top of page
Writer's pictureLegal Business World

Oplossen is meer dan winnen


Onlangs hoorden wij over een kantoor waar men het winnen van een zaak niet als het ultieme doel ziet, maar eerder het oplossen van de zaak. Reden genoeg om Immix advocaten eens te bezoeken en meer te horen over hun aanpak, kijk op de markt en wat dan het verschil is tussen winnen en oplossen -red.

Als u Immix zou moeten samenvatten, wat zou u dan zeggen?

Ons motto is: “Oplossen is meer dan winnen”. We gaan er van uit dat een conflict vaak uit meer bestaat dan juridische problemen en dat de juridische conflicten het gevolg kunnen zijn van andere, onderliggende problemen. We streven naar een integratieve benadering, waarbij niet alleen de juridische problemen worden opgelost, maar dat er ook oog is voor de onderliggende belangen die partijen verdeeld houden, een en ander binnen de mogelijkheden en de wensen van de cliënt.

Een minnelijke oplossing, waarbij rekening gehouden wordt met alle, en niet alleen de juridische, belangen van de cliënt heeft steeds de voorkeur, hetzij door onze advocaten, hetzij door onze mediators. Soms kan dat (nog) niet en is procederen de enige manier om de belangen van onze cliënten optimaal te dienen en ook is het soms nodig om duidelijkheid te krijgen over (rechts)vragen die partijen verdeeld houden.

Bij Immix werken negen gedreven advocaten, onder wie 4 mediators, op het gebied van ondernemingsrecht, gezondheidsrecht, arbeidsrecht, vastgoed, erfrecht en familierecht. Het kantoor staat bedrijven, instellingen en particulieren bij met advies op strategisch niveau, met het voorkomen en oplossen van conflicten en met het in rechte opkomen voor de belangen van cliënten. De cliënten uit het maatschappelijk veld en het bedrijfsleven zijn veelal landelijk opererend, de particulieren komen veelal uit de regio.

Wat zijn de belangrijkste groeimotoren voor uw kantoor/praktijk de komende 3 tot 5 jaar?

Ons kantoor zoekt aansluiting bij netwerken die duurzaamheid promoten, zo zijn er contacten met Bi-Corps. Ook zoeken wij samenwerking met andere organisaties en andere advocaten die ook een integratieve benadering voorstaan. Veel van onze cliënten zijn organisaties met een ideële doelstelling. Maar ook bedrijven, instanties en organisaties die de menselijke maat centraal hebben staan en die een optimaal integraal resultaat met respect voor de wederpartij nastreven, ondersteunen wij bij juridische vraagstukken. Onze groei komt dus voort uit de oplossingsgerichte, duurzame benadering van onze cliënten en de problemen die hen bezighouden. We geloven verder in samenwerking met verschillende disciplines in de vorm van (veelal zelfstandig of kleinschalig werkende) specialisten, die we in een team bij elkaar brengen; we kunnen zo efficiënt, laagdrempelig en praktisch voor elke vraag een specialist inschakelen, die een bijdrage levert aan het oplossen van een probleem. Dit kunnen andere, zelfstandige juristen zijn (bijvoorbeeld op het gebied van mededingingsrecht), maar ook zelfstandige HR-adviseurs, notarissen, accountants, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen etc. Op deze wijze lossen wij problemen van cliënten op, in plaats van dat we juridische vragen beantwoorden.

Zijn er gebieden en/of activiteiten waarin u zich onderscheidt van andere kantoren?

Wij hebben -naast de genoemde praktijken- partners die gespecialiseerd zijn op het gebied van gezondheidsrecht, financieel recht (Rik Harmsen komt regelmatig in het nieuws vanwege zijn kennis op het gebied van renteswaps, maar recentelijk ook met zijn kennis op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid), privacy en de procedures rondom arbeidsongeschikte medewekers. Op dat laatste vlak werk ik zelf frequent succesvol samen met een bedrijfsarts. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een baanbrekende uitspraak, waarin de arbodienst ArboNed aansprakelijk is verklaard voor de schade die een werkgever heeft geleden gedurende de 104 weken van loonbetaling. We hebben ongeveer drie keer per jaar gratis seminars op kantoor, soms in samenwerking met andere specialisten, zoals accountants. Dit past bij onze visie dat problemen en vraagstukken vaak meer aspecten kennen dan alleen juridische. Ook op dit vlak hanteren we een probleem-georiënteerde en integratieve aanpak.

Een kop koffie drinken met een klant voor het werven van opdrachten is vaak niet meer voldoende. Wat zijn volgens u de veranderingen bij het werven van opdrachten en in het contact met de potentiële cliënt?

Wij worden door ons netwerk ingeschakeld, en soms als deelnemer in een team. Onze aanpak: no nonsense, oplossingsgericht in taal die cliënten begrijpen tegen kosten die cliënten redelijk vinden. Dit spreekt cliënten aan. Veel cliënten vinden ons door aanbevelingen en referenties van anderen, die conflicten niet willen uitvechten maar oplossen.

Wat ziet u voor de komende 3 tot 5 jaar als grootste veranderingen of trends op het gebied van de klantrelatie?

We verwachten een dynamisering van de markt. Cliënten zoeken per opdracht, per rechtsvraag degene(n) die bij die opdracht past/passen. Er wordt in toenemende mate in flexibele ad hoc teams gewerkt, de vraag staat centraal. Verder zien wij een tegengestelde beweging; consumenten en partijen komen meer en collectief voor hun rechten op, wat leidt tot een toename van juridische conflicten, anderzijds groeit de vraag naar alternatieve conflictoplossing en neemt de markt voor mediation toe. We hebben als doel om ons als probleemoplosser voor onze cliënt te profileren, waarbij wij soms anderen inschakelen voor specifieke kennis.

Juridische dienstverlening heeft de naam ‘duur’ te zijn. Is dit zo en wat doet u eraan om dit vooroordeel weg te nemen.

Conflicten zijn duur. Vrijwel altijd zijn partijen beter en goedkoper af als ze ons inschakelen dan wanneer ze zelf proberen het probleem op te lossen, tenzij er om andere, bijvoorbeeld principiële reden geprocedeerd wordt. Het is belangrijk dat cliënten het gevoel hebben, dat ze waar voor hun geld krijgen en dat ze begrijpen wat ze betalen. Verder is het steeds een kwestie van afspraken maken en redelijkheid. Als de cliënt het gevoel heeft ‘duur’ uit te zijn, gaan we met elkaar in gesprek. Er komt altijd een oplossing die recht doet aan de belangen over en weer. Dat vloeit ook voort uit de integratieve benadering, waarbij integriteit en de relatie met de cliënt centraal staan en boven een maximale winst gaan. Overigens is de ervaring dat cliënten prijs meestal niet beschouwen als het meest essentiële criterium of wij al dan niet worden ingeschakeld.

Wat doet u bezig op het gebied van marketing en communicatie?

We hebben een website, blogs en nieuwsbrieven. Verder hebben we seminars en zijn we vertegenwoordigd bij activiteiten van ondernemersverenigingen. Wij worden regelmatig geïnterviewd voor radio of kranten, met name over de renteswaps. We zijn vertegenwoordigd in maatschappelijke functies (besturen, toonaangevende klachtencommissies) en geven les via verschillende instanties (waaronder bijvoorbeeld het NVM).

Wat vindt u, dat de lezer over u of uw kantoor echt moet weten?

Dat oplossen meer is dan winnen en dat er vaak te weinig aandacht bestaat voor de onderliggende oorzaak c.q. de aanleiding voor conflicten, wanneer er emoties in het spel zijn. Dat rechtszaken niet gebruikt hoeven worden om ruzies uit te vechten, maar om duidelijkheid te krijgen bij een verschil van mening over de interpretatie van rechtsvragen, dat er te weinig wordt gekeken en gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om gezamenlijk een rechtsvraag voor te leggen aan de rechter. Dat Immix problemen met en voor cliënten oplost, zodat cliënten weer verder kunnen met hun leven of onderneming. Ontzorgen bij conflicten of rechtsvragen dus.

Wilt u nog ergens op terugkomen of is er een onderwerp nog niet besproken?

In het arbeidsrecht is de Wwz (Wet werk en zekerheid) aanleiding voor veel nieuwe rechtsvragen en conflicten. De Wwz voldoet niet aan de eisen van deze tijd, waarin flexibiliteit centraal staat en ook noodzakelijk is. De eisen die aan een werkgever worden gesteld om afscheid van medewerkers te kunnen nemen zijn paternalistisch en gaan voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van de over het algemeen mondige werknemers (vooral de medewerkers onder de 50-55). Daarmee is een disbalans ontstaan tussen de beoogde bescherming van een niet meer zo kwetsbare groep en werkgevers, die ook bestaan uit mensen, en die zich in die rol geen enkele fout kunnen permitteren. Het zou tijd worden dat de wetgever aansluit bij de behoefte van de maatschappij, de medewerkers en hun verantwoordelijkheid serieus neemt en dat reguleert, en scheefgroei bestrijdt en misstanden aanpakt. Het huidige systeem leent zich daar nu niet voor en loopt zeker 15 jaar achter op de vragen uit de praktijk.

bottom of page