top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Een industrie als cliënt


De maakindustrie is onmisbaar voor de BV Nederland als het gaat om groei. Nederland presteert steeds beter in Europa; eerder leken gebrek aan uitgaven en onderzoek knelpunten. De Maakindustrie is divers qua productaanbod, maar bedrijven in deze sector hebben een ding gemeen en dat is innovatie, het creëren van producten die een directe bijdrage leveren aan groei. Dit is ook gezien door Remko Roosjen en Martin Krüger. Zij zien dat het niet meer genoeg was om gewoon goed te zijn in hun rechtsgebieden, maar dat succes met name tot stand komt door een rechtsgebied te bekijken vanuit een bedrijfstak, een industrie. Dus niet het standaard boutiquekantoor of de superspecia-list zijn op een rechtsgebied, maar de beste worden in een bedrijfstak is hun driver. Omdat wij benieuwd zijn naar hoe zij deze dynamische markt bewerken en hoe zij als MAAK Advocaten zich onderscheiden van andere kantoren, zijn wij in gesprek gegaan met deze twee oprichters.

Waarin onderscheiden jullie je van andere kantoren?

MAAK Advocaten is een advocatenkantoor met een duidelijke focus op de maakindustrie. We zetten de ondernemer, zijn business en zijn positie in de markt centraal. Ook proberen we continu op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de markt. Door kennis en begrip van de situatie van de spelers op de markt kunnen we de juridische dienstverlening effectiever maken. Indien een advocaat bijvoorbeeld regelmatig met de Machinerichtlijn werkt, kan het gesprek met de klant over een vraag daarover meteen op hetzelfde niveau worden gevoerd. De klant hoeft niet eerst uit te leggen wat zijn positie in de markt is of waarom bijvoorbeeld de Machinerichtlijn van toepassing is. Onze website is zo ingericht dat we ons richten op de specifieke speler op de markt. We kennen de specifieke situatie en juridische behoeftes van o.a. ontwerpers, producenten, importeurs, distributeurs, handelsagenten maar ook die van de consument.

Daarnaast is een van onze oprichters (Martin Krüger) in Duitsland in een regio opgegroeid, waar veel spelers uit de maakindustrie gevestigd zijn. Duitsland en Nederland zijn belang-rijke handelspartners en zeker in de maak- industrie is de grensoverschrijdende samenwerking voor veel bedrijven zeer interessant. Door zijn achtergrond kan MAAK Advocaten juist over deze grensoverschrijdende samenwerking optimaal adviseren.

Jullie richten je op een industrie. Waarom de maakindustrie?

Maakbedrijven nemen een vooraanstaande positie in en zijn onmisbaar in Europa en daarbuiten. Het is een dynamische en energieke branche, waarin veel innovatie plaatsvindt. We verwachten interessante ontwikkelingen in de toekomst, waaronder de verdergaande robotisering en de consequenties daarvan voor de Europese productregelgeving. Om als advocaat in deze markt met veel beweging en verandering te werken is spannend en uitdagend tegelijk.

Zijn jullie het enige kantoor met een centrale focus op de maakindustrie?

We zijn het enige kantoor dat zich volledig focust op de maakindustrie. Deze nichemarkt in de advocatuur is nog relatief nieuw.

Door de volledige focus op de maakindustrie zijn we al onderscheidend. Door onze expertise kunnen we zowel Nederlandse als Duitse bedrijven gelijkwaardig bedienen. Het feit dat we met Duitse partijen in het Duits kunnen communiceren en onderhandelen is uniek en zorgt ervoor dat we klanten effectief kunnen ondersteunen.

Hoe zorg je dat je kennis up-to-date blijft?

Door op één markt te focussen is het beter in kaart te brengen wat er leeft binnen de industrie en welke ontwikkelingen er in - en regelgeving ophanden zijn. Daarbij werken we regelmatig samen met technisch adviseurs (die bijvoorbeeld aangesloten zijn bij normcommissies). Door deze wisselwerking kunnen we een hoge kwaliteit van dienstverlening aanbieden. Doordat bedrijven in de maakindustrie vaak in een sterk gespecialiseerd vakgebied actief zijn, lopen wij regelmatig tegen nieuwe situaties aan. Nieuwe ervaringen delen wij binnen ons netwerk, waardoor we in een vroeg stadium ook andere ondernemers kunnen informeren. Ten slotte spreken we op congressen voor de industrie. Met actuele vragen en opmerkingen, die uit de praktijk aan bod komen tijdens deze bijeenkomsten, houden we onze kennis ook up-to-date.

Leveren jullie full-service op alle rechtsgebieden die binnen de maakindustrie opportuun zijn?

Het is niet zo dat we een full-service kantoor zijn. De focus ligt duidelijk op vraagstukken omtrent productregelgeving, productveiligheid, aansprakelijkheids- en contractenrecht. Door deze duidelijke focus zijn we in staat een effectieve dienstverlening op een hoog niveau aan te bieden.

Indien een klant een juridische vraag heeft die buiten onze specialisatie valt, verwijzen we door. Dat doen we aan andere advocaten binnen ons netwerk waarmee we goede ervaringen hebben. Het belang van de klant staat altijd voorop.

Wie zijn jullie klanten?

Onze klanten in de maakindustrie variëren: bedrijven die producten ontwikkelen, producenten, importeurs, distributeurs, handelsagenten, detailhandelaren, toeleveranciers maar ook consumenten. Uit respect voor de privacy van onze cliënten noemen we deze nooit bij naam. Voorbeelden van klanten zijn fabrikanten in de machinebouw, producenten uit China die zich richten op de Europese markt, importeurs van producten uit niet EU-landen, toeleveranciers die bijvoorbeeld aan de Duitse auto-industrie leveren, handelsagenten die voor Duitse partijen in Nederland actief zijn, maar ook start-ups die een nieuw product op de markt willen brengen.

Zien jullie een rode draad in advieswerk of zaakbehandeling binnen deze sector?

Er is nog een heel terrein te winnen bij het inzichtelijk en beheersbaar maken van aansprakelijkheidsrisico’s. Denk aan een goede set algemene voorwaarden of duidelijke afspraken met (toe)leveranciers over de verantwoordelijkheden van de partijen.

Vaak krijgen we vragen over de (overgang van) verantwoordelijkheden van partijen. Denk hierbij aan een machine of een productielijn, waarbij meerdere partijen delen van aanleveren. Moeten nu alle onderdelen van een machine een CE-markering hebben? Heeft de samengestelde machine automatisch een CE-markering, indien alle onderdelen CE-gemarkeerd zijn? Ook de Arbowetgeving levert bij werkgevers regelmatig vragen op.

Het niveau van general counsel of bedrijfsjuristen is de laatste jaren enorm toegenomen. Heeft dit ook invloed op het soort werk dat bij jullie terecht komt?

Dé bedrijfsjurist is (net als de advocaat overigens) niet tot één categorie terug te brengen. Zo werkt de ene bedrijfsjurist niet dagelijks met de toepasselijke productregelgeving of de technische invulling van normen en de andere wel. Hierbij is uiteraard ook de omvang van het bedrijf van belang. De vragen die aan ons worden gesteld kunnen dan ook behoorlijk variëren. Kleinere bedrijven adviseren we bijvoorbeeld breed over de op een product van toepassing zijnde wet- en regelgeving, zodat het product veilig op de markt kan worden gebracht. Bij complexere projecten worden we regelmatig door bedrijfsjuristen benaderd als strategische sparringpartner of als proces- advocaat bij procedures. De vraagstelling is dan vaak heel specifiek gericht op een bepaald aspect van de toepasselijke wet- en regelgeving.

Wat kunnen jullie nog meer betekenen voor de bedrijfsjurist?

De ervaring leert dat bedrijfsjuristen een advocaat soms relatief laat bij een project betrekken. Deels hangt dat samen met de eigen expertise, deels is dat vanwege het kostenaspect. Indien een zaak echter tijdig in kaart wordt gebracht, kan er vaak effectiever, sneller en goedkoper een goed resultaat worden gerealiseerd. Sterker, procedures kunnen dan eerder worden vermeden. Dat bewustzijn creëren is belangrijk. Ons streven is dan ook om op een toegankelijke wijze en in een vroeg stadium beschikbaar te zijn voor zowel de onderneming als de bedrijfsjurist. Dit doen we onder andere door bedrijfsjuristen aan te bieden kosteloos en vrijblijvend over actuele uitdagingen van de onderneming te komen spreken.

De Angelsaksische advocatuur (i.t.t. Nederland) nemen ook andere specialisten in dienst (bijv. medische, natuurkundige of bouwkundige). Wat is jullie visie hierop?

Wanneer kantoren zich gaan richten op een specifieke branche is het onvermijdelijk om ook de niet-juridische kant van de branche te begrijpen. Zeker door de steeds verdergaande specialisatie is het nodig een wisselwerking te creëren en samen te werken met andere experts. Vertrekpunt bij ons is altijd een optimale ondersteuning van de ondernemer. In onze visie is het hiervoor echter niet noodzakelijk specialisten in dienst te nemen. We werken nauw samen met diverse (technische) experts, die de niet-juridische kant van een vraag goed kunnen belichten. Of dit een trend is die we ook in Nederland kunnen verwachten, is minder eenvoudig te beantwoorden. De advocatuur in Nederland werkt steeds specialistischer, waardoor ook meer niet-juridische expertise noodzakelijk is.

De reden kan wellicht terug te voeren zijn tot de regelgeving rondom de advocatuur. In tegenstelling tot veel Angelsaksische landen is het in Nederland vereist, dat een advocaat ook rechten heeft gestudeerd. In Angelsaksische landen kan ook een afgestudeerde wiskundige na het afronden van de studie bij een advocatenkantoor aan de slag.

Zijn er volgens jullie veranderingen in het werven van opdrachten en het contact met de potentiële cliënt? Zo ja, wat zijn die veranderingen?

Betrokkenheid bij wat de ondernemer doet, waar hij naartoe wil en wat er binnen zijn branche leeft, is belangrijker dan ooit. Juist in die vraag willen wij voorzien, door een actieve focus op de maakindustrie. Het persoonlijke contact met de klant is voor ons hierbij van groot belang.

Ook de vindbaarheid van een kantoor online wordt nog belangrijker. Vaak horen we dat bedrijven Google gebruiken om een geschikte advocaat te vinden. Op onze website willen we dan ook onze boodschap zo helder mogelijk overbrengen. Op die manier willen we potentiële cliënten kennis met ons laten maken en wijzen op de kansen en mogelijkheden. Komende maanden gaan wij online veel content plaatsen voor deze industrie. Ook verzorgen we met regelmaat lezingen door het hele land.

Dan natuurlijk nog de bekende vraag over pricing. Met welk model werken jullie?

In de regel werken we op basis van een uurtarief. We vragen geen kantooropslag, zoals veel andere kantoren wel nog altijd doen. Een vaste prijsafspraak is bespreekbaar en een inschatting van de te besteden tijd wordt vooraf gegeven. We treden over de kosten met de klant in overleg. Ook een abonnement, waarbij de klant voor een vast maandbedrag van onze diensten gebruik maakt, is mogelijk. Voor ons is één aspect leidend: de klant staat centraal en mag bij de ontvangst van de factuur nooit onaangenaam verrast worden. Heldere communicatie voorkomt dat.

Als wij jullie over 3 tot 5 jaar spreken, wat voor een kantoor treffen we dan aan?

De focus van MAAK Advocaten ligt op klanttevredenheid door dienstverlening op hoog niveau en heldere communicatie. We willen in principe de CoolBlue van de advocatuur zijn. Dat zal over enkele jaren niet anders worden.

Als onze praktijk dat verlangt zullen we in de toekomst uitbreiden en meer mensen in dienst nemen. Voor ons persoonlijk is het van belang dat we plezier hebben in ons werk en voor een industrie werkzaam mogen zijn die voortdurend in beweging is. Dat is een van de belangrijkste drijfveren geweest om MAAK Advocaten op te richten. Alle beslissingen die we over de toekomst van MAAK Advocaten nemen, moeten aan deze voorwaarden voldoen.

Het zou leuk zijn elkaar over 3 tot 5 jaar nogmaals te spreken. We hopen in ieder geval dat we dan nog als advocaat mogen werken en niet door een robot zijn vervangen!

 

Meer info over MAAK Advocaten:

bottom of page