top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

General Counsel: juridische kennis is niet meer genoeg!


Van Benthem & Keulen heeft recent een marktonderzoek onder 51 General Counsel van grote bedrijven verricht. Directeur Johan Koggink hierover: “In dit onderzoek hebben wij via interviews gevraagd wat de visie van General Counsel op juridische dienstverlening is. Voor ons is dit van groot belang omdat wij in een constante dialoog met General en Legal Counsel willen bepalen hoe onze dienstverlening het beste op hun wensen kan worden afgestemd.”

Het marktonderzoek is samengevat in een boekje ‘Het Gesprek’ doorspekt met vele citaten van de General Counsel en kan via johankoggink@vbk.nl kosteloos worden opgevraagd. Uit dit marktonderzoek kwamen interessante conclusies naar voren.

Johan Koggink: “Veel General Counsel geven achten en negens voor de pure juridische kennis van een advocaat.” Een van de deelnemende General Counsel aan het marktonderzoek zei: “Ik vind de parate kennis groot, in die zin dat als ik ‘out of the blue’ opbel er direct een eerste inhoudelijke reactie gegeven kan worden, ter- wijl er geen voorbereiding is geweest.”

Johan Koggink: “Deze pure juridische kennis is echter niet meer genoeg. General Counsel verwachten meer van juridische dienstverleners.”

Toepasbaarheid adviezen

Het belangrijkste aandachtspunt voor juridische dienstverleners is de toepasbaarheid van hun adviezen. De juridische dienstverlener moet zijn juridische kennis kunnen koppelen aan de business context van de cliënt. Johan Koggink hierover: “De juridische dienst- verlener moet de business van de cliënt begrijpen. Hij moet de commerciële belangen en andere bedrijfs- aspecten kunnen afwegen. Alleen dan heeft de juridische dienstverlener meerwaarde voor de cliënt.”

‘Kennis gekoppeld aan de business context van de cliënt’

Zoals een General Counsel in het marktonderzoek verwoordde: “Ik wens juridische dienstverleners toe dat grapjes waarin wordt gesteld dat hun adviezen vaak voor 100% kloppen maar voor 0% bruikbaar zijn, spoedig tot het verleden behoren.”

Praktisch en bondig

General Counsel zitten niet te wachten op lange, academische verhandelingen. Johan Koggink: “Je doet bedrijfsjuristen geen plezier met lange adviezen. Zij willen adviezen die bondig en vooral oplossingsgericht zijn. Geen mitsen en maren, het kan vriezen of dooien, maar een oplossing aandragen. Dat verwachten de CEO of CFO namelijk ook van de bedrijfsjurist.”

Een General Counsel hierover: “Een advies mag best drie opties hebben, maar dan moet wel duidelijk zijn wat de voorkeursoptie is”. Een andere General Counsel, die aan het marktonderzoek meedeed, formuleerde het treffend: “Wij werken alleen met advocaten die echt praktisch advies geven.”

Pro activiteit

In het marktonderzoek scoren General Counsel de pro activiteit van hun juridische dienstverleners met een 6,5. Johan Koggink: “Het is duidelijk dat een score van 6,5 veel ruimte geeft voor verbetering. Juridische dienstverleners hebben hier nog veel te winnen. Vereiste is dan wel dat de juridische dienstverlener vol- doende kennis van de business en de bedrijfscultuur heeft. Eigenlijk moet je de klant al kennen, voordat je ermee aan de slag gaat.” Als een juridisch dienstverlener pro actief werkt dan wordt dit zeer gewaardeerd. Een General Counsel hierover: “Dat proactieve werkt. Niet dat ze dus alleen reactief bezig zijn, je hebt een vraag en ik geef je antwoord, maar ook uit eigen beweging mij ergens op wijzen. Het meedenken, dat is wat ik zeer kan waarderen.”

Service

In het marktonderzoek ‘Het Gesprek’ is aan General Counsel gevraagd waar zij bij service van juridische dienstverleners op letten. Een aspect dat door veel General Counsel wordt genoemd is snelheid. Een General Counsel zegt hierover: “Ja, snelheid van terugkoppeling. Op bepaalde momenten bijna een 24 uurs-service. 24 uur klinkt altijd wel heftig, maar er zijn momenten dat er in transacties echt snel gehandeld moet worden.”

Een ander belangrijk punt is het hebben van een vaste contactpersoon bij de juridische dienstverlener. Deze vaste contactpersoon moet de klant goed kennen en overzicht hebben van de zaken die bij de klant lopen.

Betaalde dienstverlening

Aan General Counsel heeft van Benthem & Keulen gevraagd welke betaalde dienstverlening gratis zou moeten zijn. Johan Koggink: “General Counsel geven aan dat hier meerdere verbeterpunten voor juridische dienstverleners zijn.

‘Verbeterpunten voor juridische dienstverleners’

Zij zien bijvoorbeeld liever geen kosten in rekening gebracht voor intern overleg met een advocaat-stagiaire. Het meest besproken onder- werp is het even sparren met een advocaat, zonder dat elke zes minuten in rekening worden gebracht. Om aan deze vraag te voldoen zijn verschillende oplossings- mogelijkheden. Van Benthem & Keulen heeft deze belangrijke wens van de General Counsel ondervangen door de kosteloze helpdesk binnen het serviceconcept vanDienst.”

Toegankelijkheid

Johan Koggink: “Juridisch dienstverleners worden vaak nog als een behoorlijk gesloten bastion gepercipieerd. Te weinig toegankelijk en General Counsel willen juist kantoren die transparant zijn en kennis delen.” Enkele citaten van General Counsel die deze wens onder- strepen: “Het is zeer vervelend als je een factuur krijgt die je intern gewoon niet goed kunt verkopen omdat je zelf ook niet begrijpt hoe de kosten te verantwoorden zijn.”

“Wat ook als juridische afdeling, als klant, wordt gewaardeerd is dat je mag meedoen in het up to date worden gehouden. Met Iura Actua doen jullie daar een fantastische job. Dat is uniek. Bedrijfsjuridische afdelingen hebben nauwelijks tijd, ik ook.” (Iura Actua is een permanente nascholing voor bedrijfsjuristen)

Johan Koggink: “Graag geef ik aan hoe wij vanuit Van Benthem en Keulen hierop anticiperen. Wij hebben de wens voor toegankelijkheid onderkend en geconcretiseerd in ons serviceconcept vanDienst. vanDienst bestaat uit zes kosteloze services zowel voor klanten als niet-klanten. Zo kan een bedrijfsjurist op partner- niveau sparren over een zaak die hij zelf gaat afhandelen. Verder zijn 36 modelcontracten kosteloos van onze website te downloaden en bieden wij prijszekerheid voor iedere zaak, ook procedures, aan. Bij prijszekerheid voor procedures maken wij gebruik van de door ons ontwikkelde ‘litigation valuator'. Met deze ‘litigation valuator' kunnen wij in samenspraak met de klant de verwachte kosten goed inschatten en indien gewenst een fixed fee aanbieden.” (klik hier voor een kort filmpje waar o.a. de ‘litigation valuator' aan bod komt)

Wordt het concept vanDienst nu niet snel gekopieerd door andere kantoren?

Johan Koggink: “Heel belangrijk is dat wij als eerste dit serviceconcept hebben geïntroduceerd. Het feit dat wij de zogenaamde ‘first mover’ zijn wordt gewaardeerd. Verder is vanDienst zowel voor klanten als niet-klanten en dat maakt het ook uniek. Tenslotte bieden wij niet één of twee, maar zes kosteloze services in een overkoepelend serviceconcept aan. VanDienst heeft er mede voor gezorgd dat Van Benthem & Keulen al twee jaar achtereen in de top 4 omzetstijgers van de Nederlandse advocatuur staat en recent ook is gekozen in de top 4 van de MT100 adviesbureaus. vanDienst is voor ons niet het eindstation, maar eerder de start van het blijvend innoveren van onze samenwerking met bedrijfsjuristen.”

bottom of page