top of page
Writer's pictureLegal Business World

Wij zoeken naar talenten die passen bij ons unieke bedrijfsprofiel


De markt van starters, advocaat-stagiaires en kandidaatnotarissen is niet voor elk kantoor gelijk. Waar de ene P&O manager een nogal krappe arbeidsmarkt ervaart, vindt de ander exact de mensen die hij zoekt. Simpelweg omdat niet elk advocaten- en notarissenkantoor hetzelfde te bieden heeft en andere uitgangspunten hanteert in de zoektocht naar jong talent. Petra Kiphardt, manager P&O bij Dirkzwager advocaten & notarissen, ziet dat haar kantoor er altijd weer in slaagt de juiste mensen te vinden die bij de organisatie passen, en andersom.

Alles draait om de identiteit van de eigen organisatie en de wijze waarop je die identiteit overbrengt. Petra Kiphardt constateert regelmatig dat Dirkzwager in een ander deel van de vijver vist dan de kantoren uit de omgeving regio Arnhem-Nijmegen of de kantoren van de Zuidas. Omdat Dirkzwager een sterke identiteit heeft en dus ‘anders’ is.

Dat schuilt vooral in de twee schijnbaar tegenstrijdige elementen die het kantoor in zich verenigt: “We zijn vanzelfsprekend een organisatie met een commerciële bedrijfsvoering, maar ook met een sterk informeel en persoonlijk karakter. Zakelijk én persoonlijk. Daarmee nemen we een unieke positie in. Er zijn bovendien niet veel gelijke spelers op de markt: vanuit onze vestigingen in Nijmegen en Arnhem werken we voor zowel regionale, nationale als internationale cliënten. Dirkzwager is landelijk gezien het grootste kantoor buiten de Randstad. Op bepaalde rechtsgebieden, zoals gezondheidsrecht en aansprakelijkheid, schade en verzekeringen, behoren we tot de nationale top-3. Dat alles maakt dat wij voor veel starters een aantrekkelijk alternatief zijn voor de Randstedelijke kantoren. Jonge juristen vinden bij ons ook internationale cliënten en krijgen hier mooie zaken voorgelegd. We bieden werk op hoog juridisch niveau met veel aandacht voor de mens achter de cliënt. Verder richten we ons sterk op vergaande specialisatie binnen de rechtsgebieden en verdiepen we ons in specifieke branches. We bieden dus geen algemene praktijk. Starters die zelfstandig willen werken, zullen het bij ons snel naar hun zin hebben. We realiseren ons dat we een stevig profiel vragen van starters. Daar krijgen ze een stevige praktijk voor terug, in een mooie omgeving bij een werkgever met veel aandacht voor ontwikkeling, kennisvergroting en kennisdelen.”

Wat is je bedrijfsprofiel, wat is je uitstraling, op welk marktsegment richt je je en welke mensen passen daarbij? Zaken die volgens Petra Kiphardt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en meespelen in de zoektocht naar geschikte stagiaires en nieuwe medewerkers. Wat voor jonge mensen passen er bij de organisatie die de manager P&O zojuist schetste? Kiphardt: “Dat zijn mensen die met beide benen op de grond staan. Met een professionele, nuchtere en realistische aanpak. Zelfbewust en niet alleen bereid om een actieve rol te spelen, maar dat ook daadwerkelijk doen. Mensen met een visie op hun eigen toekomst, die hard willen werken. Als basis geldt uiteraard: goede studieresultaten, stevige juridische kwaliteiten en bij voorkeur enige (stage)ervaring. Maar minstens zo belangrijk zijn persoonlijkheid en motivatie: waarom wil iemand juist bij Dirkzwager werken? En als de kandidaat dan ook nog kan aangeven wat hij Dirkzwager te bieden heeft, dan is het plaatje rond.”

Zichtbaar op de arbeidsmarkt

Om de juiste talenten te bereiken, probeert Dirkzwager goed zichtbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Kiphardt: “We presenteren ons helder en duidelijk via de website. Van onze juridische kennispagina’s weten we dat studenten die zeer regelmatig bezoeken. Studenten zijn ook altijd welkom in onze bibliotheek, waar ze gebruik kunnen maken van de aanwezige juridische kennis, onder andere via de databanken. Daarnaast hebben we goede relaties met geselecteerde studentenverenigingen en met universiteiten. Er zijn veel persoonlijke contacten met de hoogleraren en een aantal van onze juristen is werkzaam als universitair docent en sommigen als hoogleraar.”

Ook in de arbeidsmarktbenadering kiest Dirkzwager voor het persoonlijke aspect. “We staan niet tussen de vele stands op een kennismakingsbeurs. We nodigen starters bij voorkeur uit op een van onze vestigingen. Dat kan via een bedrijfsbezoek van een studentenvereniging, maar ook via andere wegen. Op onze kantoren ervaren studenten de sfeer, zien ze wie wij zijn, in welke omgeving we zitten en wat we doen.”

Het zal studenten en starters dan ongetwijfeld opvallen dat er veel jonge mensen bij Dirkzwager werken. Een derde van de in totaal honderdtwintig juristen is stagiair of jong medewerker. Kiphardt: “Het is verstandig een kijkje te nemen in de keuken, alvorens een carrièrekeuze te maken. Dirkzwager biedt het hele jaar door studentenstageplaatsen. Deze student-stagiaires worden breed ingezet, zodat ze de nodige ervaring opdoen. Blijkt deze stage voor beide partijen een groot succes en is er ruimte, dan is een werkstudentschap mogelijk. De student wordt dan aan een sectie gekoppeld, waar hij een á twee dagen in de week juridische ondersteuning geeft. Zo kan iemand nog beter ervaren hoe theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld worden. Regelmatig stromen goede studentstagiaires ook door naar een advocaat-stagiaireplaats.”

Innovatief kennisdelen

Sterk ondersteunend voor de bekendheid op de arbeidsmarkt is het innovatieve karakter van Dirkzwager. Het kantoor ontving al diverse landelijke prijzen voor het innovatieve gebruik van onder andere social media en ook bij studenten bleef dat niet onopgemerkt. Heel wat juristen in de dop halen hun informatie voor scripties of opdrachten van het juridische kennisplatform van het kantoor: www.partnerinkennis.nl. En het komt zelden voor dat Kiphardt een sollicitant spreekt, die niet op de hoogte is van de handige KennisBoek app die Dirkzwager gratis met iedereen deelt. Dirkzwager ontwikkelde daarnaast ook een internationaal juridisch platform Legalknowledgeportal en de Global Law app in samenwerking met TELFA (Trans European Law Firm Association). Eveneens zeer geliefd bij de jonge rechtenstudenten.

Kiphardt: “Kennisdelen zit in ons DNA. Daar maken studenten gebruik van, maar ook onze relaties. Door juridische kennis te delen met - potentiele - cliënten staat de klant sterker. Het vormt de basis voor alles wat we doen. We delen niet alleen kennis via de digitale kennisplatforms, maar ook via workshops, onze openbare juridische bibliotheek en alle publicaties. We plaatsen in totaal meer dan 1500 juridische artikelen per jaar online. Ook dat laatste spreekt jonge juristen erg aan: artikelen publiceren met je eigen naam eronder. Dat moedigen we aan. Uitgangspunt bij Dirkzwager is dat jonge juristen veel zelf ondernemen. Uiteraard zodra de patroon merkt dat zijn stagiair dat aankan. We stimuleren het eigen initiatief onder starters: publiceren, workshops geven, processtukken schrijven, klanten benaderen, enzovoorts. Dirkzwager biedt het platform, de starter gaat aan de slag. Die zelfstandigheid vergroot onze aantrekkingskracht.”

Sollicitatie en selectie

Die geboden zelfstandigheid moet de sollicitant wel benutten. Een succesvolle starter is bij Dirkzwager iemand die de verantwoordelijkheid voor zijn praktijk neemt, een actieve en zichtbare rol speelt en optreedt vanuit het perspectief van de cliënt.

Natuurlijk verschilt het per generatie in welke mate die eigenschappen bij de studenten vertegenwoordigd zijn. Kiphardt, die bij Dirkzwager al ruim 20 jaar de eerste gesprekken met de kandidaten voert, zag al verschillende generaties studenten voorbijkomen. “De ene lichting is mondig en zelfbewust. De volgende meer afwachtend en bescheiden. Daar pas je je beleid natuurlijk niet op aan, maar je houdt er wel rekening mee. De huidige generatie rechtenstudenten lijkt bewustere keuzes te maken met als doel een mooi cv op te bouwen en zo hun kansen bij een goede werkgever te vergroten. Studenten bereiden zich beter voor op wat ze willen gaan doen.

Het is een goede ontwikkeling dat jonge mensen zich realiseren dat ze vooraf - op het moment dat ze nog keuzes kunnen maken - nadenken over wat ze willen en daar hun studiekeuze op afstemmen. Bijvoorbeeld, wil je straks werken voor cliënten uit het bedrijfsleven? Wil je specialiseren of vind je een algemene, brede praktijk interessanter? Het is de kunst om zowel te verdiepen als te verbreden. Een student vergroot nu eenmaal zijn kansen als hij Nederlands recht aanvult met notarieel of fiscaal recht. Verbreding van kennis en vaardigheden, dat is slim. Daardoor zal de sollicitant opvallen tussen alle andere kandidaten.”

Alvorens te solliciteren is het volgens de manager P&O verstandig dat de student zich in ieder geval oriënteert op de verschillende type advocaten- en notarissenkantoren en bedenkt welk type kantoor – en toekomstige werkomgeving - bij hem past. Kiphardt: “Wij werken voornamelijk in de zakelijke dienstverlening. Dat houdt in dat we vooral voor verzekeraars, werkgevers en organisaties actief zijn. Toch hoor ik soms een sollicitant nog zeggen dat hij bij voorkeur de individuele verzekerde of werknemer vertegenwoordigt. Dat getuigt niet bepaald van een zorgvuldige voorbereiding! Dan wordt het lastig om je motivatie geloofwaardig over te brengen.”

Zoals het bedrijfsprofiel al aangeeft, hecht Dirkzwager veel waarde aan de persoonlijke match tussen sollicitant en sectieleden. Met de patroon, maar ook met de overige collega’s van de afdeling. Na een eerste gesprek met de manager P&O en een vennoot, volgen doorgaans twee gesprekken met andere juristen van de afdeling. Kiphardt: “Zo heeft een potentiële starter tenminste vier sectiegenoten gesproken voor de uiteindelijke keuze wordt gemaakt. Zodat zowel de inhoudelijke als de persoonlijke verwachtingen samenvallen.”

Talent ontwikkelen

Eenmaal aan het werk bij Dirkzwager, wacht de advocaat-stagiaire of kandidaatnotaris een uitgebreid aanbod van aanvullende opleidingen en trainingen. Verplicht én facultatief. Alles onder de paraplu van de Dirkzwager Academy, een intern opleidingsprogramma dat medewerkers ondersteunt bij de ontwikkeling van zowel hun vakinhoudelijke kennis als vaardigheden. Dat alles naast de beroepsopleiding en de dagelijkse opleiding van de patroon en andere begeleiders. Kiphardt: “Voordeel van een eigen academie is dat je als organisatie de eigen cultuur en etiquette in de opleidingen kunt verwerken en inhoudelijk beter op je opleidingswensen kunt inspelen. De trainingen zijn gericht op de competenties, vakmanschap, ondernemerschap en leiderschap en persoonlijke eigenschappen.

Daarnaast besteden we aandacht aan specifieke branchekennis, zoals gezondheidszorg of energie. Zodat je als jurist de ins en outs kent van de markt waarop onze cliënten zich begeven. Starters volgen niet alleen zelf workshops, op den duur gaan ze ook zelf workshops voor relaties verzorgen.” Ook na de beginjaren blijft Dirkzwager investeren in haar mensen. “Het aanbod van kennis- en vaardigheidstrainingen blijft doorlopen. Van medewerker tot seniormedewerker en vennoot: we blijven de ontwikkeling ondersteunen met al dan niet verplichte trainingen. Voor high potentials - mensen die de toekomst kunnen betekenen voor kantoor - hebben we het Management Development programma ontwikkeld. Dat bestaat onder meer uit coaching en extra trainingen die aansluiten bij de veranderende rol van professional naar ondernemer en manager. Dat gebeurt zowel individueel als in groepsverband. Naast dit alles blijft er ruimte voor bijzondere verzoeken van de juristen voor bepaalde opleidingen.”

‘Ons doel is jonge juristen na hun stage te behouden’

Die investering in opleidingen is een investering in de toekomst van kantoor Dirkzwager. Dat die aanpak werkt, blijkt wel uit de huidige opbouw van de organisatie waarin heel wat vennoten werkzaam zijn die ooit zelf als (student-)stagiaire bij Dirkzwager begonnen.

“Onze focus is om jonge juristen na hun stage te behouden, dat is niet bij elk advocaten- en notarissenkantoor het geval,” aldus Kiphardt. “Een succesvolle match is er voor ons een die over de stageperiode heen gaat: als een jurist hier na vijf jaar nog goed zit. Dat zijn de juristen die het kantoor in de toekomst nodig blijft hebben. Het is fijn dat Dirkzwager gevorderde juristen uit de eigen kweekvijver heeft. Dat neemt niet weg dat er ook ruimte is voor instroom van juristen van buitenaf. Die hebben een andere, frisse blik op de organisatie en dat leidt wellicht tot nieuwe inzichten. Je hebt een goede mix van mensen nodig om ervoor te zorgen dat je niet gaat navelstaren. Het gaat om een combinatie van continuïteit én vernieuwing. Het goede behouden en tegelijkertijd innoveren.”

bottom of page