanspreekt. Het verschil zat ook in het feit dat ik bij Nauta veel heb mogen doen voor partners en daarin vaak zeer uitdagend werk voor mijn kiezen kreeg, wat mij alleen maar meer motiveerde. Van de sectie Financial Litigation wist ik weinig af, maar door de goede begeleiding op die sectie heb ik inhoudelijk veel gezien en gedaan. Het grootste verschil tussen beide kantoren is naar mijn mening voornamelijk het internationale aspect van het werk en de diensten. Waar Freshfields internationaal al erg groot is, is Nauta bezig met het groeien op de internationale markt.

Hoe was was jouw ervaring bij beide kantoren met de begeleiding?

De begeleiding binnen Freshfields was perfect geregeld. De eerste twee dagen kon je wennen aan je werkomgeving en de advocaten, en geleidelijk werd je op sleeptouw genomen door verschillende advocaten binnen de sectie. Daarbij was een groot pluspunt dat ik na een bepaalde periode een vast project (Boskalis) kreeg en mij daar op kon focussen en daarnaast wat andere taken kon vervullen. Ik heb niet het gevoel gehad dat ik meer uitgedaagd had moeten worden. Het werk wat ik moest doen lag wel een niveau boven hetgeen ik wist en had geleerd, maar dat hoort ook bij je eerste stage. Laat ik zeggen dat ik als bachelorstudent werd geconfronteerd met stof en werk voor masterstudenten, wat eigenlijk ideaal was voor mij. Ook heb ik aan veel activiteiten mogen deelnemen, die bij het kantoor horen. Dit was bijvoorbeeld de Finance Day, de Dag van Advocatuur van het USC (waar ik als stagiair van Freshfields aanwezig was wat ook wel bijzonder was), het zaalvoetbalteam en nog veel meer.

Bij Nauta werd ik aan het begin al vrij snel in het diepe gegooid, maar dat kwam waarschijnlijk ook door mijn recente ervaring van voorgaande stage. Wel werd ik daarin goed begeleid en mocht ik veel werk doen voor verschillende partners, wat meestal zeer uitdagend was. Wat bijzonder aan deze stage was, was dat je naast je normale werkzaamheden als stagiair de opdracht kreeg tot het schrijven van een standaardmemo over een bepaald onderwerp, waarin je je helemaal vast kon bijten. Daarnaast moest je een presentatie over een bepaald onderwerp geven voor de gehele sectie. Met name op de sectie Financial Lititgation werd ik perfect begeleid. Ik wist weinig van deze rechtspraktijk, maar rolde er gemakkelijk in, juist doordat ik daarin goed werd gestuurd.

Heb je cultuurverschillen ervaren tussen de twee kantoren?

Van tevoren had ik wel de verwachting dat dit zo zou zijn, maar achteraf bekeken vallen de verschillen zeker te relativeren. Aangezien je voornamelijk op en met je sectie bezig bent, was daar qua grootte geen verschil. Ik heb sowieso weinig gemerkt van het verschil in grootte tussen beide kantoren. Het enige verschil was dat ik binnen Freshfields wel meer mensen kende, omdat je deze personen vaker ziet en spreekt en dat is bij Nauta door de omvang wat moeilijker. Juist doordat de begeleiding bij beide kantoren goed was, had ik nooit het gevoel dat ik minder bij zaken werd betrokken of maar “los” werd gelaten.

Het was eigenlijk bij beide kantoren zo dat ik veel zaken toebedeeld kreeg en daardoor constant bezig was. Wat betreft de lange werkdagen merkte ik wel dat het bij Freshfields wat “ambitieuzer” was, waardoor er wel tot laat werd doorgewerkt (heeft misschien ook te maken met het behoren tot een grote internationale groep). Bij Nauta stopte we over het algemeen eerder, zodat je ook nog tijd had voor hobby’s, familie of vrienden doordeweeks.

Zijn je verwachting, die je vooraf had van de stages, uitgekomen?

Ja, die zijn zeker uitgekomen. Mijn verwachtingen waren voornamelijk het ontwikkelen van mijn eigen kunnen, het anticiperen en handelen in onbekende situaties en het op een juridische en beargumenteerde manier oplossen van zaken. Naar mijn mening is dat ook zeker gelukt en als ik de stagebeoordelingen mag geloven dan hebben de kantoren dat ook in mij gezien. Ook zijn er tussentijds nieuwe verwachtingen ontstaan en verwacht ik nu voor de toekomst ook veel van mijzelf. Mijn standaard is omhoog gegaan door de twee geweldige ervaringen die ik heb opgedaan.

Is je beeld van de advocatuur anders geworden nu je twee stages hebt doorlopen?

Nee, niet echt. Ik wilde altijd al advocaat worden en deze twee stages hebben juist extra bevestigd dat ik dat nog steeds wil worden.

Natuurlijk is het hard werken, maar juist het plezier vinden in dit werk en het toewerken naar een resultaat van formaat heb ik ontdekt tijdens mijn stages. Ik sta daardoor juist nog meer te popelen om te beginnen na mijn studententijd.

Heb je tijdens je stage digitale middelen gemist?

Ik vind de digitalisering een heel goede ontwikkeling. Ik verwacht dat er zeker professionals zullen zijn die deze mening niet delen, maar bedenk je wel dat er zo veel mogelijkheden liggen met de apparatuur en software van tegenwoordig. Of ik iets gemist heb kan ik niet goed beoordelen want de meeste digitale middelen die ik tot mijn beschikking had, waren ook nieuw voor mij en had ik geen weet van dat die bestonden. Wel kan ik zeggen dat de zoekfunctie beter en nauwkeuriger had kunnen zijn. Bij veel uitgebreide zoekopdrachten hield ik alsnog ‘tig’ resultaten over die ik eerst allemaal moest doorspitten om er vervolgens achter te komen dat driekwart van de resultaten niet relevant was. Ik denk dat het digitaliseren van alle jurisprudentie en wetten al een hele stap in de goede richting is voor de snelheid en efficiëntie van behandeling. Daarnaast is het aanleggen van een digitale database door kantoren nieuw voor mij, en mijnsinziens heel nuttig. Zo kan je heel snel zaken of memo’s van een collega over een bepaald onderwerp opzoeken.

Vind je dat er ook een grotere inspanning binnen het onderwijs moet liggen om de praktijk meer binnen te halen?

Het is altijd belangrijk om in een vroeg stadium van je studie in contact te komen met advocatenkantoren en de praktijk te ervaren. Aangezien mijn studie aan het ULC dit aanbiedt, heb ik niet het gevoel dat zij nog meer hadden moeten doen of de nadruk op hadden moeten leggen. Wel is het zo dat ik na twee stages van ieder twee maanden heb gemerkt dat ik op de werkplek meer leer dan in de studiebanken. Natuurlijk moet in het eerste en het tweede jaar van de studie het fundament worden gelegd, maar ik denk dat een verplichte stage in het derde jaar zeer wenselijk en bovendien heel nuttig is. Je ziet bij veel studies al dat een stage binnen de studie verplicht is. Naast de ervaring, het gevoel en de kennis die je dan opdoet, zou je ook tot een specifieker en interessanter scriptieonderwerp kunnen komen; juist doordat je meer met de huidige wereld van het recht bezig bent. Ter illustratie: Ik heb mijn scriptie over onvoorziene omstandigheden in crisistijd/economische crisis geschreven, terwijl ik ook over een recentelijk onderwerp had kunnen schrijven zoals beschermingsconstructies (Boskalis/Fugro e.a.).

Heb je nog tips betreffende stagebegeleiding, recruitmentgesprekken of andere tips voor de kantoren en/of de professionals op die kantoren?

Met betrekking tot de stagebegeleiding wil ik vooral als tip meegeven: Zorg dat de stagiair zich op zijn plek voelt, begeleid hem de eerste paar dagen wat intensiever en gooi hem niet meteen in het diepe. Als hij zich thuis voelt, gaat hij ook met meer plezier aan het werk. Daarnaast heb ik het als bijzonder leuk en interessant ervaren dat ik op één specifieke, grote (eigen) opdracht ben gezet, waar ik gedurende de twee maanden aan heb kunnen werken en mij in mocht verdiepen.

Dus het toekennen van een eigen, grote opdracht is ook iets positiefs.

Als laatste nog het verplicht stellen van twee opdrachten voor de sectie, zoals een presentatie en een standaardmemo. Beide partijen leren ervan en schieten er veel mee op.

Ten aanzien van recruitmentgesprekken zou ik willen meegeven dat er vooral niet alleen op de cijferlijst moet worden gefocust, maar dat er ook naar sociale participatie, werkervaring, buitenlandervaring moet worden gekeken. Gelukkig gebeurt dit steeds meer, dus dat is een goede ontwikkeling.

Heb je nog tips voor studenten, voor het vinden van de juiste stage, voor de sollicitatie, of voor de stage?

Bij het zoeken naar een stageplek is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken. Wat wil ik nou precies, wat zoek ik in een kantoor? Stem het kantoor daarop af, niet andersom. Uiteindelijk is mijn ervaring dat je de keuze maakt op basis van het beste gevoel dat je hebt bij een kantoor.

Voor tips over de sollicitatie kan je altijd kennissen, vrienden of familie benaderen. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de website van het grote gesprek, waar de sollicitatieprocedure wordt beschreven en tips worden gegeven. Uiteindelijk kun je jezelf goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek door jezelf standaardvragen te stellen als: waarom dit kantoor, waarom deze sectie, wat zijn je goede/slechte eigenschappen, wat is je rol in een team, etc.

Tijdens je stage moet je vooral niet teveel stressen of denken dat je het fout doet. Als je ergens mee zit of een vraag hebt, stap dan op een advocaat af. Als deze niet te druk is, zal hij altijd willen helpen en het juist waarderen dat je van zijn/haar expertise gebruikt maakt. Heb dus plezier in wat je tijdens je stage doet, want als je advocaat wil worden, is plezier in je werk een van de belangrijkste zaken!

Profiel

Naam: Jeroen Allebrandi

Leeftijd: 22

Studie: Rechtsgeleerdheid aan het Utrecht Law College Specialisatie: Ondernemingsrecht/Corporate M&A Stages: Freshfields en Nauta Dutilh

Actiepunten en Ambitie:

  • Bestuursjaar van het Utrechtsch Studenten Corps.

  • Master ondernemingsrecht in Amsterdam, Utrecht of Nijmegen (ben nog aan het uitzoeken welke de interessantste en het beste is).

  • Advocaat bij een kantoor naar voorkeur en doorgroeien naar partnerniveau zodat ik ook bestuurlijk kan meewerken aan de groei van het kantoor.

bottom of page