top of page
  • Writer's pictureLegal Business World

Lage kosten en hoge betrokkenheid


Kunt u in een paar zinnen uzelf en uw organisatie beschrijven?

Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs BV (BvdV) is ongeveer 13 jaar geleden door Harm Bruggink en mij opgericht, omdat wij klaar waren met de traditionele advocatuur. Wij wilden zelf vrijheid om te ondernemen en met ondernemende advocaten en fiscalisten samenwerken. BvdV is gebouwd op dat fundament van ondernemerschap. Bij ons bestaat geen traditionele hiërarchie, maar juist veel vrijheid om eigen keuzes te maken. Geen urenfabriek die op winstmaximalisatie uit is. Iedereen bij ons heeft evenveel zeggenschap, alle informatie is voor iedereen beschikbaar en iedereen deelt mee in de winst. Inmiddels ben ik ruim 20 jaar actief in de advocatuur. Ik begeleid ondernemers van start tot en met exit. Ik adviseer over de passende vennootschappelijke structuur, diverse commerciële contracten en begeleid fusie- en overname-trajecten. Ook houd ik mij bezig met aansprakelijkheidsrecht en vastgoedtransacties.

Wat is uw missie voor de komende jaren?

Samen met onze ondernemende kantoorgenoten ervoor zorgen dat onze klanten, collega-ondernemers, kunnen blijven bouwen aan hun onderneming. Tevens zijn wij trots op onze officiële B Corp-certificering. Wij behoren zelfs wereldwijd tot de 10% best presterende B Corps op het gebied van 'workers'. B Corp is een van oorsprong Amerikaans wereldwijd netwerk van organisaties die bijdragen aan een duurzame en verantwoorde samenleving. Wij zijn het eerste advocaten- en belastingadvieskantoor met deze certificering in Nederland. Een ‘unusual suspect’. Het certificaat gaat naar bedrijven met sociale en/of ecologische impact, die verantwoordelijk-heid nemen, transparant zijn én bijdragen aan de economie van de toekomst. Voor verkrijging van het certificaat dient een pittig assessment te worden doorlopen. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan tweeduizend B Corps, verdeeld over meer dan dertig landen. Andere Nederlandse B Corp-bedrijven zijn onder meer Dopper, Triodos en Tony’s Chocolonely. Wereldwijd is bijvoorbeeld ook Ben & Jerry’s een B Corp.

Wij willen als dienstverlener graag een goed en concreet voorbeeld zijn voor onze cliënten en andere organisaties, en hen inspireren om ook impact te maken. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld ook Social Impact Factory Utrecht, de landelijke hotspot voor social ondernemen aan het Vredenburg. Wij vinden onze maatschappelijke rol belangrijk en willen die verder uitbouwen.

Veel kantoren hanteren ‘unique selling points’ en ‘unique value points’, maar zijn daar eigenlijk niet echt onderscheidend mee. Wat doet u om uw eigen identiteit/uniciteit te borgen en te verhogen?

BvdV is inmiddels een begrip. Binnen de advocatuur en voor ondernemers. Omdat wij dingen echt anders doen. Wij zijn een commercieel kantoor, een ‘one-stop-shop’ voor ondernemers, met alle disciplines onder één dak, maar anders georganiseerd. Wat ons anders maakt is het eigen ondernemerschap van onze advocaten en fiscalisten.

Hoe borgt u de kwaliteit van het kantoor?

Ons kantoor is aantrekkelijk voor mensen die autonomie belangrijk vinden en willen mee-ondernemen. Mensen weten vaak prima wat goed is voor zichzelf, en voor het kantoor. Bij ons kun je eigen keuzes maken. Wij gaan uit van vertrouwen. Daarnaast werkt iedereen bij ons parttime. Een vierdaagse werkweek is de norm. Wij menen namelijk dat een goede balans tussen privé, werk en vrijheid leidt tot creativiteit. Het is geen lopendebandwerk en goede ideeën ontstaan op onverwachte momenten, als je het werk even hebt losgelaten of zelfs iets totaal anders aan het doen bent. Op de racefiets, in de kroeg of waar dan ook. Wij menen dat minder werken daarmee ook juist meer kan opleveren.

Vooruitblikkend: Wat ziet u voor de komende 3-5 jaar als grootste verandering op het gebied van uw klantrelatie?

Ongetwijfeld zal legaltech een steeds grotere rol gaan spelen. En wat voor bepaalde kantoren wellicht nu nog wat te duur is zal goedkoper worden. Goede digitale tools zijn natuurlijk belangrijk, maar veel belangrijker zijn de mensen. Goede, betrokken medewerkers. Sociale vaardigheden, persoonlijke benadering en creativiteit. Dat zal belangrijk blijven.

De marktdynamiek is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, dit heeft impact op menig organisatie. Hoe voorziet u bij deze dynamiek in een bestendige groei?

Er gebeurt van alles en er is sprake van relatieve onvoorspelbaarheid. De advocatuur blinkt niet uit in veranderingsbereidheid. De traditionele partnerstructuur zal daar ook debet aan zijn. Is moeilijk wendbaar. Partners c.q. aandeelhouders die geen plaats maken voor jonger talent met nieuwe ideeën en mogelijk ook weinig belang hebben bij verandering.

Wij zijn met ons model evenwel wendbaar en kunnen snel op ontwikkelingen inspelen. Wij hebben er vertrouwen in nieuwe uitdagingen aan te kunnen.

Wat is voor u de belangrijkste bron om bij te blijven en hoe houdt u ‘de zaak op orde’?

Ik denk dat het goed is om ook en misschien vooral naar andere branches te kijken. Vernieuwing komt vaak van buiten. Ik lees over hoe andere ondernemingen zijn georganiseerd, hoe zij ervoor zorgen dat medewer-kers het beste uit zichzelf halen. Bijvoorbeeld ‘Corporate Rebels (www.corporate-rebels.com) is interessant om te volgen.

Zij schrijven over inspirerende organisaties wereldwijd.

Klanten stellen steeds hogere eisen aan sector/branche- en vakkennis. Hoe ervaart u dit en hoe speelt u hierop in?

Naast vakkennis wordt inderdaad ook andere kennis gevraagd. Het gaat niet alleen om vakinhoudelijke kennis, klanten moeten ook in ander opzicht vertrouwen in je hebben. Dat je oprechte interesse hebt in de klant en de business. Ons eigen ondernemerschap helpt daarbij.

Hoe ervaart u de druk van concurrentie?

Intern is er geen concurrentie. Zo kan iedereen bij ons bijvoorbeeld aandeelhouder worden (als aan objectieve, financiële criteria is voldaan én de groep daarmee instemt) en is het aandeelhouderschap in tijd beperkt (tussen 10-13 jaar, waarna je als zogenoemde advocaat of counsel aan kantoor verbonden kan blijven), waardoor talent altijd kan doorstromen.

Natuurlijk is er externe concurrentie en die zal vast alleen maar toenemen. Ook door toetreders buiten de advocatuur. Echter kunnen een duidelijk profiel, een goede kwaliteit en juiste verhouding met de prijs en duidelijke keuzes ten aanzien van rechtsgebieden waarop je wel en niet actief bent, het kantoor toekomstbestendig maken.

Prijs(concurrentie) is voor langetermijngroei vaak niet het beste instrument. Hoe ziet u dit en kijken jullie ook naar nieuwe business modellen?

Wij zijn door ons model relatief goedkoop. Wij hebben lage kosten omdat iedereen bij ons door de winstdelingsregeling daar belang bij heeft. Door die lage kosten kunnen wij lage tarieven rekenen. Wij willen echter zeker geen prijsvechter zijn. Dat leidt uiteindelijk tot niets.

Naast kwaliteit is voorspelbaarheid van kosten belangrijker voor de klant dan de

laagste prijs. Een prognosesystematiek kan daarbij helpen. In de kern komt het er op neer dat bij aanvang aan de betrokken advocaat de rechtspositie wordt gevraagd en de oplossings-scenario’s, welke resultaten worden beoogd (met een kwantificering van de onzekerheden), en welke investering hiermee gemoeid is. Na afstemming van de prognose gaat de advocaat aan het werk, na afloop van een taak kijkt de advocaat of het beoogde doel is bereikt. Indien nodig wordt de aanpak en prognose vervolgens in overleg met de klant aangepast. De klant kan zo accuraat en actueel kosten reserveren. De advocaat dient daarbij kritisch te kijken naar het rendement van de inspanningen. Collega's kunnen hierdoor elkaar ook meer gericht feedback geven.

Hoe meet u de waarde van uw dienstverlening bij uw cliënten? Maakt u dit kenbaar en zo ja, hoe doet u dat?

Wij vragen vanzelfsprekend regelmatig aan klanten hoe zij onze dienstverlening hebben ervaren. In verband met die zojuist genoemde prognosesystematiek is er ook veel contact met de klant en ontstaat er ook snel een duidelijk beeld.

Inzet op vernieuwing is noodzakelijk maar wordt tegelijk ook vaak gezien als kostenpost. Innovatie-uren zijn tenslotte niet declarabel. Hoe gaat u hiermee om?

Bij ons worden dingen opgepakt zodra dat door iemand nodig wordt gevonden. Er is ook vrijheid en tijd om te onderzoeken en experimenteren. Een paar kantoorgenoten zijn bijvoorbeeld bezig geweest met ‘big data’ software om meer inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld om betere kosteninschattingen te kunnen maken. De software bleek voor ons nog niet goed toepasbaar, maar dit zijn interessante ontwikkelingen. Sinds kort zijn we bijvoorbeeld betrokken bij een platform voor medewerkersparticipatie waarbij blockchain techniek wordt gebruikt. Dit is een mooie, praktische toepassing van die techniek. Ik ben benieuwd waartoe het uiteindelijk zal leiden. We blijven kijken naar mogelijkheden.

Welke marketing- en business development activiteiten vindt u het meest effectief om nieuwe klanten mee te werven en/of bestaande klanten te behouden?

Kennisdeling door presentaties, workshops en ‘legal content marketing’ kan goed werken, mits de kwaliteit goed is en het op basis is van de informatiebehoefte van de klant.

Advocaat en ondernemerschap, hoe ziet u dit?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij ons op kantoor de vrijheid heeft om te ondernemen. Binnen kantoor en eventueel ook daarbuiten. De parttime werkweek helpt daar ook bij. De 'ondernemende medewerker' klinkt echter innerlijk tegenstrijdig. Een echte ondernemer profiteert immers van winst maar loopt, anders dan de medewerker, ook grotere risico's. Bij ons onderneemt iedereen daadwerkelijk mee, met bijbehorende zeggenschap, transparantie, lusten én lasten. Dat is goed voor ons en voor onze klanten. Het is goed voor ons omdat iedereen meedenkt, waarvan iedereen bij het kantoor profijt heeft, en het is goed voor onze cliënten omdat wij ook uit eigen ervaring begrijpen wat ondernemerschap inhoudt.

Tot slot: Wanneer is uw dag geslaagd?

Mijn dag is geslaagd als ik mij nuttig heb kunnen maken, als het betekenis heeft. Sommigen beschouwen ‘purpose’ als modieuze onzin, maar ik denk dat het ook belangrijk is voor de aantrekkingskracht van een organisatie en bijdraagt aan het resultaat. Betekenisvol werk maakt mensen namelijk bevlogen, betrokken. Dat is goed voor de onderneming, iedereen die daarbij hoort en de klanten.

 

In aanloop naar het seminar ‘De zaak op orde’ is een reeks met interviews gepubliceerd met de sprekers. Voor dit interview zijn Julius Scholten, initiator van ‘De zaak op orde’ en Hermen Veneberg uitgever van LegalBusinessWorld.nl en mediapartner van het seminar in gesprek gegaan met Sjoerd van der Velden.

bottom of page