top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Insights Advocatenkantoren ABN AMRO


De vraag naar advocaatdiensten stijgt door onder meer de aanhoudende juridisering van de samenleving. Wel neemt de concurrentie toe, ook van branchevreemde partijen. Samen met de tariefdruk dempt dit de omzetgroei. Voor 2017 gaan wij uit van een groei van de omzet met 2,5 procent.

  • Markt voor diensten van advocaten stijgt

De juridisering van de samenleving zet nog steeds door wat positief is voor de markt voor advocaatdiensten. Verder stimuleert nieuwe wet- en regelgeving zoals op arbeidsrechtelijk gebied de behoefte aan juridische hulp. Gunstig is ook dat het aantal fusies en overnames verder stijgt. Er zijn echter ook factoren die de marktgroei afzwakken zoals de verhoogde toetredingsdrempel als gevolg van hogere griffierechten en bezuinigingen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Per saldo zien wij de markt verder groeien.

  • Concurrentie vanuit diverse hoeken

De concurrentie in de branche neemt toe. Steeds meer buitenlandse partijen betreden de markt. Tegelijkertijd neemt de versnippering in forse mate toe. Bijna 90 procent van de advocatenkantoren heeft nu minder dan vijf werknemers in dienst. Verder breiden accountantskantoren hun juridische tak uit. Vooral in het segment onder het topsegment van juridisch advies wordt de concurrentie gevoeld. Daarentegen voeren advocatenkantoren ook steeds meer forensisch onderzoek uit; vanouds het terrein van accountants.

  • Grote kantoren profiteren van hun internationale network. De vraag naar M&A blijft sterk.

De advocatuur lijkt immuun voor de veranderingen die zich in andere sectoren volstrekken. Met name de grote kantoren aan de Zuidas profiteren van de economische opleving en het grote aantal overnames. Binnen de grote kantoren zien we een verschil tussen kantoren die met name in de Nederlandse markt opereren (AEX) en kantoren die profiteren van een internationaal netwerk. De kleine gespecialiseerde kantoren hebben een goede uitgangspositie vanwege hun lagere kostenbasis en specifieke toegevoegde waarde. Het zijn met name de grote regionale kantoren die last hebben van druk op de marges en een te hoge kostenstructuur.

Lees meer in het Rapport van ABN AMRO

bottom of page