top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Groei en innovatie, een verslag van de iGrowthLegal Rondetafel januari 2015


iGrowthLegal Rondetafel

Meerdere keren per jaar wordt een rondetafelgesprek georganiseerd met medewerkers van GrowthQuarterly en enkele genodigden uit de juridische markt. Tijdens deze bijeenkomsten staat het onderwerp groei centraal. De lessons learned of een verslag van de meetings publiceren wij in GrowthQuarterly.

De mens en innovatie

De laatste bijeenkomst stond in het teken van innovatie en de mensfactor hierbinnen. Ter voorbereiding werd het boek Harvard Business Review on Breaktrough Thinking voorgeschreven. Tijdens de bespreking werd lang stilgestaan bij de casus ‘Coolburst' en hoe met innovatiemanagement om te gaan. Deze casus speelt zich af eind jaren 90 en is nog steeds actueel.

De casus

Centraal in deze casus staat hoe het DNA van een bedrijf te veranderen, zodat innovatie een onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk. En hoe dit gedragen moet worden door zowel de medewerkers als het management. Opvallend in de discussie was dat hier zaken naar voren kwamen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn, maar toch niet plaatsvinden. Enkele aandachtspunten uit de casus, die zijn besproken tijdens de meeting, beschrijven we hierna.

Stimuleer medewerkers om meer risico’s te nemen

Het gaat hier natuurlijk niet over risico’s die een integere bedrijfsvoering kunnen aantasten, maar over het creëren van een werkomgeving waarin mensen het gevoel hebben dat zij ideeën kunnen bespreken die een mogelijk positieve bijdrage hebben aan groei in de breedste zin van het woord.

Belangrijk is dat er een werkomgeving ontstaat waarin de medewerkers niet geconfronteerd worden met censuur en spot. Waar duidelijk is dat ideeën, al worden ze niet altijd uitgevoerd, welkom zijn.

Stimuleer de medewerkers om kritisch te kijken naar hun eigen percepties van diensten en processen.

Medewerkers moeten kritisch blijven kijken naar processen en procedures die alleen maar lijken te bestaan ‘omdat we het altijd zo hebben gedaan’. Daag jezelf uit en daag je collega’s uit om te kijken of je een beter proces of een andere procedure kunt bedenken waar het bedrijf of kantoor wat aan heeft.

Denk positief

Dit klinkt wellicht banaal, maar het is wel een voorwaarde voor groei. Medewerkers moeten positief gestimuleerd worden als ze geconfronteerd worden met nieuwe ideeën. Aangezien veel ideeën beginnen als ruwe schetsen, is het nodig deze te finetunen. Dit heeft het meeste succes als meerdere personen hiernaar kijken en proberen mee te gaan in het voorstel. Ook al is het een proces waar de medewerker niet direct profijt van lijkt hebben. Deze positieve kijk is nodig om bedrijfsbelang voor eigen belang te kunnen plaatsten.

Stimuleer vooruitzien

Moedig medewerkers aan om na te denken over hoe het bedrijf of kantoor er over 5 jaar uitziet, of hoe ze zouden willen dat het bedrijf of kantoor eruitziet. En laat het dan niet bij een leuke brainstormsessie, maar stimuleer de medewerkers om plannen te ontwikkelen om die situatie te verwezenlijken.

Ruim tijd in voor stokpaardjes

Deze zijn er niet voor niets, en al vindt u het een slecht idee, als er niet over gesproken wordt blijven het stokpaardjes. Kortom, geef medewerkers de tijd om zich bezig te houden met hun eigen werkgerelateerde interesses en bespreek ze. Wellicht leveren ze uit onverwachte hoek nog groei op.

Steun van de senior manager of partners

Vaak zeggen managers of partners dat ze ergens achter staan, maar gedragen ze zich daar niet naar. Wil een idee kans van slagen hebben dan moet de senior hier voldoende ruimte of middelen voor ter beschikking stellen. Vergeet de voortgang niet te bespreken en neem beslissingen.

Structureel onderdeel van de bedrijfsvoering

Het laatste aandachtspunt is dat innovatie niet succesvol is door alleen een mooie innovatiedag te organiseren en/of een eventuele training. Wil de vernieuwing echt effect hebben, dan moet u hiervoor mogelijkheden creëren. Innovatie is een langetermijninvestering die het grootste effect heeft als ze onderdeel uitmaakt van het DNA van de organisatie. Het moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de bedrijfsvoering.

bottom of page