top of page
Writer's pictureLegal Business World

Grote dynamiek in de juridische markt


Er speelt enorm veel in de juridische markt. Om een beter inzicht te krijgen in de personele kant spraken wij voor Company in the Picture met mr Edmond Gevaerts, Managing Director van LegalMatch

Wie of wat is LegalMatch en wat is uw achtergrond?

LegalMatch is een gespecialiseerde intermediair die zich richt op de bemiddeling van ervaren juristen (minimaal 6 jaar ervaring tot en met CLO) en advocaten (ervaren medewerkers tot en met partners), zowel voor vaste als voor interim posities als ook voor het inrichten van een flexibele schil. Opdrachten worden voornamelijk uitgevoerd binnen de advocatuur, financiële instellingen en het bedrijfsleven.

Achtergrond

Na mijn studie Nederlands recht ben ik gestart als interim bedrijfsjurist/directiesecretaris bij Breevast, een vastgoedonderneming. Een hele leuke en leerzame periode. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar PWC als loonbelastingadviseur, maar het juridisch fiscale vak trok me niet voldoende. Ik wilde werkzaam zijn op het snijvlak van juridisch organisatorisch en commercieel. Deze combinatie vond ik als congresmanager en later als manager opleidingen bij Kluwer. Toen ik 15 jaar geleden gevraagd werd om bij een intermediair voor juristen te gaan werken bleken voor dit vak gedeeltelijk dezelfde competenties vereist te zijn. Daarnaast ben je intensief met juristen aan het werk. Dit bevalt mij tot nu toe uitstekend; het bezig zijn met mensen die je daadwerkelijk kunt helpen om een interessante carrièrestap te zetten maakt dit een bijzonder mooi beroep.

Wat zijn de meest relevante marktontwikkelingen waar jullie op inspelen?

Zoals bekend is de dynamiek in de juridische markt enorm en dit op verschillende fronten. Enkele relevante marktontwikkelingen zijn:

  • de toename van juridische werk

  • de opkomst van de ‘flexibele schil’

  • een tweedeling bij de nichekantoren

  • de rol van de social media.

De toename van juridisch werk

Na een aantal jaren van vacature- en inhuurstops denken de meeste bedrijven voorzichtig weer aan het uitbreiden van de juridische afdeling. Je ziet dat aan de onderkant van de juridische markt er ook al daadwerkelijk wordt aangenomen. De senior markt is echter diffuser. Het direct aannemen van een senior legal counsel ligt vaak nog lastig bij de directie maar er wordt wel nagedacht op welke wijze de toename van het juridisch werk gemanaged kan worden, de juridische afdeling optimaal kan functioneren en de juridische kennis kan worden geborgd.

Door de toename van juridisch werk wordt er op dit moment iets meer uitbesteed aan de advocatuur. Dit is voor de korte termijn een prima oplossing maar voor kostenbewuste bedrijven op lange termijn niet houdbaar. Om de toegenomen werkdruk het hoofd te kunnen bieden was het de afgelopen jaren voor grote bedrijven mogelijk om voor een laag tarief gebruik te maken van secondees (advocaten die vanuit het kantoor worden ingezet bij bedrijven). De advocatenkantoren hadden er profijt van indien de niet drukbezette advocaten ingezet konden worden bij cliënten. Nu de markt langzaam weer aantrekt is het de grote vraag of de advocatenkantoren hun secondees weer laten werken op het eigen kantoor zodat ze vol kunnen declareren of dat het inzetten van secondees een onderdeel is van hun nieuwe businessmodel.

De opkomst van de flexibele schil

Organisaties vragen om meer flexibiliteit in hun dagelijkse werkzaamheden. Een opkomende trend in businessmodellen is het opzetten van een zogenaamde flexibele schil. Zowel bedrijven als advocatenkantoren overwegen op dit moment het opzetten van een flexibele schil.

‘Een oplossing voor de toename van werkdruk’

De flexibele schil bij bedrijven

Zowel grote als kleinere organisaties denken op dit moment na over, of hebben al de eerste stappen gezet voor het inrichten van, een flexibele juridische schil. De kleinere bedrijven zijn op dit moment genoodzaakt om bij een (plotselinge) toename van het juridisch werk een advocatenkantoor in te schakelen. Het liefst zouden deze bedrijven echter een bedrijfsjurist op tijdelijke basis willen inzetten die ervaring heeft in de branche waarin het bedrijf acteert. Vaak denken deze bedrijven dat het niet mogelijk is een gespecialiseerde bedrijfsjurist op ad hoc basis in te zetten. Een flexibele schil die speciaal is opgetuigd voor dat specifieke bedrijf kan een uitkomst bieden. Voor bedrijven met meerdere juristen is het evident dat er altijd wel iets speelt op juridisch vlak. Dit kan liggen op het personele vlak (ziekte of andere afwezigheidsredenen) of is business gerelateerd (er zijn bijvoorbeeld projecten waar tijdelijk extra juridische aandacht is vereist of een fusie of overname). Ook voor deze bedrijven is het kunnen putten uit specialisten uit de flexibele schil een uitkomst.

De flexibele schil bij advocatenkantoren

Hoewel een aantal grote kantoren nog bang is om een flexibele schil op te zetten is deze trend niet te stoppen. De laatste paar jaar zijn de kantoren ‘leaner en meaner' geworden waardoor ze geen advocaten beschikbaar hebben op het moment dat er een groot (intern) project bij het kantoor binnen komt.

Het komt zelfs voor dat de kantoren niet meepitchen voor grote projecten omdat ze bang zijn dat ze niet kunnen leveren. Daarnaast worden de kantoren vaker door cliënten benaderd om advocaten een periode ‘inhouse' aanwezig te laten zijn.

Om aan de (interne en externe) vraag te kunnen voldoen, kan een flexibele schil uitkomst bieden. Voor interne projecten bij advocatenkantoren werken de juristen uit de schil per definitie onder supervisie van een partner van het kantoor. Bij externe vraag kan (afhankelijk van de cliënt) de jurist uit de flexibele schil zelfstandig opereren of onder auspiciën van het kantoor. (Zie ook video ‘gesprek met Edmond Gevaerts')

Hoe spelen jullie concreet in op deze flexibele schil?

LegalMatch levert zowel voor het bedrijfsleven als voor de advocatuur vooraf geselecteerde, ervaren juristen/ advocaten, die op ad hoc basis voor deze flexibele schil worden ingezet. Ad hoc kan betekenen voor één bepaald dossier, inzet gedurende enkele uren of bijvoorbeeld een aantal uur per week zolang de noodzaak aanwezig is.

De tweedeling van nichekantoren

Het aantal nichekantoren neemt de laatste jaren gestaag toe. Deze kantoren hebben over het algemeen een vliegende start. De cliënten volgen meestal de advocaat met de dossiers die ze nog onder zich hebben. Bij de kantoren die een paar jaar geleden zijn gestart is nu sprake van een tweedeling. Een deel groeit en bloeit maar bij een ander deel gaat het minder goed. Het nieuwe is er vanaf en het kantoor wordt door de cliënten nu gezien als ‘gewoon’ kantoor.

Dit betekent dat het nichekantoor mee moet pitchen om nieuwe opdrachten binnen te krijgen. Op het moment dat ze hierdoor een paar cliënten verliezen worden deze kantoren direct bedreigd in hun voortbestaan. Daarnaast zien deze kantoren dat er ook voordelen waren bij kantoren met meer specialismen.

Welke rol speelt LegalMatch in deze ontwikkeling?

LegalMatch onderzoekt op dit moment met een aantal nichekantoren op welke wijze deze kantoren beter kunnen worden toegerust voor een gezond voortbestaan in de nabije toekomst. Deze intensieve trajecten helpen de partners van de kantoren een strategie te bepalen voor de middellange en/of lange termijn. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn zeer divers en kunnen bijvoorbeeld leiden tot een fusie met andere kantoren, opheffing van het kantoor of verdere uitbreiding van het kantoor.

De rol van social media

Recruitment wordt steeds meer zelf gedaan door organisaties. Met de komst van ontwikkelingen als LinkedIn beschikt iedereen immers over een grote database.

Is dit bedreigend voor jullie, en wat maakt jullie anders?

LinkedIn is een zegen maar soms ook een bedreiging. Het is voor ons ideaal om je netwerk op een makkelijke manier te volgen. Telefoonnummers en huisadressen veranderen, maar via LinkedIn is iedereen nog traceerbaar. Indien bedrijven een vacature hebben voor een junior-jurist is LinkedIn (en mogelijk Facebook) een prima wervingskanaal. De bereidheid om zelf te bewegen naar een andere werkgever is bij de junior-jurist over het algemeen groter dan bij de seniorjurist. De junior-jurist zoekt meestal zelf. Voor vacatures op senior niveau (ons werkterrein) werkt het anders.

Over het algemeen benaderen (hunten) wij voor een vacature juristen die “op zich” goed zitten in hun huidige baan. Zij reageren niet op geplaatste advertenties maar op het moment dat je hen benaderd zijn ze wel bereid te kijken naar de vacature en een eventueel vervolgtraject.

bottom of page