"Angsten bij scheiding: het minder zien van kinderen op plek vier"
Den Haag, 30 oktober 2018 – Ruim één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, zo blijkt inmiddels jaren op rij uit cijfers van het CBS. Maar wat vinden Nederlanders van scheidingen en waar vrezen ze voor? Uitelkaar.nl, het online platform dat stellen begeleidt naar een afgeronde scheiding, nam de proef op de som en onderzocht de verwachtingen en vooroordelen van Nederlanders over scheidingen.
Als mensen denken aan scheiden, is er met name angst voor de verslechterde financiële situatie (35%) en de eenzaamheid (26%). Problemen in de communicatie met de ex staat op de derde plek, 18 procent vreest hiervoor. Het minder zien van de kinderen staat buiten de top drie. 16 procent van de Nederlanders geeft aan hier bang voor te zijn. Dit blijkt uit een steekproef van Markteffect, in opdracht van Uitelkaar.nl, onder 400 Nederlanders.
Bestraffing vechtscheidingen Nederlanders zijn vechtscheidingen zat. Zo geeft 73 procent aan het eens te zijn met de stelling dat vechtscheidingen bestraft moeten worden. Vooral 65-plussers zijn van mening dat vechtscheidingen aangepakt moeten worden (80%). Niet alleen moeten vechtscheidingen bestraft worden, ook moeten stellen met kinderen verplicht in relatietherapie voordat zij een scheiding mogen aanvragen, aldus de ruime meerderheid (66%) van de Nederlanders. Mannen waren het vaker eens (71%) met deze stelling dan vrouwen (61%).
Scheiden zonder advocaat Al een tijd klinken geluiden uit Den Haag dat de politiek wil snijden in het budget voor rechtsbijstand en meer een beroep wil doen op het probleemoplossende vermogen van de Nederlanders. Nederlanders blijken ook graag de scheiding zelf te willen regelen. Ruim driekwart van de Nederlanders (79%) wil dit zonder tussenkomst van een advocaat.
Kaspar Scheltema, medeoprichter van Uitelkaar.nl: “Het is opvallend dat de wens om de scheiding zelf te regelen zonder tussenkomst van advocaat zo groot is. Een scheiding met advocaten wordt snel bestempeld als vechtscheiding, maar dit is in de meeste gevallen niet terecht. Al sinds de oprichting van ons platform merken we de grote behoefte om grip te krijgen op de scheidingsafspraken. Het is hierbij belangrijk dat er laagdrempelig hulp beschikbaar is, waaronder juridische ondersteuning van een advocaat. Door dit proces online en efficiënt aan te bieden, werkt dit ook nog eens de-escalerend wat zorgt voor een harmonieuze situatie voor alle betrokkenen.”
Bron: uitelkaar.nl